22 hónapos gyerekem nem mond értelmes szavakat,tehát nem beszél,mit tegyek?
Nem mondja hogy anya se azt hogy apa
Egy ertelmes szót sem mond
Maga nyelvén beszél
Gagyog,hümmögve kommunikál
Mutogat
De nem mondja hogy kérem,add ide,igen,nem,kutya,macska stb
Remélem értitek
:(
Saját tapasztalatom, amit már előttem is írtak, hogy ha aggódsz, akkor egy-két vizsgálat nem árt.
Nálunk a vizsgálatok nem tártak fel semmit hibát/gondot.
2 éves kor előtt kb az anya apa igen nem hamm voltak a rendszeresen használt szavak. kb 2,5 évesen pedig folyékonyan artikuláltan ment a beszéd.
Több szakember közül pl. gyerek orvos is előre megjósolta, hogy ez lesz.
Egyszer csak megeredt a nyelve a gyereknek és onnantól be nem állt a szája. :)
Amíg nem beszélt ment az aggódás, úristen mi a baja a gyereknek???
Bő fél év múlva meg be nem állt a szája, csak amíg aludt, evett, ivott.
Ez 100% saját tapasztalat.
Remélem tudtam segíteni. ;)
"Akkor a statuszon aztmondom minden rendbe a beszeddel,picit lassabban de haladunk."
Szegény gyerek.
De ha nem online lesz a státusz, úgyis hiába mondasz te bármit. Látni fogja, ha kicsit is normális a védőnő, hogy el van maradva és lép.
#22 nem biztos, hogy látja, az én lányom a védőnő előtt mindig csendben elbújik a lábam mögé és onnan pislog rá, kérdésre nem válaszol, csak még jobban elbújik. Pedig ő aztán nincs elmaradva, 2 évesen ő már 3-4 szavas mondatokban beszélt, videóm van, ahogy szülinapja előtt a hinta-palintát teljes egészében elénekelte/mondókázta, szóval nem volt gond a beszédével, csak nem villantotta ezt a tudást a védőnő felé.
Kérdező, unokatesóknál hasonló volt a kislány, ott 2 éves kora környékén elküldte a védőnő őt is hallásvizsgálatra (mert ott bevallották, hogy még nem beszél), mindent rendben találtak, 2,5 éves koráig kapott türelmi időt, hogy hátha addig megindul. Menet közben beíratták bölcsibe és láss csodát, pár hónapon belül már beszélt. Egy másik ismerősömnél viszont ugyanekkor a hallásvizsgálaton kiderült, hogy valami nem kerek, kapott valami fülcseppeket, és neki csak utána indult a beszédfejlődése.
Szóval én nem tartom jó dolognak, hogy hazudj a státuszon. Potenciálisan egy problémát nem vesztek időben észre, aztán a saját gyerekeddel szúrsz ki, mert nem kap megfelelő figyelmet és fejlesztést. Inkább ezer felesleges vizsgálat, minthogy később baj legyen, nem? Azért lustaságból legyinteni, hogy "jóvanazúgy" szerintem felelőtlenség, a gyerekek zömében ennél többet beszélnek már 22 hónaposan (ha erre irányult a kérdésed, a játszótéren elég körülnézni, nálunk nem volt egyáltalán különleges a lányom a környéken), még ha nem is kirívó, hogy valaki nem szólal meg, de azért ne vigasztald magad azzal, hogy hát "más se beszélt ekkor, akkor majd jól hazudunk a védőnőnek, nehogy ki akarja vizsgálni". Ezt te se gondolhatod komolyan.
Én is egyetértek azzal, aki azt írja, hogy vigyed szakemberhez. Hallás vizsgálat és neurológus mindenképp, csak hogy kizárható legyen a szervi probléma. Lehet, te úgy látod hall, de simán lehet nagyothalló, de az is lehet, hogy bizonyos hangszinteket nehezen hall meg, létezik ilyen, nem csak a hallás-teljes siketség a skála két pontja.
Igényelj tornát vagy korai fejlesztést, ezek akár ingyenesen is járhatnak. Hidd el, inkább most járj utána a problémának, mint 5 éves korában csapj a homlokodra, vagy iskola kezdéses időszakban, hogy hát még mindig nem, vagy nem szépen beszél, mint a kortársai.
Ha nincs vele gond, úgysem fog kapni semmilyen fejlesztést, mert annyira sokan járnak és annyian igénylik, hogy teljesen le van terhelve a rendszer, feleslegesen nem fogják előírni. Szóval, ha nincs gond, megnyugodhatsz, ha van gond, akkor szépen kaphatja a fejlesztést, még most amíg pici.
Védőnő fog segíteni neked ebben, nyugodtan szólj neki!
Emberek, azért egy 22 hónapos fiúról van szó, még a 2 évet sem töltötte be konkrétan, ennyire ne dramatizáljátok már túl, mint ahogy teszitek.
Én most olvasgatok a szobatisztulás témában, mert még 2 sincs a fiam, mégis szobatiszta lett, na itt meg mindenki ilyeneket írosgat, hogy nem kell erőltetni, ráér majd 3-4 évesen még hasonlók. Értitek, 2 évesen már félig beszéljen, de bilibe pisilni ráér ovisan?
Most ilyen alapon minden gyereket lehetne vinni egyből fejlesztésekre, mihelyst valamiben picit le van maradva a kortársaitól. Pedig másképp nem lenne átlag sem. Így sincs hely a fejlesztéseken, mi lenne, ha fél év helyett 1 éveket kellene várnia annak, aki tényleg rászorul, mert más már a két év alattit is viszi ilyenekkel?
26. Teljesen más a szobatisztaság és a beszéd. Nem kell beszélnie, de szavakat mondania igen. Az átlag két évesen a 2-300 szó. 50 a minimum. Szerintem senki nem dramatizálta túl, mindenki azt írta, hogy ő vinné szakemberhez, de senki nem óbégatott, hogy jajj jajj ez autizmus.
Btw miért lett törölve a kommentem amiben semmi sértőt nem mondtam, csak azt kérdeztem miért akar a kérdező hazudni a státuszon? Tényleg érdekel, hogy miért jobb hazudni mint ha olyan fejlesztést kap a gyerek, ami segít neki. 😳
"Az átlag két évesen a 2-300 szó. 50"
?????
Én csokos újépítésű környéken lakom, minden háznál 2-3 pici gyerek, naponta bandázunk és egyet se ismerek aki 20-300 szót mondana. Ja de, egy kislány valóban van, az egyetlen, ő tényleg sokszor mondatokban beszél.
A többségnek még alig van pár szava. Valami nagyon elmaradott környéken lakhatom akkor 😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!