Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Sok szülő miért nem érti meg,...

Sok szülő miért nem érti meg, hogy a gyerek is emberből van ő is hiábázhat?

Figyelt kérdés

Vissza gondolva a gyerekkoromra meg, ahogy látom némely ismerősömnèl, az van, hogy ha a gyerek valamit hibázik (kiönt valamit, összetör valamit, elfelejt dolgot) akkor jön a leszidás, de ha a felnőtt csinálja ezt, akkor meg sokkal elnézőbb magával, hogy jaj hát hiábázni emberi dolog.

Gyerekként ha otthon felejtettem valamit, vagy nem úgy sikerult egy dolgozat ès becsúszott egy két rosszabb jegy, akkor természetesen kaptam a lecseszést, amikor már nagyobb voltam, akkor megmondtam anyámnak, hogy ne csesszen már le minden hülyeségért, mert ő is tört már össze poharat, meg sokszor ő is elfelejt dolgokat, erre az volt a válasz, hogy neki sokkal több mindent kell észben tartania, nekem meg csak az a dolgom, hogy tanuljak.

Csak azt nem értem, hogy az ilyen szülők miért gondolják azt, hogy a gyereknek mindig mindent tökéletesen kéne csinálnia.

#tévedés #Hiábázás
2023. ápr. 7. 15:44
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
55%
10-es, én ezt nem értem, miért kéne bűntudatot vagy pláne szégyent éreznie amiatt, hogy VÉLETLENÜL összetört valamit?? Borzalmas ez a hozzáállás. Aztán csodálkozol, hogy szorongó lesz és teljesítménykényszeres....
2023. ápr. 8. 13:09
 12/25 anonim ***** válasza:
29%
Én meg nem értem miért lettem lepontozva... De igazából egészségetekre!
2023. ápr. 8. 21:24
 13/25 anonim ***** válasza:
64%
11-es, azért az nem normális reakció, hogy ha mondjuk kiborít egy pohár vizet, akkor vigyorogva közli, hogy hoppá és elmegy, ahelyett, hogy föltakarítaná (ugyanez az eltört pohárnál is).
2023. ápr. 8. 23:40
 14/25 anonim ***** válasza:

Nem is írtam ilyet.

Leírtam, hogy én is ilyen felnőtteket és embereket fogtam ki gyermekként és megértem a kérdezőt.

Én tényleg el nem tudom képzelni evvel mi rosszat írtam, de mindegy...

2023. ápr. 9. 16:03
 15/25 anonim ***** válasza:
5%

Azért, mert ha véletlen is, de kárt, bosszúságot, pluszmunkát okozott másnak!

Miért ne kellene emiatt rosszul éreznie magát? Az a minimum, hogy bocsánatot kér—ezt ha oszinten gondolja kell, hogy rosszul erezze magat, kulonben nem oszinte! , es utana helyrehozza a dolgot magatol, vagy ha nem megy, segitseget kerve. Szerintem ez a minimum, amit meg kell tenni, ha pl leejtesz valamit es eltorik, vagy felloksz valamit es kiomlik.

Rosszat tettel- ha veletlen is, rossz tettek utan pedig normalisan buntudatot erez az ember!

2023. ápr. 9. 16:33
 16/25 anonim ***** válasza:
76%

15-ös, hálistennek nagyon nem értünk egyet. Engem szerencsére nem így neveltek :)

2023. ápr. 10. 08:01
 17/25 anonim ***** válasza:
5%
Mert a gyerek néhány véletlen balesettel simán kinyírhatja magát,és a leszidás elsődleges célja,hogy leszoktasd olyan dolgokról,amik veszélyesek. Pl. nem azért szidom le,ha üvegpohárral rohangál és elesik,mert kiborult az ital,hanem mert beleáll az üvegszilánk.
2023. ápr. 10. 17:03
 18/25 anonim ***** válasza:
74%

17-es, ez nem a leszidáson és a szégyenérzeten múlik, értelmes szülő el tudja magyarázni megszégyenítés nélkül is, hogy veszélyes, el tudja venni az üvegpoharat, ha a gyerek nem fogad szót, stb.

16, 11

2023. ápr. 10. 17:58
 19/25 anonim ***** válasza:
5%

Elmagyaráznád hogy beszélünk félre egymás mellett?

Szerinted véletlen nem lehet kárt, bosszúságot okozni? Vagy ha véletlen volt, az nem számít kárnak, bosszúságnak? Ha véletlen veri le valaki szeméről a szemüveget, nem törik el? Ha véletlen tapos valaki lábára, az nem fáj? Ha véletlen ráesik valaki homokvárára, akkor a műve nem lesz összedöntve, nem okoz szomorúságot?

Mindenkinek törekednie kell, hogy elkerülje ezeket az eseteket, de mivel emberből vagyunk, nem vagyunk rá mindig képesek. Amikor hibázunk, amikor véletlenül anyagi érzelmi vagy fizikai kárt okozunk a másiknak, az első természetes érzés a bűntudat, mert felfogja, hogy kárt csinált, rosszat csinált! A második, hogy ezt rendbehozza érzelmileg és természetben is, pl segítsen újraépíteni a várat, felvenni a leesett szemüveget, vagy megkérdezni jól van-e az, akire rátaposott. Akiben ez nem megy végbe, azzal gond van.

Értem én, hogy "téged nem így neveltek", de akkor mondd már el kérlek, hogy hol van ebben a gondolatmenetben a probléma? Nem kellene rosszul éreznie magát, mert a másiknak rosszat csinált? Ez empátia-és illem kérdése, erre nevelik a gyereket, ha már nem jön magától, még a növényt is megsimogattatják, hogy fáj neki, ha megtépi, miért ne kellene ezt csinálnia, ha embernek okoz rosszat? Ha rosszat csinálsz, rosszul érzed magad, innen tudod, hogy rossz, amit csináltál-ez a lelkiismeret!

2023. ápr. 10. 19:42
 20/25 A kérdező kommentje:
19: De én a kérdésben olyan esetekre gondoltam, amikor a gyereknek alapból van bűntudata, de a szülő mèg rátesz néhány lapáttal, mert az én gyerekkoromban ez volt. Ha össze törtem véletlenül valami soha nem röhögtem rajta, de mellé még meg kellett hallgatnom az átkozódást, mintha ők soha semmit nem törtek volna el.
2023. ápr. 10. 20:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!