Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A férjem rászól a gyerekekre,...

A férjem rászól a gyerekekre, amikor lerövidítenek egy szót. Nem túlzás ez?

Figyelt kérdés

A férjemről mindig is tudtam, hogy nem bírja, ha lerövidítenek, vagy becéznek egy szót, de soha nem gondoltam volna, hogy ez kihatással lesz a gyereknevelésre is, mert köztudott, hogy a gyerekek szeretnek szavakat rövidíteni.

Néhány példa:

Narancs - nari

Palacsinta - pali

Tojás - tojci

Tükörtojást - tüki - ezekre harap.

De például: halacska, napocska, cicus meg a hasonló szavak érdekes módon nem zavarják.

Beszéltem már erről vele, hogy hat mégis csak gyerekek, de erre mindig az a válasz, hogy tanulják meg rendesen a magyar nyelvet.

2023. márc. 24. 14:27
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
73%
Osztom a férjed véleményét.
2023. márc. 24. 18:42
 22/33 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindegy, milyen stílusban szól rájuk.

Szerintem lenevelni erről nem szükséges őket - arról igen, hogy ha másutt is így használják, de ennyi esze van egy gyereknek. Azt is pikk-pakk megtanulják, hogy az a viselkedés, ami otthon megengedett, a nagyinál nem.

Ettől még lehet, hogy idegesíti. Engem is idegesítene, főleg, ha a szóban forgó gyerek már elmúlt 3 éves. El lehet mondani szépen, udvariasan, asszertíven, hogy zavar, meg kiabálva, esetleg megalázóan, bűntudatot keltve stb.

2023. márc. 24. 20:37
 23/33 anonim ***** válasza:
59%
Én is a férjeddel érzek egyet.
2023. márc. 24. 21:20
 24/33 anonim ***** válasza:
62%
értek *
2023. márc. 24. 21:20
 25/33 anonim ***** válasza:
66%

Nekem fura hogy emiatt feszeng valaki. A palacsintát pl én is palinak hívom, a mandarint meg mandrónak. És nem vagyok idióta, 2 humán diplomám van, sokat is olvasok. A tüki meg a tojci mondjuk tényleg affektálósan hangzik, de igazából azon múlik hogyan mondják. Mondjuk jut eszembe, a tojást meg szoktam tojglinak hívni, azt hiszem az Orson képregényben volt ez a magyar neve a tojás karakternek.

A férjed dolga amúgy, ha őt zavarja és normálisan képes ezt kommunikálni a gyerekek felé, akkor joga van rájuk szólni. De szerintem ha nem selypegve, affeltálva beszélnek alapvetően, csak vannak ilyen saját szavajárásaik, az nem rossz dolog.

2023. márc. 24. 22:45
 26/33 A kérdező kommentje:
1, 22: Normálisan beszél ilyenkor velük, tehát nem arról van szó, hogy kiabál vagy ilyesmi.
2023. márc. 25. 08:13
 27/33 anonim ***** válasza:
77%
#26, akkor rendben van. Sőt, szerintem kifejezetten jó, ha valaki elmondja, hogy zavarja valami, függetlenül attól, hogy ezt a dolgot esetleg mások nem tartják zavarónak.
2023. márc. 25. 08:59
 28/33 anonim ***** válasza:
59%
A férjednek van igaza
2023. márc. 25. 10:32
 29/33 anonim ***** válasza:
90%

Egyrészt. Ahogy már előttem is leírták, a nyelv folyamatosan változik, ami főleg a szavak szintjén figyelhető meg nagyon jól. Mindig, minden korban alakultak ki új szavak, kifejezések, amiket a kreatív nyelvhasználók hoztak létre, többek között úgy, hogy elkezdtek már meglévő szavakat becézni. Néhány ezek közül beépült a nyelvbe és a mai napig fennmaradtak (például ma már szerintem senkinek semmi baja nincs azzal a mondattal, hogy "ma ovi után nem megyünk moziba, de leülhetünk tévézni egy adag fagyival"). Tudom, hogy az alsós magyartanárok minden korban szerették a végletekig leegyszerűsíteni ezt a kérdést, és beleverni minden kis csemete fejébe azt, hogy szlenget használni ROSSZ és a HELYES magyar nyelvbe nem fér bele... De az igazság az, hogy valójában az "édesanyám, szeretem a tejet" meg az "anyuci, szeretem a tejcit" nyelvészeti szempontból pontosan ugyanolyan helyes, magyar mondatok. Nyilván más közegben használod a kettőt, de a saját otthona azért hadd legyen már az embernek az a hely, ahol nyugodtan játszhat egy picit a nyelvvel.

Nyilván a férjedet (meg az itt hozzászólókat) zavarhatja a dolog, engem is zavar, de ettől még helyre kéne tenni, hogy ez nem azért van, mert a gyerek nem tudja helyesen használni szegény magyar nyelvet (pláne mert pont hogy elég kreatívan bánik a nyelvvel), inkább azért, mert... Na. Mindenkinek vannak ilyen fura berögződései, hogy a falat tudjuk kaparni teljesen ártatlan dolgoktól.

A baj az, amikor ezt felnőtt emberek nem tudják ezeket a bekattanásokat a helyükön kezelni, és úgy viselkednek, mintha ezek nem az ő egyéni szociális problémáik lennének, hanem általános igazságok (pl. itt is, hogy az, ahogy más anyanyelvi beszélők használják a magyar nyelvet, az nem jó, mert nekem, Kovács Bélának nem tetszik, és kész), másrészt pedig amikor nem tudják elfogadni, hogy ezeken a tikkeken nekik kell dolgozniuk.

Az, hogy az apuka egyszer-kétszer megemlíti a gyerekeknek, hogy ő nem szereti, ha így becézik a szavakat, az teljesen rendben van. Ilyenkor nyilván a gyereknek is arra kell törekednie, hogy amikor közvetlenül az apukával beszél, akkor ne használja a becézett formákat. Ennek ellenére nem lehet elvárni, hogy valaki az egész nyelvhasználatát megváltoztassa, csak azért, mert neked ilyesmiken húzza fel magát a kis buksid.

Tényleg, nekem is vannak olyan apró kis hülyeségek, amiket más észre sem vesz, én meg a falra mászom tőlük. Ennek ellenére felnőtt ember vagyok, pontosan tudom, hogy ezeket a helyükön kell kezelni, néha lehet, hogy szólok, de az esetek többségében szimplán... Elengedem. És ha nem megy, akkor meg magamon dolgozok, mert velem van a baj. Ezek tényleg olyan dolgok, amiket az embernek felnőtt (pláne gyerekvállalósan felnőtt) korára el kell engednie.

2023. márc. 25. 11:25
 30/33 anonim ***** válasza:
78%
A szlengekről nem tudok így nyilatkozni,bár a diáktársaim annak idején rendszeresen használták,hogy "tom" tudom helyett,meg "vok",ezeket 30+ életkorral is használják,akikkel tartom a kapcsolatot. Persze ez semmit sem jelent. Egyébként nálunk hiába nyelvtanórán tanultuk,hogy "nák" helyett "nék"-et használunk,de otthon anyától ezt hallottam és rendszeresen így beszéltem,mert ezt láttam tőle is. Viszont apával ezen mindig összevitatkoztak,mert ő mindig kijavított,hogy ez így nem helyes és ne így használjam,anya pedig védett azzal,hogy "jaj hagyd már,semmi baja nem lesz tőle,jó az úgy is". Egy idő után átálltam,most felnőtt fejjel is sokszor eszembe jut egyébként,amikor kimondok egy ilyen szót,hogy hányszor kérte apukám,hogy helyesen mondjam. :D Persze a suliban tanultam hogyan helyes,de az otthon anyukámtól követett mintát akkor is követtem helytelenül,ennyi. Egyébként sok ilyen példám van még,ez csak az egyik. Én hálás vagyok utólag,hogy kijavított normális hangnembe mindig.
2023. márc. 25. 14:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!