Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2,5 éves gyerek nem/keveset...

2,5 éves gyerek nem/keveset beszél? Mire kell számítani?

Figyelt kérdés

2 éves védőnői státuszon a védőnő azt mondta, hogy többet kellebe beszélnie mint amit a lányom beszél. Abban maradtunk, hogy amikor a gyerek eléri a 2,5 éves kort beszéljünk, hogy mi a helyzet a beszéddel. 2 hónap van még 2,5 éves korig. Pár új szót tanult azóta.

Amiket tud és rendszeresen használ is: anya, apa, mémé(így hívja a mamát), papa, tita(cica), víz, kisfiú,baba, kakaó,bádi(body), mese,csillag, hangutánzó szavak(ló, malac, kacsa, kutya, macska, boci... Stb.) lehet, hogy valamit ki is hagytam több nem jut eszembe. Érteni viszont mindent ért. Pl. Megkérem, hogy vigye oda a macit apának, akkor érti is meg is csinálja. A szobában szinte bármire rákérdezek, hogy hol van pl. ajtó, ablak, tv, kemence, babakocsi, játékrobot, lámpa, még a bajlert is tudja. Képes lapozgatóban bármire rámutat amit mondok. Minden nap lapozgatjuk a könyvet, van, hogy ő hozza és kezdi mutogatni amire kíváncsi. Ha kérem őt, hogy ő mondja mi az, próbálja utánozni az adott szót de nem mindig sikerül.

Egyébként egy nagyon jókedélyű kislány, ha köszönök valakinek egyből integet ő is. Játszótéren zárkózottabb volt, de már az is kezd megváltozni, sokszor már ő megy oda más gyerekekhez. Zenére táncol, labdát dobálja és rugdossa, nenrég felfedezte, hogy kell páros lábbal ugrani az nagyon tetszik neki.

Kicsit hosszúra sikerült, bocsi.

Szóval az lenne a kérdésem, ha 2 hónap múlva beszélek a védőnővel és a mostani helyzetet is kevesli akkor milyen vizsgálatokra vagy fejlesztésre fogja küldeni? Aki volt hasonló cipőben kérem ossza meg velem a tapasztalatait.

2023. márc. 10. 19:16
 1/8 anonim ***** válasza:
53%
Ismerősöm gyerekét hallás vizsgálatra küldték (tudott beszélni, csak a védőnőnek nem akarta megmutatni).
2023. márc. 10. 19:27
 2/8 anonim ***** válasza:
76%
Nem tudom, ez elèg kevès szònak tűnik valòban, főleg kislányhoz kèpest. A fiam beszède 2 èves kora körül indult be, akkor kb 60-70 szavas szòkincse lehetett, mostanra sokkal több, beèrt a leutánzom amit mondasz fázisba, összerakja a szavakat, egyre többet dumál, de mèg nem beszèl szèp mondatokban, folyèkonyan ő sem. Novemberben volt 2 èves.
2023. márc. 10. 21:13
 3/8 anonim ***** válasza:

Az én kisfiam is hasonló, most 2 éves pont, és csak pár szót vagy szókezdeményt mond, anya, apa, víz, traktor, hangutánzó szavak....

A 40-50 szónak a közelében nem jár, pedig mindent megért, mindent csinál, ha mondom neki, mondókázunk, mesélek, könyveket nézegetünk, rajzolok és mondom neki a dolgokat, de egyszerűen nem.

2023. márc. 10. 21:17
 4/8 anonim ***** válasza:
37%

Nekem is kevésnek tűnik, a kisfiamnak kétéves korára már bőven 100+ szavas szókincse volt, csak rajtunk kívül nem értette senki, mert még nagyon nem beszélt tisztán. 2,5 éves korára mindent mondott, kérdezett, stb, már nincs olyan dolog, amit ne tudna megnevezni vagy körülírni. Pedig ráadásul külföldön élünk, és francia nyelvű bölcsibe jár másfél éves kora óta.

Képernyőt (mennyit) néz a kislányod? Sajnos az is nagyon bezavarhat.

2023. márc. 10. 21:21
 5/8 anonim ***** válasza:
22hós eddigi szavai: apu, anyu, kuta (kutya), cica, labda, mese, kell, kap, keksz, nyuszi, dino, hangutánzó szavak, kagyó (kagyló), mama, papa, egytől 10ig elismétli a számokat ha mondjuk vele kb. helyes kiejtéssel kivéve nyóc (nyolc)
2023. márc. 10. 21:50
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Semmivel nincs elkésve. Kisfiam 2.5 éves korától kezdett beszélni, addig alig volt néhány szava plusz szókezdeménye. Egyik napról a másikra beindult. Először csak utánunk mondta, amit mondunk, utána magától is mindent, azóta be sem áll a szája, vasárnap 3 éves.

A családtól 1 éves kora óta hallgattam, hogy miért nem beszél már, már rég kéne. Anyám állandóan a helyi védőnőt(öregasszonyt) kérdezgette, hogy normális e, hogy alig beszél, az meg lökte neki, hogy hallásvizsgálat, már rég kéne ezt azt mondani, kérdeznie kellene stb.

Szerencsére nekünk normális a védőnőnk, folyamatosan nyugtatgatott, hogy semmi baj nincs, nincs elkésve, higyjem el, be fog indulni nemsokára és igaza is lett.

Minden gyerek a maga ütemében fejlődik. A játszótéren ahová jártunk van egy a kisfiammal egyidős kisfiú, neki egyáltalán egy szava se volt, őt már küldték vizsgálatra.

2023. márc. 10. 22:15
 7/8 anonim ***** válasza:
81%

Egyébként igen, nem tudom hogy vagytok vele, én egy felnőttet sem ismerek, aki nem tud beszélni, pedig régen nem voltam fejlesztők, beszédindítók. Elkezdtek beszélni, amikor elkezdtek.

Nem hiszem, hogy ma megmondod a szomszédodról, hogy 1,5 vagy 2,5 évesen kezdett-e el beszélni.

2023. márc. 10. 22:17
 8/8 anonim ***** válasza:
A védőnő minket a Pedagógiai Szakszolgálathoz akart küldeni, ez csak ajánlás, tehát nem kötelező. Kisfiam 2,5 évesen mindent ért, de csak néha mond 3-4 szavas mondatokat, többnyire 2 szót kapcsol össze. Én kerestem egy Fejlesztőházat, ahol felmérik és utána tudom vinni a megfelelő fejlesztésekre. Természetesen ez fizetős, ha anyagilag megengedhetitek magatoknak, akkor jobb minél előbb elvinni magánban, hogy minél hamarabb, még óvoda előtt behozza a "lemaradást". Én is aggódok picit, mert minden egyes alkalommal belém rakják az ideget. Pedig ezeknek kellene lenni a legboldogabb éveinknek. Na mindegy 😊 Én beszélnék a védőnővel, több helyről hallottam, hogy még szoktak várni picit, ha látják, hogy fejlődik. Kislányoknál nem tudom hogy van, de nekik talán hamarabb kell beszélni, mint a fiúknak.
2023. márc. 11. 14:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!