Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akiknél enyhe intellektuális...

Akiknél enyhe intellektuális képességtavar kialakulása valószínűsíthető, az nem járhat normál iskolába? 4 éves.

Figyelt kérdés
2023. febr. 23. 11:34
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
És mit jelent az, hogy enyhe intellektuális képességzavar? Alacsony az IQ-ja? Mégis mennyire alacsony? Enyhe szellemi fogyatékosokat szoktak integrálni, középsúlyostól lefelé mennek speciális iskolába. De ezt majd a Szakértői Bizottság megmondja.
2023. febr. 23. 11:43
 2/11 A kérdező kommentje:
IQ 75. De tavaly óta javult.
2023. febr. 23. 11:48
 3/11 anonim ***** válasza:
69%
Nem ismerem ezt a kategóriát. Nagyon nehezek az iskolák, jobban jár ha nem a sima suliba jár, ha gondja van a tanulással. Nemcsak súlyos fogyatekosnak van könnyített iskola, hanem olyanoknak is aki csak enyhén érintett.
2023. febr. 23. 11:48
 4/11 flora08 ***** válasza:
100%
Az enyhe intellektuális képességzavar az enyhe értelmi fogyatékosság megfelelője, jelenleg ez a legmodernebb szakkifejezés. Sajátos nevelési igényű, tanulhat integráltan, többségi iskolában vagy járhat az EGYMI (egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény) általános iskolájába. Ez utóbbi a szegregált oktatás. Iskolakezdés előtt biztosan fog még rész venni kontrollvizsgálaton, rajta lesz a javaslat a szakvéleményén, amit a Szakértői Bizottságtól kap.
2023. febr. 23. 11:49
 5/11 anonim ***** válasza:
34%

Már erre is van megfelelő "bélyeg"? Hogy alacsonyabb az IQ szint? Te jó ég, ez már nekem is sok.

Egyébként itt a gyakorin viszonylag sokan élnek intellektuális képességzavarral...🤣🤣 Akinek nem inge...

2023. febr. 23. 11:55
 6/11 flora08 ***** válasza:
92%
#5, ne haragudj, de nem értem, ezen mi olyan vicces :( Egy enyhe értelmi fogyatékos gyermek szerinted tud együtt haladni a társaival egy többségi iskolában, ha nem kap megfelelő segítséget? Nem. Nem tud. Ezért fontos, hogy megfelelő intézménybe kerüljön.
2023. febr. 23. 12:04
 7/11 anonim ***** válasza:
45%

"Ezért fontos, hogy megfelelő intézménybe kerüljön."

Egy dolgot látni kell ebben az országban. A pedagógusok helyzetét. Nézzétek meg a bértáblát. Szerintetek egy szegregált iskolában mi történik? Mennyire lesz motivált a tanár, hogy bármit elérjen a gyerekkel, hogy kihozza belőle a maximumot?!

Semennyire.

Nem véletlen, hogy amelyik szülő teheti, erőlteti az integrációt. Jobb egy hármas egy normál iskolában, mint egy 5 egy speciálisban. És a gyerek sérülni fog, igen. Szerinted egyébként melyik gyerek nem sérül a mai világban? Nem lehet őket szatyorban felnevelni. Igen, az iskolában vannak elvárások. Vannak bunkó kölykök, akik csúfolnak, mert szemüveged van, és van frusztrált, igazságtalan tanár is. És a gyerekeknek ezt mind el kell viselni. Kudarcélmény lesz az iskola, tény. De később lesz esélye szakmát tanulni, és elmenni dolgozni, míg egy speciális iskolából nem lesz.

Szóval ezeket kell mérlegelni.

2023. febr. 23. 12:21
 8/11 anonim ***** válasza:
88%

Előző vagyok, bocsi, még egy dolog.

Az én fiam adhd-s, és 88-as IQ-t mértek neki, és ott áradozott a pszichológus, hogy mennyire okos, én meg majdnem elsírtam magam.

Nem volt kérdés, hogy integrálni fogjuk.

Viszont egy ennyi idős gyereknél az IQ-teszt nagyon sok mindentől függ. Mennyire volt fáradt, mennyire volt kedve együttműködni, értette-e a kérdést, tud-e sokáig koncentrálni, stb, stb. Ön magában semmit nem árul el a gyerekről!

Azt mondod, hogy sokat fejlődött. Az IQ az nem fejlődik, az viszonylag állandó, viszont ahogy ezeket az IQ-teszteket felveszik, az szerintem nem megfelelő. Egy felnőttnél, ha elhatározza, hogy megcsinálja a tesztet, és végigüli, s legjobb képessége szerint igyekszik megcsinálni, ott mond ez a szám valamit. Egy gyereknél semmit.

Amúgy az enyémnek beszédértési zavara és figyelemzavara is van. 6. osztályos, matekból 5. Szerinted 88-as IQ-val 5 lenne matekból normál általános iskolában?!

Amúgy meg a pszichológusoknál nem 100 a mérce, hanem azt hiszem 70 alatt számít valaki szellemi fogyatékosnak, szóval szerintem 75 -tel simán integrálható.

De lehet, hogy egy év múlva felveszik újra, és teljesen más szám jön ki. Mást nem találtak? Értette a kérdést? Nincs figyelemzavara? Nem opponál?

2023. febr. 23. 12:27
 9/11 babyboom567 ***** válasza:
84%

Csak szólok,apám 69 éves.Enyhe értelmi sérülés tuti van nála,+ autizmus.Normál iskolába járt, + szakmunkásba.És nem, a kutya sem fejlesztette, sőt ki sem mondták a mai napig sem, hogy valami nem oké vele.Az enyhe értelmi dolog nekem már kb 8-9 éves koromba feltűnt,mert nagyon más volt mint a többi felnőtt.Az autizmus(ezzel nyert értelmet minden viselkedése) az akkor jött képbe mikor a gyerekemet vizsgálták és beleástam magam.

Apám az egész életét úgy élte le, hogy sosem volt szegregálva, vagy fejlesztve(mondjuk rengeteget szenvedett,így utólag látszik).De dolgozott, felnevelt minket,átlagos életet élt.Sokkal többre vihette volna(az értelmi sérülés ellenére is)ha fejlesztik,támogatják.

2023. febr. 23. 12:28
 10/11 anonim ***** válasza:
77%
7-es nagyon rosszul gondolkozol. A pedagógusok bére ugyanannyi a sima iskolában és az egymiben is. Ha motiváltak, ha nem, az nem a pénztől fog függeni. Ha tippelnem kell, aki az egymi-ben dolgozik türelmesebb és motivaltabb lehet, mint a sima suliban dolgozó, mert direkt vállalt ott munkát. Ezekbe az iskolákba egyébként csak pár évet járnak. Miután felzárkóztak, mennek a normál iskolába. Az, hogy te szenvedteted az adhd-s gyereket és magadat, mert neked kell vele éjfélig tanulni a te dolgod, de reklámozni nem kellene. Az egymiben alacsony létszámu osztalyokban tanítanak, tudnak kérdezni, hosszabb a szünet. Én azt gondolom minden gyereknek jobb és embersegesebb lenne ha ilyen iskolába járhatna és nem 30 gyerek közé bezsufolva, ahol meg se hallják ha kérdez. A túl gyors tempó írás, olvasás, számolás terén életre szóló kárt okoz, diszgrafia, diszlexia, diszkalkulia. Mindegyik megelőzhető ha megfelelő intézményben, lassú tempóban haladnak. Persze településtől is függ. Falusi iskolák sokszor megfelelően tanítanak és nem ilyen rohamtempóban, mint a nagyobb városokban.
2023. febr. 23. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!