2 éves fiam szavakat sem akar még mondani, ideges lesz ha mondogatom neki, hogyan segíthetnék fejleszteni a beszéd kialakulását?
'Tudom, hogy fiú és később fog valószínűleg beszélni, tudom hogy nem egyformán fejlődnek a gyerekek, de engem már aggaszt azért, hogy szavakat sem mond, mert ilyen korban ahogy látom már azért pár szót ki tudnak mondani.'
Nem a gyereket kell kezelni, hanem teged, mar bocs'. Tudod hogy mi a normalis fejlodes, de azert te csakazertis aggodsz es hergeled magadat, szandekosan frusztralod a gyereket is annak ellenere hogy meg szerinted is lathatoan zavarja. Mondd, te normalis vagy?!
Rosszul, de nem azért írom, hogy elítéljelek érte.
Semelyik (jó) szakember nem javasolja, hogy erőltesd, hogy kimondja, vagy eljátszd, hogy nem érted, ha nem mondja. Mert kontraproduktív. Frusztrált lesz, ahogy tapasztalod, el veheti a kedvét, mert biztos van oka. Nem feltétlenül "gyógyítandó" ok, de ok.
Egyébként az nagyon jó jel, hogy a szövegértése jó, hogy non-verbálisan aktívan kommunikál, hogy mutogat, hogy "kérdez" ("mi ez?"-rámutatással).
Indirekt segítsd a beszédfejlődését. Lassan, artikuláltan, sok szóismétléssel, sok hangutánzóval, "lassú mesével".
Hallásvizsgálaton jártatok mostanában? Volt felső légúti megbetegedése? Mozgásfejlődése milyen volt? Száj körüli izmok? (Nem indiszkrécióból kérdezem: tudott hatékonyan szopizni? miből iszik? Tud nyitott pohárból?)
Azért nem akar beszélni, mert nem tud! És azért lesz ideges, mert tisztában van vele, hogy nem tud beszélni.
Nekem lányom van, 3 éves kora utén kezdett beszélni és semmi baja nincsen, pár hónap alatt gyönyörűen megtanult ragozva beszélni.
Én vittem mindenhova, a véleményem az, hogy egy nagy lehúzás az egész és teljesen feleslegesen cipeltem fejlesztésekre. Nem minden gyerek beszél két évesen, főleg a fiúk nem, ha mindent ért, akkor semmi baj nincs vele, hagyd békén, majd fog beszélni. Olvass neki mesét, bár az a tapasztalatom, hogy azt utánozza le, amit hall, ahogyan ti beszéltek és mások, ezt meg mindenképpen hallani fogja és ha érett lesz rá, utánozni is fogja.
A lányom azt mondta pár napja, hogy emlékszik, hogy mikor kicsi volt nem tudott beszélni és én (az anyja) szomorú voltam. Nagyon szégyelltem magam, hogy ezt ő ennyire észrevette és nyomasztottam ezzel a hülyeséggel. Minden gyerek megtanul beszélni, amelyik nem, az fogyatékos és nemcsak az látszik rajta, hogy nem tud beszélni.
7-esnek: Nem merült ki abban, kapaszkodott, kúszott-mászott is, egyszer kikúszott hozzám a konyhába is, most meg már nem csak fut-szalad, hanem a kanapé tetejéről bukfencezik le, képes akár 10 percen keresztül ezt csinálni.
Amúgy igazatok van, talán túlreagálom, lehet tényleg érzi hogy nem tud beszélni és emiatt érzi ezt.
"egyszer kikúszott hozzám a konyhába is"
Egyszer?? Csak nálunk kúsztak a gyerekek teljesen szabadon körbe-körbe a lakásban?
Egyébként min. 6 hónap kúszás ÉS mászás összesen az ideális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!