Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hány éves korra tanulják meg...

Hány éves korra tanulják meg általában gyerekek az "r, l" hangok kiejtését?

Figyelt kérdés
Pár hónap múlva 3 éves lányom mondhatni szépen, érthetően beszél, 2 hang kivételével. Tudom, hogy még van rá "ideje", csak érdekelne, hogy kinek mikor kezdte el helyesen kiejteni ezeket a hangokat?

#logopédia #hangok kiejtése
2023. jan. 23. 14:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%

R hang 5 éves korra.

Ha cska ez a kettő, akkor valószínűleg magától megoldodik, de az oviban van logopédiai felmérés és fejlesztés.

Nekünk csak az r hiányzott, valamikor 4,5 évesen lett ropogós. Logopédiára nem kellett menni, ha nem összetett a dolog, akkor általában ők is kivárják, hisz magától megoldodik

2023. jan. 23. 14:08
 2/13 A kérdező kommentje:
Már jár oviba, volt felmérés is, de csak a nagyobbakat vizsgálta, őt egyelőre nem. Az "l" hang már nála is fejlődik, néhol már hallom, például szavak közepén. Az "r" még egyáltalán. 🤷
2023. jan. 23. 14:10
 3/13 anonim ***** válasza:
84%

3 éves lesz, írtad.

Türelem :) ne surgesd

2023. jan. 23. 14:12
 4/13 A kérdező kommentje:
Nem sürgetem, tapasztalatokra lennék kíváncsi. 😊
2023. jan. 23. 14:24
 5/13 anonim ***** válasza:
80%
5 éves korra 2 gyerek kivételével mindenkinek megjött az r hang az ovis csoportban, akinél nem, ők suliba is raccsolva mentek
2023. jan. 23. 14:28
 6/13 A kérdező kommentje:
Akkor egy ilyen kérdésem van: van olyan gyerek, aki elejétől kezdve minden hangot jól ejt? Ez mitől függ?
2023. jan. 23. 14:29
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom mitől függ. Az én gyermekem érthetően, tisztán beszélt az elejétől fogva, de az r így sem volt automatikus.

Azt vettem észre, hogy akinél a szülők is beszédhibásak, alig értem amit mondanak, hadarnak, vagy a hangsúlyt helyezik rosszul, ott szinte minden hang csúszik a gyereknél is.

Ahol a szülő artikulálva, érthetően beszél ott a gyerek beszéde is tiszta, de az R az nehéz akkor is :)

2023. jan. 23. 14:33
 8/13 anonim ***** válasza:
0%
Pl van egy orrhangú, nazális apuka, a gyerek ott raccsol.
2023. jan. 23. 14:38
 9/13 A kérdező kommentje:
Jó, nálunk ilyen probléma nincs. Az "r" miért olyan problémás? 🤷
2023. jan. 23. 14:40
 10/13 anonim ***** válasza:

Az alakul ki a legkésőbb, több izom fejlettsége kell hozzá.

Olyan mint a ceruza fogás. Ahhoz is összeforrt kéztő csont kell, addig marokra fogja, nem tud precízen írni. De még a legnagyobb festők se tudtak azonnal festeni mert nem volt hozzá érett izomzatuk és csontozatuk

2023. jan. 23. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!