Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kisgyerekes anyukák ti hogy...

Kisgyerekes anyukák ti hogy oldjátok meg a háztartás vezetését?

Figyelt kérdés

Én egyre inkább úgy érzem hogy elbuktam ebben. Gyerek előtt volt egy jól bevált rendszer, minden szombat volt a takarítós nap, akkor az egész lakást kipucoltam az utolsó porszemig, főzni ritkán kellett mert munkahelyen ingyen étkezés volt, csak arra kellett figyelnem hogy a férjemnek legyen otthonra ebéd.

Nyilván ez a rendszer nem működik, gyerek mellett nem tudok fél délutánt a takarítással tölteni, főzni is sokkal sűrűbben kell, és sokkal jobban figyelek arra is hogy egészséges ételek készüljenek.

A legrosszabb az egészben hogy nem is az a baj hogy nincs rá időm mert egy tündér fiam van (igaz hogy egész nap pakolok utána de tudom hogy ez ilyen időszak), jól eljátszik egyedül. Csak valahogy nincs se eleje se vége a napnak normálisan. Nem tudom mennyire érthető hogy mire akarok kilyukadni. A munkában pörgés volt, minden reggel tudtam hogy mit fogok aznap csinálni, voltak listáim amiket pipálhattam, és volt a munkámnak eredménye. Most meg hiába pakolom ki a mosogatógépet, nap végére megint tele van, hiába mosok egész nap, 2 nap múlva megint tele a szennyes. Annyira nehezen viselem hogy nincs rendszer és nincs eredmény, hogy már egyre kevésbé van kedvem bármit is csinálni, és az utóbbi időben csak ülök a kanapén és nyomkodom a telefont. Közben meg a saját fiam előtt is szégyellem magam hogy nem tudom kézben tartani az itthoni teendőimet, és azt kell látnia hogy az anyja folyton a telefont nyomkodja ( ez ellen már tettem lépéseket, reggel a hálóban hagyom a telót, hogy ne legyen kéznél).

Van olyan aki hasonlóan nehezen éli ezt meg? Vagy forduljak pszichológushoz, mert ez nem normális?

Aki lista- és táblázatvezető típus, sikerült ezt valahogy átültetni a háztartásvezetés témára?

2023. jan. 14. 20:00
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
44%
Takarítónő. Áldás.
2023. jan. 14. 23:00
 12/23 anonim ***** válasza:
83%

Elég gyorsan felismertem, hogy két opcióm van.

1. Napközben csak is azzal foglalkozom, hogy életben tartsam magunkat, a házimunka estére marad, vagy hétvégére, amikor a férjem is itthon van. Hogy ő csinálja, vagy én, az mindegy. Másikunk babázik. Ez részemről azzal jár sajnos, hogy egyszerűen elveszünk a kötelességek sorában és elfelejtünk családként csak úgy együtt lenni.

2. Napközben az életbentartásunk mellett haladgatok a házimunkával is, így amikor apa hazaér, akkor a családé az idő, vagy ne adj isten akad egy kis én időm, amíg a férjem a kislányunkat szórakoztatja.

Engem az hajt napközben, hogy a második teljesüljön. Tudjunk minőségi időt együtt tölteni, illetve legyen egy kis időm magamra is néha. Ilyen formán elég jól szervezettnek tartom a napirendet kellő rugalmassággal. Ma már mindig az jár a fejemben, hogy holnapra mi a legfontosabb feladat. Napi fél-1 órával kalkulálok. Ha főzni is kell, akkor max plusz egy óra. Ha ennél bonyolultabb kaját főznék, akkor az estére marad, bele sem kezdek egyedül, mert mindig a legrosszabbkor kezd "hiányolni" a kislányom.

Ez azzal jár, hogy sosincs egyszerre teljes patyolat tisztaság a házban, mint régen egy félnapos közös takarítás után. Nem pucolom meg egynap az összes ablakot, stb., de elengedtem és mégis mindig mindenki dícséri a környezetünket, hogy ahhoz képest, hogy pici gyerekünk van, mennyire rendben vagyunk. A szintentartásra játszok, így nem kell kifejezetten nagytakarítani.

Reggel ébredés, reggeli, öltözés után egy bő fél órát elmatat magában a kislányom, addig én körberohanok és megcsinálom, amit meg kell. Rutin, hogy ilyenkor indítom a mosogatógépet, ha kell a mosógépet. A mosógép heti 7-ből 4 nap biztosan megy, nincs bajom vele. Szárít is, csak hajtogatni kell. Gyors végig tolom a porszívót, vagy letörlöm a port, aztán a kislányomé vagyok. Még kettőt alszik egy nap, de csak rövidkéket. Alvás időben fürdőt szoktam takarítani, vagy főzök, vagy felmosok, vagy amit éppen kell és lehet viszonylag kisebb zajhatással. Egy napra nekem ennyi a kapacitásom, ha ébred, akkor már őt etetem, játszunk, igényli a társaságom. Ha aznap még feltétlenül meg kell csinálni valamit, akkor azt már akkor, ha a férjem is itthon van.

Én pont azt érzem, hogy azért tud ez flottul menni, mert összeszedett, szervezett vagyok. Van egy napirend félénk, amibe beletudom illeszteni a házimunkát és pont az ad keretet (táblázatszerűséget), hogy ehhez tartom magam. Kicsit úgy érzem ettől, hogy ledolgozom én is a "munkaidőmet", cserébe utána jöhet a "láblógatás". Ha napközben elbaszarintom az időt telefonnyomkodással, akkor este erre biztosan nem lenne már kapacitásom. Nem érzem úgy embernek magam, csak valami droidnak. És mondom ezt úgy, hogy persze, egy-egy brutál időszakban én is elengedem magam természetesen. Alszom vele napközben, vagy csak ledőlök, ha tudok és pont nem érdekel, hogy amúgy ráférne egy porszívózás a házra. Ilyenkor túlélésre játszunk közösen, csapatként a férjemmel, nem az esti együtt töltött minőségi időkre. Nem kényszeres ez, szóval nem dőlök a kardomba, ha a férjemnek is marad valami házimunka (vagy nekem, amikor már itthon van), de igyekszem ehhez tartani magam.

Ha agyban átállsz a szintentartásra, fontossági sorrendet állítasz és van cél, hogy miért NEM a telefonodat nyomkodod, amikor csinálhatsz mást is, az szerintem tud hajtóerőt adni.

2023. jan. 14. 23:38
 13/23 anonim ***** válasza:
86%

Kicsi gyerekem van és teljes állásban dolgozom. Úgyhogy hatékonyan/segítséggel, mert nem fog tőle/tőlünk lopni időt a háztartásfétis.

Hétvégén gyorsan bevágom a mosást/szárítást és mosogatást, kicsit vízkőzelenítek a fürdőben, konyhát reggeli készítés közben picit rendbeszedem. Alapvetően nem főzök, csak hétvégén, mivel a szüleim a közelben laknak, és apukám főz ránk. Ha nem így lenne, akkor rendelnénk és max a gyereknek főznék, ami nem akkora meló. Munka után álló porszívóval átszaladok a lakáson. Port a férjem törölget, valamiért imádja. Ablakokat nem pucolok, csak extrém ritkán, tetőeres ablakok egy eső után úgy néznek ki mint a hányadék. Nagytakarítani meg eljött anyukám segíteni, pár nap alatt rendbe vágtunk mindent (pakolás, szekrények átnézése).

Egy gyengén van, a hajtogatás, arra nem tudom magam rávenni, így előfordul hogy a szárítógép feletti kosárból öltözünk :-D

Végső esetben fogadnék kéthetente egy alkalommal egy takarítónőt, de végignézve a lakáson, erre nincs szükség azért.

2023. jan. 15. 05:23
 14/23 anonim ***** válasza:
25%
Sajnos ez van,ha az otthonod egyben a munkahelyed is. Megváltozik az időérzékelés is. Minden lelassul, eltompul az ember. Motiváció maximum annyi,hogy este ne orditson a férj,hogy kupi van. Sajnos átérzem. Én is home office vállalkozó anyuka plussz szakács és takarítónő vagyok egy 100 nm-es házban. Már amikor nem beteg a gyerek,mert olyankor a vállalkozásonat el is felejthetem. Ugye a férjem keres többet, így nem is igazán reklamálhatok. Alig várom, hogy megnőjön a gyerek.
2023. jan. 15. 13:56
 15/23 anonim ***** válasza:
39%
A takarítónő vajon miért ördögtől való??
2023. jan. 15. 14:19
 16/23 anonim ***** válasza:
80%
Mert inkább nem arra költöm a fizetésemet,illetve a takarítónő előtt ugyanúgy el kell pakolni, szóval akkor már mindegy.
2023. jan. 15. 14:44
 17/23 anonim ***** válasza:
67%

Nem az, csak valaki nem teheti meg, vagy nem mer bárkit beengedni a házába. Illetve, ha leírja, hogy van fizetett segítsége, itt minimum meglincselik.

Nekem nincs segítségem, de ha rendszeresen a minőségi közös időnk rovására menne a takarítás és találnék itt megbízható személyt erre, akkor lenne.

2023. jan. 15. 14:46
 18/23 anonim ***** válasza:
73%
Nálunk azért nem gondolkodtam takarítónőben, mert sajnos a kupi az elsődleges gond. Rengetek kacatunk van, amitől nem bírunk megválni, vagy nincs stabilan helye(3 gyerek van, kissé kinőttük a házat) játékok, ruhák, hajcsattok szana-szét. Én és férjem is ilyenek vagyunk, sajnos. Reggel a siettségben elől hagyunk dolgokat, nem ágyazunk be, stb. 2 nap alatt felfordul a ház. Rendrakás után fél órával már semmi látszatja. Mire eljutok oda, hogy már "csak" takarítani kell, mert rend van, az már megváltás.
2023. jan. 15. 15:30
 19/23 anonim ***** válasza:
75%

Én kialakítottam egy napirendet, eszerint éltünk. Ebbe minden belefért. Naponta főztem, a gyerekkel sokat foglalkoztam. Nem mondom, hogy könnyű volt, de nem is volt kimerítő.Nálunk sosem volt olyan. hogy porszívózok vagy takarítok, amikor a férjem itthon van. Akkor nyugi van és rend. Életem legjobb korszaka volt egyébként amikor itthon tudtam lenni.

Persze, ha beteg volt, akkor máshogy volt a napi rutin,de az egy másik helyzet.

2023. jan. 15. 18:02
 20/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek a választ!

A takarítónőt én sem gondolom ördögtől valónak, pár hete volt nálunk, de sajnos nem vált be, miután elment nekem kellett leszednem a pókhálókat, meg kiporszívóznom a sarkokat. Nem én vagyok a világ legpedánsabb embere, de egy kicsit több alaposságot várnék el olyantól akinek fizetek ezért, úgyhogy ez csalódás volt.

A férjem meg sajnos borzasztó trehány, mindent elől hagy, semmit nem rak el maga után, talán emiatt is vagyok már ennyire motiválatlan. Hiába rakok rendet, takarítok ki, itt van egy totyogós kisgyerek meg a trehány férjem akik 5 perc alatt káoszt csinálnak a házból. Tudom, én mentem hozzá és szültem neki gyereket, de a kapcsolatunk elején nem volt ennyire durva (sose volt rendszerető, de régebben azért elpakolta maga után a kenyeret meg a felvágottat, most meg reggelente miután elment dolgozni én teszek a helyére mindent a reggelije után). Tegnap pl altatás után rendet raktam a nappaliban, 10 percen belül tele lett az étkezőasztal vezetékekkel mert a férjem keresett valamit a kábeles dobozban, és miután megtalálta, nem pakolta el a többit. Így nehéz motiváltnak lenni sajnos. Beszéltünk erről tegnap este, és megígérte hogy oda fog figyelni mostantól, de ismerem, kb 1 hétig figyel majd aztán kezdődik az egész elölről.

2023. jan. 16. 09:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!