Feleségem nem akarja lefektetni (6-9 éves), csak mondja nekik hogy menjenek aludni, de ha nem mennek, akkor azok éjfélig lent maradhatnak. Ez normális?
Ez a bugyi-póló-zokni vasalás inkább anyósos becsípődésnek tűnt nekem eddig itt a GYK-n.....
De úgy látszik, már férfiak is vannak, akik ilyen kényszercselekvésben szenvednek. :-D
Nekem egy 7 és egy 9 évesem van. Saját csörgőórára kelnek reggel, mosakodnak, felöltöznek egyedül. Lejönnek, reggelit készítenek maguknak, leülnek és megeszik (velünk együtt, nyilván). Elkísérem őket az iskolába, értük megyek. Hazajönnek, lepakolnak, házit csinálnak, ha az kész, akkor szabadon játszhatnak. Együtt vacsorázunk. Saját maguk fürdenek le, fogat mosnak. A fogmosást ellenőrzöm, mert még pontatlanok, kijavítom ha kell. Puszit adok, alszanak.
Nem tartom helyesnek, hogy ilyen korú gyerekeknek mindent a keze alá tegyek. Nálunk az a szabály, hogy amit egyedül is meg tud csinálni, azt meg is csinálja. A házimunkában is. Tudnak és szoktak is porszívózni, teregetni, hajtogatni, a saját ruháikat maguk viszik a szekrénybe.
A fekvésnek és a kelésnek fix ideje van, nem ők döntik el, mikor-mit csinálnak, kellenek a keretek. Van, amiben hozhatnak döntést, pl. hogy müzli lesz a reggeli, vagy szendvics, amit választ, de nem döntheti el, hogy reggelizik-e vagy sem. Dönthet, hogy melyik póló vagy melyik nadrág, de nem mehet pizsamában utcára. Dönthet, hogy melyik pizsiben alszik, de a fekvési idő fix.
A kérdésedről az jut eszembe, hogy a rendőrségi segélyhívóra egyszer betelefonált egy apuka, hogy az asszony "bekattant", nem végzi a dolgát.
A pasas sportot nézett a tévében, az asszony meg csak ült mellette duzzogva, ahelyett, hogy tette volna a szokásos esti dolgait: pl. fürdetni a gyereket.
Szóval jöjjön ki a rendőr, és szóljanak már rá!
Mikor megkérdezték a jóembert, ő miért nem látja el a gyereket, nem is értette a kérdést. Hát ez az asszony dolga! Ő meccset néz.
@44. Már az is nagyon beszédes, hogy nagyon sok kommentelőnél az a prekoncepció, hogy a férfi nem végez házimunkát és nézi a focit. Pedig erről nem volt szó a kérdésben. Persze ez a kérdés hibája is.
Bár mentségemre legyen, hogy a kérdésbe, csak rendkívül kevés karakterrel lehet kommunikálni... szóval a kérdés háttere abban nem megvilágítható...
Az hogy akkor fekszenek mikorvalszanak, az nem jó.
Reggel viszont kelljenek és öltözzenek egyedül abba amit ők választanak.
8 évesem van autista, GYODot állapítottak meg. Önállósági kérdésekre épít a teszt. Már 6 évesen tudnia kellett volna kiválasztani az évszakhoz illő ruhákat és felvenni azokat(önálló öltözést kiscsoport végére várják el oviban, csak az ügyetlenebbeknek kell segítség egy két évig kesztyűben meg sálban)
8 évesen én elvárom tőle, hogy a szekrény(kategóriák szerint rendezve)ből válassza ki a mai ruháját, de ledirigálom neki, hogy vastag nadrágok közül egyet, meg hosszúujjúk vagy garbók közül egyet, zoknit, bugyit magától kiveszi. Zoknit nem tud még felhúzni, de ha nem megy, mikor szólok, erősebben szólok rá, nagyon fontos, hogy ne beszélj a levegőbe, érezze, hogy menni kell. Ha másodszorra a rádörrenésnél sem megy, akkor átviszem és mögötte állok, amíg kiválasztja a ruháit. Itthonra pl ma nem kellett felöltöznie, most mindjárt elmegyünk, most fel kell.
Vasalt ruha csak ha elegáns hétköznapi, amúgy nem vasalunk, régen a rosszabb minőségűeket kellett, de manapság a legtöbb nem gyűrődik. Ami igen, az persze vasalva van(vagy megsem veszem:).
Én is így csinálom, szólok, hogy öltözzön és várom, hogy öltözzön. Az oviban is ez volt, nehogymár sulira ne ez legyen:D Nem is tudom hogy gondolod. Rendben van a szekrénye? Ha igen, képesnek kell lennie kinyitnia és kivenni abból a stócból, amit mondtál neki(igazából ép gyereknek anélkül is tudnia kéne, hogy meleg nadrágot vesz fel télen, hogy mondanád mit és honnan vegyen fel)
Altatni nem kell iskolást, néha lehet neki mesélni, én meg szoktam puszilgatni(miután magától bebújt az ágyba, mikor mondtam) de már csak ritkán mesélek, mert 6 éves kora óta olvas magának. Amikor már 8 van, átszólok, hogy lámpaoltás, lerakja a könyvet és szunyál. Ha rosszat álmodik vagy fél, velem alszik, simán elalszik mellettem minden nélkül.
Ennek így kellene mennie. Evésnél is úgy szoktam, hogyha már 5:30kor kipattan a szeme, kiküldöm a konyhába, hogy nézzen körül, képes magának müzlit készíteni, meg vajas szalámisat csinálni(ha jó napja van), vagy tejfölbe mártogat kiflit, esetleg pékterméket eszik, bebújik mellém, nyomok mesét és megeszi az ágyban, amíg én még félálomban vergődök. Egyébként meg felkelünk, beszélgetünk az ágyban, felkelek, leadom a választási lehetőségeket, ő meg választ és szervírozom a tükörtojást folyósan.
Szerintem a feleségednek igaza van, szerezz kölyökkutyát, hogy a gondoskodós maximalizmusod ki tudd élni.
Vasalás nevetséges, pláne reggel, amennyiben épek a gyerekeid, felöltözni és gabonapelyhet csinálni képesnek kell lenniük, bebújni az ágyukba meg pláne.
Nyugodtan nézd meg a GYOD teszt önállósági kérdéseit, ezeket már iskoláskortól elvárják és ehhez viszonyítják a sérült társaik teljesítőképességét. Nyilván nem fog magának omlettet készíteni sültvirslivel meg buggyantot tojást lazacszeletekkel, de megfogja a túróstáskát, kiönti a tejet és megkajálja egyedül még az ovis is. Ha meg néha kiönti a tejet, semmi gond nincs, így tanul.
Persze az enyém sem brillírozik mindig, van, amikor ideges és az is nehezére esik, hogy kitakarózzon, de azért sokszor hozza a társai szintjét.
Az enyém még szokott hajvasalóval zoknit melegíteni, de olyan gőzölős vasalóhoz én sem engedném, nem is használok mondjuk, szökőévente kerül elő. 1200ason centrizz, majd rázd ki teregetésnél a ruhát, gyűrődésmentesen vagy felakasztva terítsd ki, a saját súlya egyenesre húzza, ha pamut. A régi, rossz anyagoknak kellett a vasaló(meg az élősködők kiírtására)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!