Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan lehet arra nevelni,...

Hogyan lehet arra nevelni, ösztönözni egy gyereket, hogy tanuljon?

Figyelt kérdés
Főleg ha okos, de nagyon nagyon makacs gyerekről van szó. Igaz, az enyém még csak ovis, de nekem anno nem volt jó példám, az én motivációm a tanulásra az volt, hogy ne verjen agyon az apám (természetesen nem ez számomra a követendő példa). Mostanában annyiszor hallom, hogy a gyerekek nem akarnak tanulni, nincs céljuk és semmivel sem lehet rájuk hatni. Akkor hogyan lehet már az elején elkezdeni, hogy akarjon tanulni egy gyerek?
2022. dec. 12. 11:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

9es, valami isteni mázlid van, ha keresel, biztos találsz olyat, amiben ez nem így megy, csak arról nagylelkűen elfeledkezel:

Én mindent megeszem, lányom extrém válogatós, én szeretek a helyére pakolni, ő egyáltalán nem. Én szeretek olvasni, ő is szeret olvasni. Én inkább padon ülök, ő sportol. Én szeretek vízben lenni, ő nem szeret vízben lenni. Végig tanultam 1 éves kora óta(egyetem befejezése, tanfolyam), ő oviban semmit sem csinált foglalkozásokon, suliban szeret tanulni. Én szeretek énekelni, ő nem szeret. Én szeretek kézműveskedni, ő csak rajzolni szeret. Én szeretek kirakózni, ő már kb 4 éve nem.

Ha komplexen nézed, biztosan leteszel a példamutatós dologról. Mondhatnám, hogy azért tanul és olvas és rajzol, mert én is, de nem.. ő ilyen, ez meg szerencsés egybeesés köztünk, van közös érdeklődési terület. Ha másolna, szinte mindenben másolna és a "nem szeretem" dolgok is egybeesnének.

2022. dec. 13. 06:34
 12/16 anonim ***** válasza:
0%
Nem mondom,hogy másoljon, de szerintem a példamutatás akkoris fontos. Nekem pl. a szüleim ragaszkodtak hozzá,hogy sportoljak, ők viszont semmit sem csináltak, sőt, mindenhova kocsival mentek,még sétálni sem voltak hajlandóak eljönni. Nem azt mondom,hogy ha ők is sportolnak, én is sportimádó lettem volna. De láttam volna egy mintát,hogy hogy építsem bele a sportot a mindennapjaimba. Az én lányomnak van egy mintája arra,hogy én itthon hogyan sportolok,olvasok,tanulok, látja,hogy örömet okoz és hogy nem keresem a kifogásokat,hogy nincs időm. Aztán,hogy erre ki mennyire fogékony, az egyénfüggő is. Mindenesetre értékrendet nem fog tudni a kérdező beleverni a gyerekbe. Ha lusta lesz tanulni, akkor az értékrendeket és mintákat rosszul közvetítette a szülő.
2022. dec. 13. 12:41
 13/16 anonim ***** válasza:

12, Akkor most áruld el, hogy pl: a 3-as mit cs.sz el!

Biztos szívesen hallja.

2022. dec. 13. 12:44
 14/16 anonim ***** válasza:
Nem ismerem a gyerekét és nem is én neveltem, szóval nem tudom.
2022. dec. 13. 15:04
 15/16 anonim ***** válasza:

Semmit, csak szereti magának betudni a sikert, mint pl a csendes gyerekek szülei, akik azt hiszik azért nem óbégat a gyerekük, mert ők is halkan beszélnek vele például, vagy a nyugis gyerekek szülei, akik azt hiszik miattuk ül meg minden tevékenységnél a gyerek, amíg másik két percet se bírnak ki egyhelyben egy játékkal.

Mázli kérdése és kész. Jó, ha a gyerek szeret ilyesmit, de nem tulajdonítható a szülőnek, a gyerek saját személyisége. Nekem, aki nem voltam sportrajongó és inkább fekszem vagy ülök anyám tollasozott versenyszinten, apám meg katona (is) volt vagy 10 évig, sokat mozogtak. Sőt, apám "napirend" szerint élt, engem meg a világból ki lehetett volna kergetni vele, milyen beteges dolog meghatározni a napod mozzanatait.. jó nagy balhék voltak, mikor próbálta ránkerőltetni:)

A gyerekek nem másolnak, és csak mázli, ha több ugyanolyan dolgot is szerettek/fogékonyak vagytok rá.

Én imádom szortírozni, kis tárolókba rendszerezni holmikat, válogatni, pakolgatni hogy szép, szeretek szépítkezni is, gyerek egyiket se. De amíg én olvasok, ő is. Nem azért olvas, mert én is szeretek és ezt látja, hanem mert jobban szórakoztatja(gondolom könnyen megy neki, tehetsége van hozzá), mint mondjuk a rendszerezés vagy a csini ruhák válogatása. Én imádtam babázni, vettem is neki babákat, de jobban szeretett hétköznapi helyzeteket és "drámákat" elszerepjátékozni ahelyett, hogy babát gondozott volna, fürdette, fésülte volna, mint én. Ő más. Ha rá is akarjuk venni, nem fog menni, mert nem mi vagyunk, saját egyéniségük van(képességfüggően). Bár megkóstolná legalább a kedvenc ételeimet, de ódzkodik az új dolgoktól, én meg még a sült szöcskét is megkóstolnám:)

2022. dec. 13. 15:32
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
Direkt odaírtam,hogy egyénfüggő,de ez az info már nem jutott el az agyadig. Akkor mondok egy népszerű választ: vigye pszichologushoz. Igen, ez a tuti 100%-os valasz itt minden temakorben.
2022. dec. 13. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!