Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ki hogyan tanította meg...

Ki hogyan tanította meg gyermekét evőeszközzel enni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kislányom december második felében lesz 1,5 ével. Az evések egyre drasztikusabbak, ugyanis egyedül akar enni. De még távolról se tud ugyebár. Ha viszont segíteni próbálok, akkor elengedi az evőeszközt és elkezd hisztizni. Ma krumplistészta volt, de még azt se tűrte, hogy előkészítsem a falatot. Pedig 2 babavilla volt nála, de nem segíthettem semmit. Nem tudom mi lesz ha főzelék /leves kerül a tányérba.

Ki hogyan tanított meg egy ekkora és ilyen akaratos gyereket az evőeszközök használatára?

Köszönöm a segítséget és csak normális válaszokat kérek!

2022. nov. 7. 14:26
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
97%

Én sak simán emgedtem hogy gyakoroljon. Mitől félsz, hogy a krumpli nyomot hagy a padlón?

Mint minden, ez is gyakorlás kérdése azzal csak hátráltatod ha kiveszed a kezéből.

2022. nov. 7. 14:29
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Leginkabb sehogy :D Habar blw szerint etettunk, es ugye ott azt mondjak, hamar megtanulnak a gyerekek szepen enni, ennek ellenere az enyem nem ez a kategoria volt.

De nem eroltettem semmit, kezzel-labbal evett egyedul, az evoszekozzel inkabb csak szorakozott sokaig, hiaba volt mar a kezeben kb kezdettol fogva.

Olyan 2 evesen evett eloszor normalisabban evoeszkozzel, utana pedig naprol napra jobb lett :)

Annyi, hogy torekedtem arra, hogy egyutt uljunk le enni es akkor a gyerek latta, hogy mi hogyan eszunk evoeszkozzel.

2022. nov. 7. 14:33
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát akkor ne segíts, baromi gyorsan rájön majd a dologra. Az enyémnek két napjába telt, hogy a villának a fogas részét szúrja a cuccokba, addig direkt fordítva csinálta. Mondjuk a villa nála a kanál után jött.

Nyilván takarítottam minden étkezés után, de hogy tanulja meg, ha nem hagyod egyedül enni?

2022. nov. 7. 14:35
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy. Nem tanítottam, csak hagytam, hogy csinálja. Ennyi. Nem kell ezt túlgondolni. Mindenre igaz, hogy legtöbbet akkor ártasz, ha túl sokat akarsz segíteni és helyette akarod megcsinálni. Ez nagyobb korára is érvényes. Abból tanul, amit saját maga tapasztal.
2022. nov. 7. 14:49
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Én 1 éves kora óta hagyom kanállal enni, most 19 hónapos, kanállal tök szépen eszik egyedül. Nekünk van ilyen hamikabi szerű zubbonyunk, ilyenkor azt veszi fel (nyáron félmeztelen volt), erre adom a másik előkét, amit én csak erszénynek hívok :D És az ölébe kap egy textilpelust, hogy minden arra csöpögjön. Így nem kell napi 5x öltöztetnem, meg a foltokat sikálnom a ruhájából, elég ha a zubbonyát kiöblítem, kettő van belőle, váltásban használjuk, pár óra alatt megszárad. Amúgy meg nagyon melós ez az enni tanulás, minden kaja után takarítás-mosogatás, de muszáj megtanulniuk. A villával evés nem magyon megy a lányomnak se, inkább kézzel eszi a falatokat. Nem baj, azért odarakom azt is neki, aztán egyszer csak megjön a kedve hozzá. Esetleg próbáljátok ki a numnum kanalat, sok helyen dicsérték, mi nem próbáltuk. Meg még amit javaslok, hogy nagyon sűrű péppel kezdjetek, olyannal, amiben megáll a kanál, pl. zabkása, vagy sűrű tejbegríz, hogy legyen is valami sikerélménye, mert ha a leves lefolyik rögtön az ölébe, akkor biztos ideges lesz egy idő után, hogy semmi nem megy a szájába.

Ideteszem a zubbonyt és az erszényt:

[link]

[link]

2022. nov. 7. 14:57
 6/15 anonim ***** válasza:
89%
Kezébe adtan egy normális villát (ezek a baba evőeszközök szerintem csak játékra jók) és hagytam, hogy csinálja, együtt ettünk, így látta hogyan kell, próbálkozott
2022. nov. 7. 15:02
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

6 hós kora óta kap evőeszközt, kb 9 hós koráig nem érdekelte és kézzel evett, néha azért előre betöltöttem letettem neki, hátha.

9 hós korától hébe-hóba rápróbált, de sokkal lassabb volt így maradt a kézzel evés.

Most lesz 15 hós, már a legtöbb mindent evőeszközzel eszi, de van hogy elveszti a türelmét vagy gyorsabban akar enni és újra kézrevált. Mostmár azért a folyós állagúaknál mondom neki, h ezt kanállal és az mindig fix is. :) pl joghurt, leves

Hát szerintem már a közelében vagyunk a csak evőeszközzel evésnek, de végig kellett járni az utat :D

2022. nov. 7. 15:17
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Kezdetektől volt nála is kanál, majd később villa (rendes felnőtteknek való villa), nézte, mi hogyan csináltuk, és megtanulta magától.
2022. nov. 7. 15:37
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Én mindig adok neki kanalat és villát is, már 10 hónapos kora óta, játszik is vele, de eszik kézzel ugyanúgy. Mindig vele eszek, látja mire való, mégse próbálkozik. Kézzel ügyesen eszik, és ha én adok neki egy töltött kanalat, azt ügyesen a szájába rakja, de egyedül nem próbálkozik vele. Próbáltam mit csinál folyékony állagú kajával, simán felemelte a tányért az asztalról és megitta tányérból. Gondolom majd egyszercsak megérik rá. 13 hónapos
2022. nov. 7. 16:41
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

A kezébe adtam az evőeszközt, egy másikkal meg etettem, és nézte a mozdulatokat, aztán próbalkozott. Meg látta, hogy mi hogyan eszünk.

Ez a ~megfogom a kezét, és irányítom~ nálunk sem működött egyik gyereknél sem. De idővel belejönnek.

2022. nov. 7. 17:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!