Alsós osztályban való piszkálást, hogy lehet kivédeni? Ha a piszkáló gyerek szülei nem partnerek ebben?
Másodikos gyerekekről van szó, kettő gyerek teljesen rászállt a fiamra. A fiam nagyon csendes, nyugodt gyerek, csúnya szó de igazi kis "stréber" mindenben a legjobb szeretne lenni, sok tanul, olvas. Emiatt állandóan piszkálják, de már olyan szinten hogy rugdossák, a ruháit elszakítják. Ma a szemüvegét törték el.
A napköziben történik ez állítólag. Délelőtt bontott csoportban azokkal a gyerekkel nem találkozik. A piszkáló gyerekkel beszélni nem engednek, nem lehet bemenni a terembe, a szüleik szerint ez hazugság nem csinálnak ilyet. A napközis nevelő sz.rt sem ér mert nem hallgatnak rá a gyerekek. Megfordult a fejemben, hogy ha az igazgatóhoz megyek, tehet valamit?
A napköziből kivettem októbertől kezdve.
Nem tudom hogyan, de ezt Magyarországon rém rosszul kezelik. A lányomat piszkálták végig általánosban. Az első helyen annyi volt a pedagógusok, igazgató válasza, hogy váltsunk iskolát...
Mikor a lányomat kék-lilára verték, meg is tettük.
A második suliban is elkezdték szekálni. Verbálisan, fizikálisan. Ott először normálisan álltak hozzá, volt megbeszélés a gyerekekkel, volt osztálybéli megbeszélés, de újra elkezdték. Ekkor már azt mondták, hogy ők megtették amit tudnak, a lányomnak kell ezt kezelnie. Nem tudta kezelni a gyerek, egyedül volt 10+ másik ellen. A végén odáig jutottunk, hogy félt iskolába menni 8. elején. Tudjátok mit mondott erre az igazgatónő? Hogy a lányom lusta bejárni! A férjem is bement beszélni a szülőkkel, gyerekekkel, de nem javult a helyzet, ahogyan tudták, bántották. Elgáncsolták, fojtogatták, kirúgták alóla a széket, csúnyán beszéltek vele, gúny neveken szólongatták. Az én életvidám gyerekem szociofóbiás, depressziós lett. A 8. Évfolyamot magántanulóként fejezte be. Nem akartam megtenni ezt a lépést, de egy pedagógus sem segített, a lányom meg képtelen volt bejárni. Szorongott, fogyott, rosszullétei voltak.
Most 18 éves, most újra pszichológushoz jár, nem mer kimozdulni a városba, hátha meglátja valaki, mindenen szorong. Vannak depresszív időszakai, amikor az ágyból sem kel ki.
Ne engedd, hogy ezt tegyék a gyerekeddel!
Ilyeneket általában nem találnak ki a gyerekek. Én a saját szememmel láttam, hogy olyanokat írtak a lányomnak a messengeren, hogy dögöljön meg, meg te k***a. A szüleit, azaz minket is dögözték. Egy facebook csoport is készült a gyerekem ellen, ahol a képeit gúnyolták ki a többiek, vagy csak kibeszélték a gyerekemet. Ezt jelentettem az ofőnek, mire a tanár be akart volna lépni a csoportba, arra minden posztot töröltek a gyerekek.
Utolsó voltam.
Ha tőlem kérdezed, akkor nem tudom pontosan, csak sejtjük. A lányom nagyon visszahúzódó gyerek volt, sosem kezdeményezett senkinél. Mikor átment az új suliba, akkor kapott egy titkos levelet valakitől, hogy nem kéne ennyire nagyképűnek lennie...
Szerintem félreértelmezték a visszahúzódását, aztán meg látták, hogy nem vág vissza, “piszkálható”, ezt meg előbb-utóbb minden gyermekközösség kiszúrja. Ezt sajnos, ha a gyerek nem tudja kezelni, akkor más nem fogja tudni. De ahogy lehet, foggal-körömmel harcolnék a gyerekemért.
Az agresszor gyerekek pedig gonoszak. Nehogy már az áldozat legyen a hibás.
Én nem hagynám, hogy a tanárok a szőnyeg alá söpörjék a problémát. Be kell menni, és vinni a gyereket is! Különben jön a duma, hogy ez nem történt meg, csak kitalálja a gyerek. Érdekes módon, ha a gyerek is ott van, már nem nagyon hazudoznak ilyesmit.
A tanároknak is meg kell mondani, hogy a szemüveg az már a BTK kategória, egyrészt nagyon drága, anélkül meg a gyerek testi épsége is veszélybe kerülhet. A tanárokra is rá kell néha ijeszteni, hogy ne bagatelizálják el a dolgot.
Nálunk volt hasonló, a fiamat és egy másik kisfiút szekálták folyamatosan. A másik gyerek szemüveges.
Pl a fiamnak folyton elvették a cuccait, kidobták a kukába, nem voltak meg a ceruzái, ő kapott beírást. Én többször szóltam az ofőnek, persze az én fiam találta ki az egészet, ő rendetlen stb. Aztán egyik nap megtaláltuk a fiam táskájában a másik kisfiú szemüvegét. A kisgyereket otthon meg már jól leszidták, hogy hol hagyta el a 70.000 ft-os szemüveget. Akkor szóltam az ofőnek, hogy akkor ebből legyen már elég. A cél az volt, hogy ellopták a kisfiú szemüvegét, és betették a fiam táskájába. Mivel a másik gyerek egy kis puffancs, arra számítottak, hogy majd jól összebalhéznak.
A férjem ment be a suliba, eléggé ideges volt, tőle azért még a tanárok is félnek. Akkor igazgatóit kapott a fél osztály, azóta nem csinálnak ilyesmit.
Néha lefogták, és úgy ütötték a fiamat. Beírattam karatéra. Azóta meg tudja magát védeni, már nem bántják. De muszáj, hogy a tanárok ezt kezeljék. Mi azt is mondtuk, hogy feljelentést teszek, amikor kék-zölden jött haza a gyerek. Akkor is kapott a tettes egy igazgatóit, persze azért nem nyugodtak bele, hogy az enyém vétlen volt, ő is kapott egy szaktanárit, a nem tudom miért.
Tény, hogy akit szekálnak, maga is kivívja maga ellen az agresszív gyerekeket. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy ő tehet róla, de ez így ebben a formában nem igaz. A gyerekkel is kell sokat beszélgetni, hogy hogyan védje ki ezeket, de az agresszorokat is rendre kell utasítani. Az iskolaváltás nem feltétlenül hoz eredményt, mert agresszív gyerekek mindenhol vannak, és sajnos az ilyen áldozat típusú gyerekeket mindenhol megtalálják. Végső esetben váltanék, hátha egy másik helyen a tanárok jobban kezelik a dolgot.
A gyermekpszichiátrián vannak egyébként Bullying tanfolyamok nálunk. A fiam járt egy ilyenre egyszer nyáron, de szerintem csak ötleteket adtak a gyerekeknek. Bár ő úgy jött haza, hogy neki még egy szava sem lehet, mert őt nem is bántják annyira, egész hajmeresztő sztorikat hallott ott.
“Ilyeneket általában nem találnak ki a gyerekek. Én a saját szememmel láttam, hogy olyanokat írtak a lányomnak a messengeren, hogy dögöljön meg, meg te k***a. A szüleit, azaz minket is dögözték. Egy facebook csoport is készült a gyerekem ellen, ahol a képeit gúnyolták ki a többiek, vagy csak kibeszélték a gyerekemet.”
Itt kellett volna a rendőrségnek jelenteni aztán majd ők lekapcsolják őket meg a kedves szülőket,
18-asnak igaza van. A gyerekek nem tudják, hogy amit csinálnak az büntetendő. Az én lányom nem vesz ilyenekben részt, de az ő osztályukban is volt FB-csoport, ahol kibeszélték egymást, ő ebből azonnal kilépett. Viszont amikor mondtam neki, hogy emiatt feljelentést lehet tenni, csak nézett. Nem akarta elhinni.
A fiammal volt hasonló, messenger csoportokat hoztak létre, ahova mindenkit meghívtak az osztályból, az ofőt is, aztán ott írogatták egymásnak, hogy a fiam mekkora majom, és ez volt a legenyhébb, amit írtak róla. És az egészben az volt a legmegdöbbentőbb, hogy a csoportban benne volt az osztályfőnök is. A gyerekeknek nem esett le, hogy ezt talán nem kéne egy tanár jelenlétében?!
Akkor nekünk mondta az osztályfőnök, hogy tegyünk feljelentést, de végül mi nem tettük meg.
Ott az ofő hívott valami rendőrt, aki mesélt nekik a bullyingról. Nem mondom, hogy már nem csinálják, de akkor csinálják, amikor nem látják a tanárok. De legalább online békén hagyják egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!