Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan magyarázzam el neki,hog...

Hogyan magyarázzam el neki,hogy a dédanyja elhunyt?

Figyelt kérdés

2 hete elhunyt a nagymamám aki számunkra nagyon kedves volt.A kis lányom 8 éves,rajongott érte.Minden nap találkoztak,egy városban éltünk,minden nap jött hozzánk vagy mi mentünk hozzá.

Nagyon erős kötelék volt köztünk a lányom és közte viszont még erősebb. A saját fájdalmunk mellett azt látjuk,hogy a lányom nagyon nem tudja feldolgozni. (Észre vettem,hogy 2 napja a telefonomrol hívta mamám telefonját,nem töröltem ki a telefonszámot) nem akarom egyből pszichológushoz vinni,de aggódom,hogy muszálylesz egy szakember segítségét kérni. Beszélgettünk sokat,képeket videókat néztünk,vissza emlékezünk a kedves dolgokra de semmi reakciója nincsen.Mégcsak sírni sem sír csak szótlan,csendes,szomorú.

Valaki hasonló helyzetben volt már? Tanács?

2022. júl. 12. 10:13
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
62%

"neki a pszichologus ugyanolyan orvos, mint a többi, akihez a beteg emberek járnak"

Ha a szülei egyértelművé teszik, hogy a pszichológus nem orvos, akkor ne fogja azt hinni, hiszen az orvos megvizsgálja az embert és gyógyszert ír fel, a pszichológus meg nem.

"A vallásos nézet ilyenkor sokat segíthet. Azt kell benne tudatositani, hogy a dédinek feladata, útja volt a földön, amit beteljesített, így most megpihen a lelke."

Ezt csak akkor szabad mondani, ha a szülők tényleg ezt hiszik. Ha máshogyan gondolják, akkor az a jó, ha azt mondják, amiben ők valóban hisznek, nem pont ezt.

"Figyelj rá, nehogy rossz társaságba kerüljön, ráfüggjön az internetre vagy kialakuljon káros szenvedély, evészavar."

Persze, figyeljen, de ennek pont semmi köze a gyászhoz...

2022. júl. 12. 22:35
 12/15 anonim ***** válasza:
95%

A saját példámat tudom leírni:

8,5 éves voltam, amikor meghalt a défimamám, akihez a legszorosabb kötelék kötött, akivel sülve-főve együtt voltam, akinél gyakran ott aludtam, aki nap, mint nap vitt-hozott az óvodából, és a ķerítés két oldalán együtt sírtunk, hogy én most óvodában leszek, és nem együtt...

Meg is érztem a halálát. Kopogtak az ajtónkon, és én még azelőtt tudtam, hogy mit fognak mondani, mielőtt Apukám kinyitotta volna azt; pedig váratlanul történt az egész...

Emlékszem az érzésre, amivel nem tudtam mit kezdeni. Sosem éreztem még ilyet, fogalmam sem volt, hogy mit kezdjek vele.

A szüleim mondogatták, hogy rám bízzák, hogy részt veszek-e a temetésen; nem muszáj, ha nem akarom. De akartam. Úgy éreztem, hogy ott kell lennem, hiszen Őt is oda viszik, Ő is ott lesz valamilyen értelemben. Sosem voltam addig még temetésen, de annyit tudtam, hogy ez egy olyan 'utolsó dolog' lesz Vele, amin mindenképp részt akartam venni.

Sajnos volt pár általános dolog, amire nem készítettek fel, s ami sokkolt, mert akkor szembesültem ezekkel életemben először. Valószínűleg a szüleimben fel sem merült, hogy ezek engem megviselnek, mert tényleg általános dolgok voltak. Jó lett volna, ha valaki elmondta volna előre, hogy mik, és hogyan fognak történni.

Arra emlékszem, hogy ez a kívülről szenvtelen nihil a temetés után tört meg. Egyik este sírva fakadtam a konyhában a szüleimnek, hogy mennyire hiányzik. Akkor tört meg a jég, akkor jött felszínre minden, amivel addig nem tudtam mit kezdeni.

Talán segíthetnél felszínre hozni a kislányod érzéseit, hogy teret tudjon engedni nekik. Szerintem ez fontos, mert csak így tudja feldolgozni. Kérdezz rá, hogy hiányzik-e, sokat gondol-e Rá...stb.

2022. júl. 14. 00:29
 13/15 anonim ***** válasza:

"Sajnos volt pár általános dolog, amire nem készítettek fel, s ami sokkolt, mert akkor szembesültem ezekkel életemben először. Valószínűleg a szüleimben fel sem merült, hogy ezek engem megviselnek, mert tényleg általános dolgok voltak. Jó lett volna, ha valaki elmondta volna előre, hogy mik, és hogyan fognak történni."

Mik voltak ezek a dolgok?

2022. júl. 14. 07:48
 14/15 Menőcsajszi72 ***** válasza:
20%
Mondd azt neki hogy elvitték az angyalok.
2022. júl. 26. 16:01
 15/15 anonim ***** válasza:
Ha olyasmit mond, amit ő maga nem hisz el, a gyerek tudni fogja, hogy hazudik neki. Egyszerűen megérzi az antennáival. Nem szabad hazudni neki. Aki tényleg úgy gondolja, hogy elvitték az angyalok, az oké, mondja, de aki nem, az szerintem inkább ne mondjon semmit, mint hogy hazudjon.
2022. júl. 26. 22:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!