Szoktátok úgy érezni, hogy mindent megtettetek, mégsem sikerült úgy nevelni a gyereketeket, ahogy akartátok?
Kérdező, annál tuti jobb vagy, mint amit tegnap anyuval konkrétan visítva röhögtünk ki (nekem is van gyerekem, 25 éves).
Szépkilátó, 3 év körüli kislány, 5-6 éves kisfiú. Anyuka a magától eltartott mobilba pofázik, a két gyerek egymást öli. Kisfiú leköpi a kislányt... Mire anyuka (a telefont továbbra sem lerakva, a gyerekei közelébe se menve, 10 méterről elkezdi a nevelést: 95 % betöltöttségnél jár a rosszaságod, még lehet 5, és kapsz egy pofont. Tudod, hogy én erre hiperérzékeny vagyok. Meg kell tanulnod a társadalmi együttélés szabályait...
Ilyen duma, majd pofázik tovább a telefonba. A gyerek kb semmit nem értett a szövegből. De legalább a körülötte lévők hazáig jól szórakoztak, megvolt a téma. Mi nagyon gyorsan beültünk az autóba, ott robbant ki belőlünk a röhögés.
Kérdező, mindig lesz, amikor elbizonytalanodsz. Ő gyerek, és ezért viselkedik gyerekként.
Az a baj hogy te aszerint próbálsz korrigálni, hogy neked mi volt rossz, ami teljesen érthető ugyan, de a te gyereked nem te vagy, masik személyiség.
Lehet ő szeretne virslit reggelizni (ez csak egy példa láttam hogy azt írtad, hogy nem). Vagy neki rosszabb hogy túl sok döntést bízol rá és mivel gyerek nem látja úgy át, hogy mi szerint kéne választania.
Kicsit esetlen, de saját példa annak idején voltak ezek az elszíneződő bugyis gyűjthető babák és cserélgettük egymás között. Volt egy sokkal idősebb testvérem, akinek a barátnőjével cseréltem a nekem tetszőre, majd azt mondta nekem a tesóm, hogy ő biztos nem azt választotta volna. Utána csomó ideig őrlődtem, hogy rossz cserét csináltam, nem jól választottam stb.
Ugyanez mikor anya vett nekünk valami apróságot, hátratett kézzel állt, hogy válasszunk és kb. csak a színe vagy a mintája volt más, de mindig hagytak engem választani mert kisebb voltam, és naná, hogy a másik mindig jobbnak tűnt utána, ami miatt nem éreztem jól magam.
De még ha ugyanaz a személyiség lenne mint te vagy nem tudhatod hogy egy másik nevelési módszerre te magad hogyan reagáltál volna kicsinek, mivel nem próbáltad. Lehet egy harmadik lenne az igazi.
Sajnos ennél hasznosabbat én sem tudok írni, de remélem sikerül megoldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!