Mi az oka annak, ha valakit egyáltalán nem érdekel, hogy egészségesen/normálisan eszik-e a gyereke? Miért nem fontos sokaknak erre szokatni a gyereket?

De remélem tisztában vagy vele, hogy pl vannak fruktóz allergiások, azok pl. 0 gyümölcs, 0 zöldség. Bár mindenkinek egyéni az tolerancia szintje.. Van aki ezt azt ehet módjával.
Én pl bélgyulladásos vagyok. Csomó mindent nem ehetek.
Aztán hidd el a válogatós gyerek nem nevelés kérdése, ezt jó magam is saját bőrömön tapasztalom 3 gyermek mellett.
Az első gyermekem az atyaúristennek se evett az üvegesen kívűl mást, fényevő volt. Most 7 éves és ugyan nagyon sok mindent megeszik, de mai napig válogat.
A középső gyermekem nem evett üvegeset, jóétkű volt, ő meg most 4 évesen válogat. Az már külön vicc, hogy oviban repetázik a főzelékekből 😂🤦♀️. Itthon meg nem hajlandó megenni.
A harmadik gyerekem 1.5 éves, csak a vaslábost nem eszi meg.. Teljesen mindegy mikor evett, ha kaját lát mindjárt rohan és kér. Ha elé teszel párolt zöldséget és húst akkor a zöldség az első amit befal. A másik kettő meg, ha eljönne az apokalipszis se enne párolt zöldséget..
Amúgy mind a három lány.
Nálunk alapszabály, kóstolni kell. Ha nem ízlik nem baj, nem kell megenni, de ránézésre nem szabad eldönteni szereti e vagy sem.
Amellett nem mindenki szeret főzni.
Másoknak az étel másodlagos. "nem olyan fontos" csak "üzemanyag".

Egy gyereknek (meg úgy bárkinek) ezerszer egészségesebb a változatos étrend, amit a menza kínál, kint a bulgur és társai.
Ez tény

Vajon az az egyedülálló szülő, aki küzd a napi megélhetésért, és nem engedheti meg a számodra "egészségesnek" titulált étrendet, akkor az rossz szülő?
Vagy egy olyan családban ahol speciális igényű gyermek miatt rengeteg az extra kiadás és nem jut?

Nézd, ha valakinek, nekem válogatós gyerekeim vannak. 3 éves korukig megettek mindent, utána jött a finnyázás, válogatás és társai.
A 12 éves fiam elélne Mekin hetekig. Ezen kívül még nagyon szereti az ízesített szénsavas üdítőket. (Tutti Juice meg ilyenek). Az étrendjétől szerintem elsírnád magad. Közben élsportoló, olyan kidolgozott a felsőteste, hogy csak lesek, tele van energiával,egy 60 perces meccset simán végigfut.
A 10 éves lányom kedvence a sajtos chips. De a bolognait is szereti. Ő nem sportol, csak néptáncol, gyönyörű, egészséges, csinos kislány.

Nem tudhatod hogy milyen törekvések, küzdelmek vannak amögött hogy a gyerek egyáltalán hajlandó bármit megenni. És itt most nem a csoki, csipsz, kóla állandó kombóról van szó. A kislányom nem evett meg semmit sem 1,5 éves koráig amiben bármilyen zöldség volt, beleértve a burgonyát,rizst, hajdinát is. Sajt, tejtermék szintén semmi, messziről kiszúrta. Kenyérféle, péktermékek semmi. Bármi amit kanállal kell enni vagy pépes allagú, szószos semmi. Nagyjából gyümölcsön élt meg húson. Minden egyes nap próbálkoztam, a világ összes kajaját megfőzhettem és elé tehettem, inkább nem evett, 8-9 kiló között mozgott a súlya.
Néha bekattant neki valami, akkor hús helyett üres tésztát evett, vagy néha valamit megkóstolt. Most 2,5 éves, még mindig nagyon szelektíven eszik, de már megtaláltam azokat a stabil ételeket amik általában bejönnek, és örülök hogy eszik valamit egyáltalán ami nem gyümölcs. Majd később biztos jobb lesz.

Még kicsi a lányom, de szerintem minden gyereknél vannak időszakok, amikor mindent is meg semmit sem hajlandó megenni, és amikor éppen az "éhségsztrájk" időszakában van a kis fejlődő szervezet, akkor a szülő örül neki, hogy legalább valami lecsúszik és nem hal tényleg éhen a gyerek. Tudom, mondják, hogy egészséges gyerek teli hűtő mellett nem hal éhen, de esküszöm a lányom még csak 2 éves lesz, de ha valami nem tetszik neki, inkább éhesen marad. Ami meg egy ilyen kicsinél azért elég sok viselkedésbeli problémát jelent, ugyebár, szóval akkor próbálom a saját és a környezetünk érdekében is megkeresni azt az _akármit_, amiből legalább annyit képes megenni, hogy ne legyen éhes. Aztán meg jönnek azok az időszakok, amikor meg mindenből eszik szó nélkül, és csak dagad a mellem a büszkeségtől, hogy milyen jól evő gyerekem van. És ő egy teljesen egészséges kislány, semmi szenzorosság, autizmus, ételérzékenység, akármi nincs szóban, egyszerűen csak egy gyerek. És ez várhatóan így megy majd olyan tizenéves koráig, teljesen normálisak az ilyen időszakok a gyerekeknél. Ilyenkor teheted azt, hogy ráfeszülsz az étkezésre, hogy csakazértis belekényszerítsd az egészséges kaját és tiszta stressz legyen az evés neked is és a gyereknek is, megalapozva egy rakás későbbi étkezési zavart, vagy elengeded a kérdést, eszik a gyerek, amit eszik, ti meg jó példát mutattok és talán alkalmanként besikerül valami egészséges is és felnőttként meg majd normális lesz az étkezése.
Írom mindezt úgy, hogy mi alapvetően egészségesen étkezünk, a gyerek hozzátáplálása kezdetétől. Amúgy ha a felnőtteknek nincs igénye a krumplilevesen és a rántott húson túl másra, akkor érthető, hogy a gyereknek sem fognak külön kaját főzni/rendelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!