Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A te gyerekedet mennyire...

A te gyerekedet mennyire neveled elfogadásra?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy egy adott közösségen belül szeretne gyerekeddel játszani olyan, aki erre nem képes úgy, mint az átlagos gyerekek, nem tud nagyon érthetően beszélni, vagy nem tud átlagosan mozogni, vagy nem tud úgy viselkedni, ahogy egy átlagos gyerek.

Adott gyereknek rosszul esik, hogy a te gyereked őt nem választja párnak, vele nem akar beszélgetni és nem akar vele játszani, bezzeg másokkal meg igen. Meg is mondja, hogy nem szeretne, ő nem a barátom, amiért a másik gyerek sír, féltékeny, és ennek hangot is ad. A gyereked érti, hogy a másik nem tehet a nehézségéről, de nem tud vele mit kezdeni, mert nem érti, mit mond, a gyerek nem marad játékhelyzetben, nincs közös érdeklődés sem, meg ilyesmi, de nem bánt a gyerek senkit sem, sőt inkább a tiéd lesz támadó, ha a másik gyerek szét akarja szedni a tiédet és a barátnőjét(ezért szót emel, meg a gyereked ellen, hogy az kiközösíti, mert nem barátkozik vele) vagy panaszkodik felnőtteknek rá és ez rosszul esik a tiédnek.

Szóval a gyereked nem barátkozik a másik gyerekkel, aki emiatt sír és féltékeny. Mit tennél? 7-10 éves korig vannak a gyerekek. Megértem a gyereket is, meg az enyémet is.

2022. márc. 28. 13:35
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekként voltam ilyen helyzetben. Az utcánkban lakott egy enyhén fogyatékos lány, aki velem kb. egykorú volt. Anyukám jóban volt az anyukájával, ezért néha átmentünk. Én sem tudtam mit kezdeni gyerekként ezzel a lánnyal, és kellemetlenül éreztem magam, hogy sajnálatból játszak vele. Anyukám nem is erőltette. Pedig empatikus voltam mindig is, megvédtem azokat, akiket csúfoltak, felnőttként pedig SNI-s gyerekekkel is foglalkozom, van egy Down szindrómás kis kamasz barátom, akivel teljes összhangban vagyunk. Ezért én a gyerekemnek is empátiát tanítok, de nem erőltetem. Legyen meg a saját, szabad döntése.
2022. márc. 28. 16:04
 12/44 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem itt nem a te gyereked a hibas.

Nem csufolja, piszkalja a kislanyt ugye? Akkor miert kellene vele jatszani kotelezoen??

Ennyiben csak legyen mar valasztasi joga a gyereknek. En a helyedben ha lehet egy ideig mindig minel korabban elvinnem a gyereket.

2022. márc. 28. 16:12
 13/44 anonim ***** válasza:
91%
És te ezzel az egész problémával hol találkozol? 4 éves lányom van, ovis, jó ha a nevét tudom annak ki a barátnője. Nem vagyok vele az oviban, nem látom mit csinál, volt, hogy mesélte valaki nem fogadta el az ölelését, de ennél többet nem tudok az óvodai kapcsolataikról. Amúgy szerintem egyáltalán nem kellene beleszólnod. Ez a lányod élete, te neveled, de azt azért nem kellene megmondanod neki kivel játsszon. Már csak azért sem, mert ha ráerőlteted, úgysem fog menni és utálni fogja a másik lányt.
2022. márc. 28. 16:47
 14/44 anonim ***** válasza:
94%

Nem kényszerítheted arra,hogy játsszon vele!

Nem is értem...

A játék egy spontán dolog,és szimpátia kell hozzá.

Gyereket kényszeríteni arra,hogy olyannal játsszon,aki neki nem tetszik,nettó kínzás és butaság.

Nem kell elfogadnia senkit,aki neki nem szimpatikus. Legyen vele udvarias,kedves,de ennyi. Ne csúfolja,ne bántsa,az a lényeg!

Ez az elfogadás lényege.

2022. márc. 28. 16:52
 15/44 anonim ***** válasza:
65%

Ez egy irtó nagy hülyeség, ne haragudj! Az egész,így leírva.

Én elhiszem,hogy megfertőzött téged az elfogadáskampány,de a gyerekek világa más. Egész más. Őket nem lehet így befolyásolni,mint a felnőtteket. És nem is szabad. Elvész a spontaneitás,a szabad játékválasztás,ami pedagógiailag rendkívül fontos!

Kicsit olvass utána ezeknek.

2022. márc. 28. 16:56
 16/44 anonim ***** válasza:
68%

Mennyire nevelem a gyerekem elfogadásra?

Megtanítom,hogy reagáljon a különböző problémákkal élő emberekre. Akár a saját élményein keresztül.

Pl sajnos azt már 5 évesen megtanulta,hogy cigány gyerekkel nem játsszunk,és messziről elkerüljük.

Hiába nyomatnám a pc dumát neki,ha a játszótéren megtámadják és ellopják a homokozó játékai 50 %-át.

Szóval próbálom az életre nevelni.

Néger kisfiú van a csoportjában,vele pl nagyon jól kijön.

Találkozott már sérült gyerekekkel is,velük is szépen bánt.

2022. márc. 28. 17:01
 17/44 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem akar játszani vele, hát nem játszik vele. Ha kötelező lesz játszania vele, szerinted mi lesz? Megmondom, egy sértett gyerek helyett rögtön két sértett gyerek lesz az egyenlet végén. Én teljesen egészséges gyerekekkel se akartam gyerekként játszani, mert nem kedveltem őket. És volt akivel én játszottam volna, de ő nem volt vevő rá. Ilyen az élet, empátia ide vagy oda. Azt se felejtsük el, hogy mert valaki sérült még lehet neveletlen, rosszindulatú, vagy gonosz, akivel nem akar esetleg más játszani. Nem mondom, hogy a kislány az, de csak azért nem kell mindig valakit áldozat szerepbe rakni, mert sérült. Lehet megszokta a kislány, hogy mivel sérült ezért mindig az van, amit ő akar, mindig neki kedveznek, ha kicsit sír. Mondom CSAK lehet, de láttam már ilyet. Szerintem, max azt tudod megtanítani a gyerekednek az empátia jegyében, hogy szebben fogalmazza meg, hogy nem akar a párja lenni. Ne azt mondja, hogy nem akarok a párod lenni, hanem hogy én az XY párja szeretnék lenni, mert ő a legjobb barátom. Azt is fontos lenne megbeszélned a gyerekeddel, hogy pontosan fogalmazza meg neked miért nem akar vele játszani. Lehet nulla közös van bennük, lehet volt valami összezörrenésük, ami miatt nem barátkozna vele.
2022. márc. 28. 19:33
 18/44 A kérdező kommentje:

Ez tánc óra, amíg a gyerekek bent táncolnak(halljuk), addig mi szülők kint beszélgetünk és várunk.

Kötelező párban lenni néha, tehát ez nem a "szabad játék kategória" írtam is, hogy alsós korosztály.

Nem csúfolja, csak tapintatlan, hogy mások előtt meg a lány előtt közli, hogy vele nem akar mert a lány ilyen meg olyan. Szokott lenni kis szünet is az egy óra alatt, akkor sem akar a lány társaságában lenni, és ha mondjuk ketten a barátnőjével cseverésznek abban a 10 percben, odamegy a lány is, mondja az enyém, hogy nem szeretne vele beszélgetni, és nem érti mit mond(nem kedvesen), és ugye mi ezt mind látjuk/halljuk szülők és nagyon rossz látni, hogy szerencsétlen gyerek nem csinál semmi rosszat, az enyém meg kirekeszti olyanért, amiről nem tehet.

Nem azt várom, hogy világi jó barátok legyenek és naponta játszanak, hanem gondoljon rá minden táncórán legalább 5 percig, amíg kedves vele, beszél hozzá, és esetleg nagyritkán párbaállásnál őt is párjának választja(több párválasztás van egy órán, tehát max 5 perc az egész). Ez egyáltalán nem egy trauma, hogy olyannal is kedvesnek kell lennie, aki nem a szíve csücske. CSAK KICSIT várnám el, és ezzel a többiek is így vannak szülők, és a gyerekek, a barátnő is észreveszi, hogy az enyém nem kedves.. Nem értelmi sérült a gyerek egyébként, csak kicsit más.

Heti egyszer van tánc, csak akkor találkoznak, kibírhatna 5 percet, amíg nem csak magára és az ő saját jó érzésére gondol, és kedves lesz valakivel, akinek ez sokat jelent. Neki ebből semmi kár nem származik, a lány se szavakkal, se tettekkel nem bántja.. Nem kell áthívni meg semmi, nem fogunk órán kívül együtt lógni, csak legyen pár jó szava máshoz.

Nem mond semmi csúnyát, csak azt hogy "nem értem, amit mond" "ő nem a barátom" "nem akarok a párja lenni" "én xy párja akarok lenni nem a tiéd", ha meg a lány panaszkodik a tanárnak, akkor az enyém ugyanezeket mondja, csak hangosan és dühösen, tehát konkrétan nem használ csúnya szavakat, csak kellemetlen helyzetbe hozza az igazságot/elutasítást mások előtt mondja a gyerek hiányosságaira hivatkozva.

Tuti semmi összezörrenésük nem volt, mert minden lépésüket halljuk. Az a max, hogy az enyém nem érti, amit a lány mond, és emiatt frusztrált lesz, vagy félbeszakítja, vagy ismételteti és továbbra sem érti. Nem tud vele kommunikálni és ez zavarja, meg nem is mindig logikus, amiről beszél a lány. Egy végtelenül cuki, álmodozó típus egyébként, visszahúzódó lány.

2022. márc. 28. 20:01
 19/44 anonim ***** válasza:
100%
A lányod nem lehetne mindig a barátnőjével párban? Ha az az elvárás, hogy folyamatosan cserélni kell a párokat, akkor valóban a lányodnak is kell a fura lánnyal táncolni. De minden más esetben nem kell ezt erőltetni. Nem köteles vele beszélgetni. Lehet, hogy én is akarok barátkozni valakivel, ő meg nem akar, van ilyen. Ezt minden embernek meg kell szokni, óvodában, iskolában. Később párt is úgy választunk, hogy, közös beleegyezéssel és nem úgy, hogy kierőszakoljuk, ez nem vezet sehova.
2022. márc. 28. 21:24
 20/44 A kérdező kommentje:

Nem, amíg a lány el nem kezdett sírni, hogy váltsanak párt, mert ő is akar az enyémmel(és a barátnőjével is lenni), addig nem volt elvárás. Nem tetszett neki, hogy van, aki nem szeretné őt választani magától. Utána már párcsere volt, amit az enyém nem viselt jól(ezt mondjuk megértem). Meg mondta, hogy nem oké, hogy az enyém és a barátnője bohóckodnak, csikizik néha egymást, viccelődnek, meg beszélgetnek egymással órán(kevesebbet) és szünetben. Azt is mondta, hogy ilyenkor fél(sírt mellé), pedig a gyerekek csak viháncolnak meg játszanak.

A lány nem erőszakos, hanem sír, szomorú és látszik hogy rosszul esik neki, nem tudja hova tenni, csak őszinte. Az enyém már inkább az, ő hangos és támadóan reagál az egészre, bár mondom, megértem a gyerekem érzéseit is, csak szerintem(meg minden felnőtt szerint) az enyémben lehetne annyi, hogy néha kedves mással is, nem csak magára gondol. Nem kell egész órán, csak pár percet, egy két kedves mondatot egy másik embertársanak, nem sajnálatból, hanem együttérzésből és viszonzásképp az elfogadásért, amit ő is kap, mert neki is van, ami nehezebben megy, mégsem rekeszti ki senki miatta. Plusz a többiek, a barátnője is gondoskodó, kedves azzal a lánnyal IS.

2022. márc. 29. 08:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!