Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miert nem tud a gyerekem...

Miert nem tud a gyerekem kapcsolatot teremetni kb senkivel?

Figyelt kérdés

A kislanyom februar 24-en lesz 3 eves. Olyan elkepeszto modon bizalmatlan, tavolsagtarto gyakorlatilag mindenkivel, h mar kezdek megijjedni. Aki nem a mindennapjai resze, vagyis en, az apukaja, nagymama es nagypapa(mert veluk ha nem is talalkozunk minden nap, de mindennap facetime-olunk es realativ sokat is van veluk sztem) azoknak -nem valaszol, ha kerdezik

-mogem bujik

-nem engedi, hogy segitsenek neki pl ha elesik v ilyesmi

-hiaba vannak olyan gyerekes barataim akikkel sokat jarunk ossze mert egykoruak a gyerekeink (heti 2x kb de van tobb), hiaba talalkozik veluk sokat es regota tehat evek ota ismeri oket, veluk is azert tavolsagtarto, egyaltalan nem szol hozzajuk se, az is ritka ha valaszol a kerdeseikre. Pedig nekem mindig ugy beszel roluk, hogy szereti ezeket az embereket, el is mondja, hogy szeretem xy-t.

-gyerekekkel jobban elvan, sot szerintem szereti a gyerektarsasagot, szeret futkarozni a kis barataival, szerepjatekoznak a maguk szintjen, de azert ott is ugy van, h ha kerdezi egy masik gyerek haaat eleg ritka ha valaszol. De ezesetben se arrol van szo, h nem kedveli az adott gyereket, mert emlegeti ha nem vagyunk veluk es elmondja h szereti.

-fel eve bolcsibe jar, ahol soha egy konnycseppen nem ejtett azert, mert otthagyom, megis a dadusok mondjak, h egyaltalan nem kommunikal veluk, max igen-nem-mel valaszol es ennyi. Olyan szinten nem mer(? Nem tudom ez “nem mer”-nek szamit e) veluk kapcsolatot teremeteni, hogy hiaba szobatiszta itthon is, papaeknal is, a bolcsiben ha nem viszik el idorol idore wcre inkbb bepisil, minthogy szoljon nekik. Es a raadas, hogy elmondasa szerint szeret bolcsibe jarni, reggel ujjong mikor beerunk a kapun es orommel meseli papaeknak h o bolcsis. Multkor mentem erte es meg beszelgettem amugy pont errol a dadaval kozbe meg beszelt hozzam a kislanyom es meg is jegyezte a dada h “jé Lilla mar igy tud beszelni” mert h ok a hangjat se nagyon halljak.

Pedig ugy erzem nem neveltuk burokban…

Ahogy idosodik egyre rosszabb egyebkent…

Amugy minden masban annyira ugyes, okos nagylany de emiatt nagyon aggodom

2022. febr. 13. 07:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
61%

Na, erre kíváncsi vagyok.

A sógornőm gyereke is ilyen, bár ő még nincs ekkora, de a szülőkön és nagyszülőkön kívül senkivel semmilyen szinten nem kommunikál, pedig nem idegenek vagyunk neki, nem 3 hónapban egyszer lát.

De nem lehet hozzászólni, nem válaszol, ő se szól senkihez, még a vele hasonló korú gyerekemhez sem, aki meg játszana vele. Fura nekünk kicsit, de lehet, hogy nincs vele baj, csak ilyen. Kíváncsi leszek a válaszokra.

2022. febr. 13. 07:14
 2/13 anonim válasza:
22%
Elkerül óvodába és hidd el változni fog. Valamilyen formában így is úgy is szocializálódnia kell majd.
2022. febr. 13. 07:21
 3/13 anonim ***** válasza:
84%

Én is visszahúzódó voltam már gyereknek is. Utáltam ha megpuszilnak, megölelnek. Nem szerettem, ha vendégek jönnek hozzánk és ők még ráadásul hozzám is akarnak szólni. A gyerektársaság helyett jobban élveztem a könyvekét. Hamar és jól megtanultam olvasni. Én sem szerettem szóban kommunikálni idegenekkel, még most sem. Nem is nagyon tudtam értékelhetően, csak harapófogóval gyakorlatilag. Csak az általam megszokott emberekhez beszélek szívesen vagy azokhoz, akiket ugyanazok érdekelnek, mint engem.

Rám is hányszor mondták, hogy semmi bajom, ilyen vagyok és kész. Sem az óvónő, tanárok, de még a háziorvosok sem foglalkoztak különösebben a dologgal. A szüleim végképp nem. Mivel nem voltam értelmi fogyatékos, sőt nagyon is értelmes kislány voltam, úgy voltak vele, hogy csak introvertált vagyok. Hát tévedtek, méghozzá nagyot ! Szüleim nemrég tudták meg, hogy a mára harmincas lányuk autista. Nem azt mondom, hogy minden csendes gyerek az, de sosem lehet tudni. A tévhitekre sem, hogy egy autista nem néz más szemébe és képtelen empátiára. Nem egy autista ismerősömmel mindig is képesek voltunk a szemkontaktusra és azt sem lehet rólunk mondani, hogy nincs empátiánk. A tévhittel ellentétben az autista nem értelmi fogyatékos, sőt. Csupán bizonyos autisták értelmileg gátoltak, akárcsak bizonyos nem autisták. A down-szindróma nem diagnosztikai kritérium. A hétköznapi autistának köze nincs azokhoz, akiket a tv-ben mutogatnak vagy az otthonokban bepelenkázva ringatóznak. Azokhoz sincs, akiknek az anyja nem tud dolgozni tőlük, mert annyira leköti őket a nevelésük. Igazából majdnem hogy átlagos emberek vagyunk.

2022. febr. 13. 07:32
 4/13 anonim ***** válasza:
71%

Lehet introvertált lesz.

Nincs azzal gond, lesz ideje magára.

2022. febr. 13. 08:22
 5/13 anonim ***** válasza:
73%
Én is ilyen voltam gyermekkoromban, a bölcsiben egyáltalán nem beszéltem, az oviban már többet, az iskolában pedig nem volt semmi gond velem. Felnőttkoromra tovább javult a helyzet, a munkámban sok emberrel találkozom, velük nagyon jól elbeszélgetek, de a baráti társaságban, családi találkozókon én még mindig a csendesebb fél vagyok. Ezt ellensúlyoztam azzal, hogy a férjem extrovertált, így beszél helyettem is, ha nekem nincs kedvem 😂.
2022. febr. 13. 08:52
 6/13 anonim ***** válasza:
85%

Ez szorongás biztosan, bár szinte szelektív mutizmusba is átmegy. A felnőttekkel nem beszél családon kívül.

Van barátnőmnek egy kislánya, életteli, csacsogós, imád játszani, gyerekekkel csak néha beszél röviden és halkan, felnőttekkel egyáltalán nem, óvónő, tanárnő, fejlesztők semmi. Velünk együtt nyaralt, ott sikerült elérnem, hogy megnyílt, de egy napba telt, mire oldódott. Az egész gyerek ilyen megfontolt új közegben egyébként, az enyém mászott fel a csúszdán, ő meg ott állt, látszott, hogy mérlegel, másszon e vagy sem(babacsúszda). Nem mászott.

Zárkózott, tart dolgoktól, emberektől is, de a saját biztonságos közegében egészen más gyerek. Gyerekekkel könnyebben nyílik, de velük sem annyira, pont annyi van, hogy keveset és halkan mond, csak ha muszáj.

Az introvertált ember nem az, aki szorong. Az introvertáltak beszélnek másokkal, fogadnak, viszonoznak kommunikációt, csak gyorsan besokallnak. Akinek ilyen problémája van, az szorong. Nagyon. Vigyázni kell, nehogy átcsapjon OCDbe, önbántalmazásba, vagy nálatok mutizmusba.

2022. febr. 13. 09:08
 7/13 anonim ***** válasza:
14%
Ezek a Covid-gyerekek mind ilyenek. Ha valaki alapból introvertáltabb akkor neki aztán fokozottan előjönnek ezek a dolgok.
2022. febr. 13. 10:51
 8/13 anonim ***** válasza:

Egyik barátnőm kisfia is ilyen volt. Most 5 éves múlt, mostanra tartanak ott, hogyha megy hozzájuk olyan valaki akit nem lát minden héten, akkor visszaköszön. De ezen kívül nem beszél, felnőttekkel végképp nem, gyerekekkel úgy ahogy. Oviban az óvónők társaságát nem keresi, de ha kérdezik válaszol. Viszont 1-2 barátja van, velük nagyon jól elvan.

Ez a szint már nála haladás, ahhoz képest amilyen volt. Szóval idővel oldodnak szerintem és kicsit sikerül levetkozni a gatlasokat. Persze nem könnyíti a dolgot, hogy épphogy megszok egy helyet, embereket, pl bolcsiben, és már megy is az oviba. Utána ott is felenged a 3 év alatt aztán suli..

2022. febr. 13. 13:53
 9/13 A kérdező kommentje:
Sztem annyira nem gaz a helyzet h autista legyen, mert annak orul ha jonnek hozzank es nagyon szeret masokhoz is menni
2022. febr. 13. 14:03
 10/13 anonim ***** válasza:
55%
Most divat mindenkire ráhúzni hogy autista. Kvázi ciki ha a gyereked nem autista. De hát sok bolond szülő van.
2022. febr. 13. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!