Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy indul a reggeletek 6 év...

Hogy indul a reggeletek 6 év körüli óvodásotokkal?

Figyelt kérdés

Tanácsot, ötleteket, javaslatokat, bármilyen megoldást szeretnék kérni, ami beválhat reggeli ébredésre, kelésre, készülődésre.

Kisfiamnak hónap végén lesz a 6. születésnapja, a reggeleink egyszerűen katasztrofálisan alakulnak már nagyon régóta. Egyszerűen nem akar felkelni, kikelni az ágyból. Felébred, nyűglődik, forgolódik és nem kel fel. Ha végül felkel, akkor megy tovább a kínlódás, nem készül, nem öltözik. Azt mondja, még álmos, aludni szeretne. Úgy gondolom, eleget alszik, este legkésőbb 9-kor már alszik és reggel 7-kor ébresztem. Ebéd után már nem alszik az oviban sem.

Mindent bevetettem már, hogy jól teljenek a reggelek. Van napirendünk azóta, amióta elkezdett oviba járni, ugyanúgy telik a reggeli készülődés: felkelés, wc, fogmosás-mosakodás, öltözködés. Ennyi, semmi mást nem várok Tőle, így 6 évesen már azt, hogy mindezt önállóan megtegye (mindent meg tud csinálni ügyesen, ha akarja). De nem akarja. És nem arról van szó, hogy nem akar oviba menni. Nagyon szereti az ovit, alig várja. Oviból jár korcsolyázni és focira is, ez heti 3 napra való elfoglaltság, szoktak menni bábszínházba, minden hétre kitalál valamit az óvónéni. Nagyon szereti ezeket, így ezekkel szoktam érvelni, ha gyorsan kimászik az ágyból és elkészül, már mehetünk is az oviba, de ha nem teszi meg, nem tudunk menni, lemarad ezekről a szupi programokról.

Mintha nem értené, érdekelné, hogy mit mondok. Persze ha azt mondom, hogy jó, ha nem kelsz fel, akkor ma nincs ovi, akkor visít, hogy de Ő menni akar ... majd tovább fetreng az ágyban.

Kértem szépen, csúnyán, veszekedve, ordítva (igen, ide is eljutottam már többször is), próbáltam viccel elütni, próbáltam megbeszélni Vele többször is, hogy mit szeretne, hogy teljen a reggel (persze záros időn belül). Azt kérte, hogy reggel 1 rövid mesével ébresszem és mossunk együtt fogat. Így reggelente 7-kor ébresztem, hagyom még kb. 5 percet ébredezni, ekkor beülök mellé és elolvasom a rövid mesét, amire felébred (ez bevált) és kérem, hogy keljen fel. Ekkor Ő fogja magát és visszafordul, magára húzza a takarót és kirobbantani sem lehet. Hiába mondom, hogy megígérted, hiába kérem szépen, hiába mondom, hogy egyedül kell akkor fogat mosnom, hiába mondom, hogy ha gyorsan felkel és elkészül, még tud egy picit játszani is, hiába érvelek már minden szarral ... semmi sem hat.

Azt is kipróbáltam már, hogy hagyom úgy készülni, ahogy Ő akar (itthon vagyok a 7 hónapos Tesójával, nem kell rohanni munkahelyre), ez azt jelentette, hogy 7 órakor ébresztettem és majdnem 9 óra volt, mire beértünk az oviba. Ezzel szemben én azt kérem Tőle, ha 7-kor ébresztem, 8 körül érjünk be az oviba.

Azt is próbáltam, hogy márpedig felkelsz édes gyerekem és elkészülsz, mert azt mondtam. Na ez válik be a legkevésbé, mert elkezd dacoskodni és már csak azért sem hajlandó felkelni. Ekkor begurulok, megfogom és kihúzom az ágyból, hogy induljon készülni, de ez sem megoldás, mert elkezd sírni, hogy miért vagyok ilyen durva és legszívesebben én is sírnék, mert utálom, mikor már idáig jutunk.

Ma reggel azt mondtam Neki, hogy holnap 1x fogok szólni, ha nem hajlandó felkelni és elkészülni, nem viszem el oviba, viszont ezzel nem szeretnék élni minden alkalommal, de holnap ez lesz, ha nem teszi meg, amit kérek.

Bocsi, hosszúra sikerült, de egyrészt szerettem volna felvázolni, hogy sokmindennel próbálkoztam már, másrészt muszáj volt kiírni magamból, mert szétcsesz az ideg, hogy nem tudok hatni rá és hogy szinte minden reggel így kell elválnunk ovi előtt. Persze azt szeretném, ha jól telne a napja, ezért mindig kibékülünk, nagyon megígéri, hogy holnap más lesz, jobb lesz, aztán kezdődik előlről minden.

Köszönöm, ha értelmes, segítő választ adsz a kérdésemre.

2022. febr. 1. 10:08
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld meg, hogy minden este (hétvégén is) 1 órával korábban aludjon és mindig ugyanakkor. Szóval az esti rutint rakjátok 1 órával korábbra.

A táblázatot még Au-pair koromban találtam ki, amikor a 7 éves kislány sose akart felkelni. Mindig nap, amikor tökéletesen teljesítette a listát, akkor délután lehetett egy kisebb kívánsága (palacsinta sütés, barátok átjöhettek stb). Szóval ő nagyon élevzte. Utána ez maradt nála még évekig azután is, hogy eljöttem.

2022. febr. 1. 10:49
 12/19 A kérdező kommentje:

Én 1 órával korábban kelek, előkészítek mindent, hogy mikor a gyerekeket ébresztem, akkor már csak Velük tudjak foglalkozni.

Vitaminhiány? Jó kérdés. Eszik gyümölcsöt, zöldséget és gumivitamint is kap. Ettől függetlenül még ez is lehet.

2022. febr. 1. 10:52
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Próbáljátok meg szerintem most először otthon megoldani. Korábbi esti rutin, korábbi elalvas, esetleg korábbi kelés is hozzá. 5-15 perc és sokat számít az ébresztésnél. Ki kell tapasztalni. Szóval én 6:15 kor tudok jól felkelni. 6:00-kor és 6:30-kor már nem. Próbáljátok ki ezt a listát is. Ha viszont nem működik, akkor a gyerekorvossal beszélj. Egy vérvétel ilyenkor nem árt már, ha nem sikerül otthon megoldani.
2022. febr. 1. 10:58
 14/19 anonim ***** válasza:
75%
Ha hétvégén 10-11-ig képes aludni, az durva. Vashiány? Vérvétel kellene.
2022. febr. 1. 11:15
 15/19 anonim ***** válasza:
Egyetértek az előzőekkel. Előbb menjen ágyba kezdésnek. Illetve az a fontos, hogy tényleg legyen következménye annak, ha így viselkedik, mert eddig csak üres fenyegetőzések voltak, de végeredményben így is mindig beértetek. Akkor hagyjad készülni úgy, ahogy ő akar. És ne vidd oviba, ha annyira későn végez. Maradjon le egy számára kedves programról. Nem fog emiatt traumát szenvedni, hiszen írod, hogy ezek a programok rendszeresek, nem soha vissza nem térő alkalmak. De a lényeg az, hogy igenis tanulja meg, hogy nem körülötte forog a világ és következményei vannak annak, ha így viselkedik.
2022. febr. 1. 12:12
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Az elottem levokkel teljesen egyet ertek, szóval nem irom le újra. Az én kislanyom aprilisban lesz 6 eves es most mar nem, de szeptemberben mikor ujra oviba kellett menni, akkor kezdodott ez nála. Bar nalunk az alvassal nem volt gond, hetvegen ugyanannyit aludt, de nem volt hajlandó keszulodni. Egyszer mondtam neki, hogy 8-kor indulunk itthonrol, addiga keszuljon el, nem fogok könyörögni (ekkor mar 50-szer mondtam el neki). 8 óra lett, o meg meg sehol, szóval szoltam neki, hogy indulunk. Erre jott sirva, hogy ehes, meg fel sem oltozott meg. Mondom sajnalom, mondtam, hogy indulunk 8 orakor. Be is raktam a kocsiba, hogy ez van, pizsamába fogsz menni. Eleinte egyebkent viccesnek talalta, hogy igy megy oviba, aztán egy ido utn elkezdett hisztizni, hogy anya fordulj vissza kerlek. Persze, visszafordultam, megbeszeltuk otthon, feloltozott stb. Azota ilyen nem volt. Vagy ha megint igy viselkedett, akkor bevetem az igy jössz az oviba mondatot es azonnal feloltozik.
2022. febr. 1. 12:18
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Az esti rutinon kell változtatni először

Ne 7kor fürödjön. Nálunk is volt hasonló probléma. Lányom este 5 és 5:30 között fürdik. Igaz ő jó sokáig szokott

Szeret pancsolni van,hogy 30 percet is. Fürdés után vacsora körülbelül 6kor

Aztán egy kis mesèt néz.Pisilès,fogmosás

Aztán 7:30kor tv kikapcsolva,lámpák is.Mindenki megy aludni...( Férjem még nem persze,csak azt mondjuk)

Mese olvasás az ágyban.Kb 15 perc.Ekkor lámpa lekapcsolva nála is.

19:50re alszik

Reggel kb 7 óra körül (ha addig nem jön ki a szobájából) kinyitom az ajtót és beengedem a fényt és akkor már hangosan mozgunk,beszélünk.Erre már felébred.

Hagyom kicsit a kanapén mesezni ,issza a tejet. 7:45kor indulunk.

Azt vettem észre könnyebb a készülődés ,ha kialudta magát és a legjobb akkor amikor magától èbred fel

Próbáld ki,hogy 8kor már aludjon

Amúgy ha te otthon vagy, muszáj 8kor elindulni?

2022. febr. 1. 15:32
 18/19 A kérdező kommentje:

Hát közel sem érünk be 8-ra, örülök, ha akkor el tudunk indulni 😆🥴

A programokra, pl. korizni 9 előtt már indulnak, ha mi csak fél9 után esünk be, akkor nincs ideje reggelizni és elkészülni.

Otthon nem akar reggelizni, még nem éhes, nem erőltetem, az oviban eszik rendesen.

Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást, nagyon hasznos volt, mindenhol találtam valamit, ami jó lehet a helyzetünkben.

2022. febr. 3. 21:03
 19/19 anonim ***** válasza:

Nemjó ez, hogy 7kor fürdik, 8 kor ágyban és onnan beszélgetés. Valojaban akkor fel9 mire valojaban elpilled. Ez borzaszto keso, egy jo egy oraval korabbra kell tenni, nem piheni ki magat a gyerek, persze hogy nem akar felkelni, nem az o hibaja....

Fel8ra legyen vege a beszelgetesnek, legkesobb haromnegyed 8ra.

2022. febr. 3. 23:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!