Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Válogatós kisgyereknek hogy...

Válogatós kisgyereknek hogy lehet jól megoldani az étkezését?

Figyelt kérdés
Nagyon jól indult a hozzátáplálás, kisfiam szinte mindent evett. Sikerült is szépen bevezetni a napi 5 étkezést aztán kisiklott a vonat, két éves lett a gyerek és rettentő válogatós. Nem mondom, hogy semmit sem eszik meg, de nagyon nehéz el találni éppen mit hajlandó meg enni. Ha egy héttel ezelőtt két pofára tömte a gulyás levest/rizibizit/fasirtot/rántott húst ebédre, legközelebb tuti bele se nyomja az orrát. Már megvettem Ambrus Éva válogatós gyerekek könyvét is, főztem a receptjei alapján, de abból sem hajlandó akármit meg enni. Nekem már őszintén szólva teljesen el ment a kedvem bármit is főzni mert nem eszi meg. Van hogy 2-3 féle ételt készítek el, hogy legalább valamelyiket el fogyasztja. Persze az ilyen csipsz, csoki és társai jöhetnek ezerrel, de nyilván korlátozva kap ilyesmit, a család többi tagja sem nasis tipus. Igazából már rettentően bűn tudatom van, hogy a gyerek nem lakik jól bármit próbálok, hiába teszem elé a "kedvenceit" van hogy csak megtúrkálja és fel áll az asztaltól nem kér többet belőle. Reggel általában korán ébred így míg én a kávémat ő a tejcsijét fogyasztja el, aztán később reggelizünk 9 körül, 12-13 közt ebéd, alvás, ébredés után tea, gyümi, keksz, vacsora 7 körül ha egyáltalán kér belőle, ha nem akkor lefekvéskor tejcsi.

2021. dec. 13. 12:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
56%

2 évesem van.

Nagyjából meg vannak már a kedvenc dolgok,és kb csak azokat hajlandó is egyúttal megenni.

Na most..nem főzök feleslegesen másfélét (és főleg nem több félét,3 főre annyira felesleges lenne egy egész svéd asztal :D),ha egyszer nem szereti,nem ízlik neki,és nem eszi meg.

A főzelékeket nagyon szereti (sárgaborsó,krumpli,zöldbab,finomfőzelék) ezekhez csak házi fasírtot fogad el,ha más van inkább 'natúrban' eszi.

Ezen felül tésztás ételeket szeret,abból is leginkább a paradicsomosat.(bolognai spagetti)

Levesekből szinte sose tudtam még pár kanálnál többet bele tuszkolni,pedig időről időre megpróbálok mindenféle finomságot adni.

Húsokat egyáltalán nem hajlandó enni (darált húst egy minimálisat),zöldséget csak a főzeléket,gyümölcsből a banán az egyetlen amit smoothie vagy turmix formáján kívül is megeszik.

Vacsorára szoktam a 240ml tejitala előtt tejbegrízt csinálni,azt még szereti.

De úgy..kb ennyi.

Van miből válogatni,de ez mégsem sok,és mint mondtam van,hogy egyszerűen semmi nem kell neki.Ki kell fogni pár ételt amit szeret,vagy ami kedvenc aztán adni azt.Jobb mintha minden a kukában végezné,vagy nem enne :/

2021. dec. 14. 23:53
 12/14 A kérdező kommentje:
Ez az nálunk is csak pár dolog van. Még az amit a te gyereked eszik kedves #11 sokkal több mint amit az enyém el fogad. Pl eddig nagyon szerette a rizibizit most nem hajlandó el fogadni. A minap direkt előtte ültem le enni úgy hogy tudtam éhes (igen, szemét vagyok) akkor sikerült 3 kanálnyi főtt ételt megkóstoltatni vele,de csak azért mert megkívánta
2021. dec. 17. 07:31
 13/14 anonim ***** válasza:
57%

Hát,ugyan csak egy internetes "diagnosztika",de szerintem vas hiányos lesz az a gyerkőc is.

Nagyon sok baba/kisgyerek mikor elkezdi fogfájás miatt az 'éhség sztrájkot' pár napra nagyon kiüríti a vaskészletét,utána meg a fokozatosan növekvő hiány miatt egyre kevesebbet esznek.Főleg hogy hozzátápláláskor sem mindig hajlandóak olyasmit megenni ami érdemben tartalmaz vasat (máj és spenót pl) emellé a tápszerek és tejitalok is egyre kevesebbet tartalmaznak és nem is isznak meg napi szinten belőlük már annyit,hogy legalább egy elfogadható étvágyat fenntartson.

Ha nem akarod vérvételre vinni elegendő egy szirup (pl: Marslakócskák - 1900ft) vagy csepp alapú (mint a D vitamin,pl: Multi Kids Komplex - 2300ft - ez több vasat tartalmaz) vitamint venni amit naponta adsz neki,és ha látsz változást meg is van a baj,ha nem én kivizsgáltatnám,mert általában ilyen apróságok a probléma forrása,nem mindig az étel.

Nekem bejött,tényleg csak egy laikus tippje a leírtak alapján

(11 voltam)

2021. dec. 17. 14:14
 14/14 A kérdező kommentje:

Most javult a helyzet 🙏

Kap D, C vitamint és Béres cseppet

Igaz a válogatás maradt, de legalább abból eszik jobban amit alapból szeret. Meg kívánósabb lett. Ha lássa hogy eszünk ő is kér belőle,meg néha spontán ki jön a konyhára ácsingózni mit is lehetne enni.

Doki szerint vannak ilyen időszakok amikor hol jobb, hol rosszabb az étvágya

2021. dec. 23. 10:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!