Otthon jó gyekek, iskolában rossz! Mit tegyek?
Első osztályos kisfiam, egyke, itthon jól viselkedik, de az iskolában hozza folyamatosan a rossz pontokat. (Kék, barna, fekete) Ha kérdezem mit csinál azt mondja, mert beszélget, a pad alatt mászkál, forgolódik, mindig kitalál valamit... Zavarja az órát, a többi gyereket. A tanár is szólt, csináljunk vele valamit. Itthon minden este megy a liturgia, miért csinálod, ez rossz, ne csináld... Kezdtük azzal, akkor nincs telefonozás, eltettem, nem ért semmit. Ha jó pontot hozol visszaadjuk. Nem kell neki... Jelenleg úgy tudja kalapáccsal összetörtem, nem hatotta meg. Büntetés, a széken ülsz, nem játszhat, a játékai felét elvettem, már nem tv-zhet... Már nem tudom mit csináljak vele, egyre rosszabb, nem vagyunk verekedős család, de már a fakanál előkerült, mégha használva nem volt... Már nem tudok mit kitalálni, egyszerűen megörülök! Én nem így neveltem, nem volt szigorúan fogva, (emiatt az anyámmal is összevesztem). Az sem érdekli, hogy az adventi kalendárium érintetlen, mert csak a jó gyereknek jár. Kész, lassan ott tartok, hogy a karácsony is el lesz törölve. A napköziből ki kell vennem mert ég a fejem a viselkedése miatt. Nem tudom mit csináljak. Adjatok tanácsot!
Amúgy nagyon okos, sakkozik, jól számol... Mégis olyan rossz, mintha nem is az én gyerekem lenne.
Nekem lányom van aki másodikos. De ő pont fordítva csinálja. Már az óvodában is, és most az iskolában is egy tündér jó gyerek. Folyamatosan dicsérik és azt mondjak mennyire jol viselkedik, szófogadó , csendes (?? 😂😂) stb..
Na ahogy az iskola kapuján kilép, kint aki e a kisördög belebujik. Onnantól este alvasig pörög. Rosszalkodik, szaladgál,hangoskodik.. persze a tesoval együtt ( ő is lány 5,5 éves )
22#vagyok
A tesoja egyébként nem ilyen. Ő ugyanúgy viselkedik mindenhol. Persze itthon nyilván felszabadultabb. De ugyanolyan kis csendes aranyos mindenhol. Leül és játszik.
A nagy nem tudom miért csinálja ezt. Többször gondolkodtam, hogy lehet egy szakemberrel érdemes lenne megnézetni, és kideríteni, hogy máshol miért akar teljesen tökéletes lenni..
Lehet drasztikusan hangzik de én megvonnák minden édességet, üdítőt rágcsát. Lehet felpörög az ilyesmiktől.
Minden nap az iskola után játék időben lehet gyakorolni, készülni másnapra.
Ezek mellett minden napi rosszalkodás után egy fontos tárgyat elrakok. Bizony karácsony sem lenne. Nekünk volt egy évünk, hogy fánk sem volt. Nem viselkedett nem volt semmi sem. Érdekes utána mint a kisangyal olyan jó lett.
Sajnos a megvonás nála nem működik. Nem vagyunk csokis/sütis család. Én allergiás vagyok a kakaóra, az édességeket stb sem szeretem. Így nálunk nem alakult ki szokás a rágcsákra. Ha én nem eszem, nem kéri ő sem. 1-2 havonta eszébe jut, hogy ehetnénk.
Persze ilyenkor tobzodunk az édességben, de a tavalyi is még októberben megvolt. Szóval biztos nem az édességtől pörög. Sajnos az evés is kész szenvedés, inkább éhezik, ha olyan kaja van... Állítása szerint a suliban eszik. Végülis ritkán kér koran vacsorát.
Így a megvonások nem működnek. Ahogy írtam már a játékai felét kiraktam a kamrába, már mese sincs a tv-ben. Inkább elvonul magától a sarokba, ha rászólok, minthogy megcsináljon valamit. Nem is értjük a dolgot.
Folyamatosan beszélgetünk vele. Ma pl arról beszélgettünk, hogy (nem tudom már miből jött) de ő sok pénzt akar keresni, mondtuk neki, ahoz tanulni kell, figyelni órán, nem rosszalkodni... Stb. Szóval megvan a kommunikáció, csak mintha nem érteje belőle semmit, vagy egyik fülén be, a másikon ki.
Ők is délig tanulnak csak. Általában az utolsó órájuk tesi, gyakorlatilag 3 fix órájuk van olvasás, nyelvtan és matek, illetve napi egy másfajta ének rajz vagy technika. Így alakul a napi 5 óra. Ebéd után napközi van. Azért akartam, hogy ott legyen, hogy tudjon közösségben lenni. Hamar végeznek a házival és utána játszanak, mesét néznek, vagy feladatot csinálnak. Nem tűnik soknak nekem. Inkább a létszám lehet sok, mert 26-27 gyerek van a csoportban, így a tanár annyira nem tud rá kiemelten figyelni.
Elviszem majd nevelési tanácsadóba, de az a gond ott egyedül vizsgálják és olyankor megint más a viselkedése. Próbálok vele beszélni, nem akarom, hogy ez rosszabb legyen. Valahogy csak sikerül megtalálnom azt a kifejezésmódot amit nem csak megért, hanem fel is fog.
Én ugyanettől félek. Van egy hat éves fiam, igaz, még ovis (mert a szakszolgálatnál is rájöttek, hogy még nem iskolaérett), de már előre félek, hogy ugyanez lesz a suliban vele is.
Természetesen nincs a gyerekeddel baj. Naná, hogy nem fog 45 percig némán, mozdulatlanul ülni.
Én azt tervezem, hogy majd beíratom sportra (pl. úszás), és várom, hogy magától beletanuljon a suliba.
Nagy hiba szerintem ezért megbüntetni, meg nem adni neki az adventi naptárból. NE CSINÁLD! Majd beletanul. A fejed meg ne égjen, hangoztasd mindenkinek, hogy nem iskolaérett a gyerek, csak emiatt a rohadt törvény miatt elzavarták iskolába.
A napköziben emlékeim szerinte délutáni tnulás, házi írás van, nem pedig a kortársaival való játék, emiatt felesleges napköziztetni. Elég gagyi kifogás, sokkal jobban kezelné az iskolát ha nem lenne egész nap ott, és délután ténylegesen szaladgálhatna.
Oké nincs sport csoport. Miért nem bicajoztok, vagy futkároztok? A munkád nem engedi? Sajnos szerintem az igazi anyaság teljes munkaidejű állással nem mindig összeegyeztethető, valahol valaki érdeke sérülni fog.
Szerintem se éreztesd vele, hogy ő egy rossz gyerek, mert akkor rátesz egy lapáttal. Már beskatulyáztad, a tanárok is, minek erőlködjön?
Nem mondom hogy én is ilyen voltam, de én sem voltam jó gyerek.
Nagyon fiatal még, nem fogja tudni végig ülni a 45percet.
De nem kell ráizgulni, mert később ha látja hogy ez nem menő, akkor nem fogja ezt csinálni.
Törődést igényel csak, valószínű az a baja hogy nem csak rá van figyelve, míg otthon csak ő kapja a figyelem nagyobb részét.
Tanítsd meg az abc-re, meg írni, olvasni, számolni, aztán nem kell túlaggódni az 1.-2. Osztályt.
Magad meg ne okold emiatt, mert ebből mindenkinek csak stressz lesz.
Majd fejlődik, neveld meg, és ne hagyd abba az esti beszélgetést vele
“Szerintem meglepődnél, ha körbenéznél, hogy hány gyereknek van telefonja/tablete...”
Szerintem meglepődnél, az ilyen gyerekeknek nincs gyerekkoruk, kb mindegyik olyan mint a te lurkód. Nem tudod felnevelni rendesen. Egy gyereknek a telefon olyan, mint 14 éves rendes fiúnak a rossz banda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!