Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Elhiszitek, hogy mindenféle...

Elhiszitek, hogy mindenféle baja lesz a kisgyereknek, ha tévézik?

Figyelt kérdés

Kislányom 20 hónapos. Nagyon okos, szépen beszél már, elkezdett ragozni, két szavas mondatokat mondani, ügyesen játszik logikai játékokkal, stb, imádja, ha olvasok vagy énekelek neki, ezeket órákig tudná hallgatni.

Egy a "baj": kb egy éves kora óta engedem neki, hogy YouTubeon mesét nézzen. Nincs tévé-előfizetésünk, tehát csak azt nézheti, amit én YouTube-on berakok: reggel nézhet egy 20 percet, vagy babócát, vagy kisvakondot, meg délután, ha azt akarom, hogy pihenjen egyet, akkor is nézhet. Illetve nagyon szereti az állatos dokumentumfilmeket Netflixen, meg YouTubeon is vannak olyan videók, ahol csak a farm állatait mutatják be, HD felbontásban, hanggal együtt. Ezeket imádja nézni.

Na most, én el nem tudom képzelni, hogy ez bármiben rá rossz hatással lenne... A babócából tanult egy csomó szót, érzelmeket. A vakond csak simán megnevetteti. Az állatokon is nevetni szokott.

Nagyon max összesen 1 órát nézi a tévét, így elosztva a nap folyamán.

Azon kívül folyamatosan megy, tesz, vesz, az udvaron vagyunk, tyúkokat etetünk, cicát simogatunk, sétálunk, bent olvasok neki, énekelek, játszunk játékokkal, nagyon jó a kézügyessége és a logikája is...

Nektek mi a véleményetek erről? A tv az ördögtől való, vagy inkább csak az, amikor a műsorok, villódzó reklámok mennek egész nap?

2021. okt. 16. 20:11
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Nekem sok emlékem van, hogy pici gyerekként reggel 6-kor a cartoon networkkel kezdtük a napot (már nagyon meg tudom érteni anyámat, hogy miért volt számára előnyös :D), sok tévét néztünk (képcsöveset), de közben kint is sokat voltunk, és mégis kétdiplomás lettem 🤷🏻‍♀️

Persze szerintem is a mérték a fontos, mondjuk azzal nem értek egyet, hogy egy 6 éves ne nézhetne meg egy egész estés Disney-filmet.

Én amíg azt látom, hogy a tévé nem befolyásolja negatív irányban a kislányom fejlődését, addig engedem neki ezt a napi pár mesét. Eddig semmi jelét nem látom, sőt, ha tévét akar nézni, és én felajánlom, hogy inkább olvasok neki Babócát és Kisvakondot, minden esetben azt választja a tévé helyett :) ő is jobban szeret velem lenni, mint a képernyő előtt.

Köszönöm a válaszokat, jöhet még, ez egy fórum :)

2021. okt. 16. 20:59
 12/23 anonim ***** válasza:
67%

Fiam 3 évesen imádta a Walt Disney meséket. Szombatonként együtt néztük a Balu kapitányt, a csipet csapatot, és a 2 mese után az éppen aktuális ifjúsági filmet. 5-6 évesen nagy rajongója volt a dragonball mesének, vagy a nagy kedvence volt a "Jaj a szörnyek! " mese. Órákig néztük a meséket együtt.

Ma már felnőtt közel 30 éves férfi lett. 3 nyelven beszél társalgási szinten. ANgliában él, és dolgozik mint sebész orvos.

Nem minden esetben ártanak a tévék. Sok esetben magával a gyerekkel is gond van amikor teljesen beleéli, átadja magát egy mesének, vagy filnek. Ebből lehet nagy gond.

2021. okt. 16. 21:17
 13/23 anonim ***** válasza:
49%

"Nekem sok emlékem van, hogy pici gyerekként reggel 6-kor a cartoon networkkel "

3 éves kora előttre nem nagyon emlékszik az ember, így ez azért azt nem támasztja alá, hogy miért jó, ha az éppen csak 1,5 éves múlt gyereked tévézik.

Rengeteg tudományos vizsgálat van a témával kapcsolatban, így ez nem hit, nem hit kérdése.

Egyértelmű, hogy nem használ az idegrendszeri fejlődésnek. Az, hogy te éppen nem látod hátrányát, az csak 1 egyéni tapasztalat, nem têny.

2021. okt. 17. 09:01
 14/23 anonim ***** válasza:
61%

Kevéstől nem lesz baja, a tied nem néz extrém sokat, de napi 4-5 órától lehetne gond. Pl többször jelentek már meg publikációk, hogy az egész napra TV elé rakott gyerekek lemaradhatnak nyelvi fejlődésben, szélsőségesebb lehet a viselkedésük, stb. Extrém esetben elvileg tévesen kaphatnak figyelemzavar, vagy egyéb hasonló diagnózist, ami elég nagy stigma.

Cartoon networkre én is emékszem, de ott nagyobbak voltunk már. Szerintem 6-10 évesen néztem és akkor sem egész nap, mert hétvégén általában mentünk valahova.

2021. okt. 17. 10:07
 15/23 anonim ***** válasza:
84%

Én nem aggódom ezt túl ennyire. Van tv előfizetésünk sőt tv van a konyhában is. De nem azon nő fel a gyerekem. Jelenleg 4 éves, hétközben 2-3 mesét néz naponta, azt is a minimaxon vagy carton network. Hétvégente matiné a tévében vagy az sem megyünk kirándulni stb.

De neki nincs tablet/laptop idő naponta. Hetente talán fél óra az is játék, nincs rajta filmezés yt ilyesmik. Sokkal rosszabb az, hogy közelről bámulja a képernyőt mint hogy távolról filmezzen.

2021. okt. 17. 10:15
 16/23 anonim ***** válasza:
25%

Én vagyok a szaranyák megtestesítője, nálunk kb egész nap megy a tv. Ja, nem, nem azért, mert ott ülnek, és addig nincs velük gond, le se szarják valójában. Háttérzajként megy, oda se figyelnek, ha napi 1 órát tévéznek ténylegesen, akkor szerintem sokat mondtam, gyakran nem is abban a helyiségben játszanak. 6,5, illetve 3 évesek, mindkettő 2 éves korától beszélt, értelmes, tudnak játszani is rendesen, és egyik sem kezelhetetlen, sőt, tök normális gyerekek, bárhova el tudok velük menni. Nyilván együtt is játszunk, levegőre is megyünk, sőt, mesét is olvasunk. Nem random műsor megy amúgy, van ugyan tv előfiztésünk, de szinte sosem használjuk, csak a csomag része. Hbo go, netflix, youtube van, amíg ébren vannak, addig nekik való tartalom megy.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha azt látnám, hogy érdekli őket és rátapadnak, korlátoznám. De mivel tojnak rá, nem teszem.

2021. okt. 17. 11:03
 17/23 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem ebben a korban nem azzal teszel jót a gyereknek, ha démonizálod a tévét, aztán meg ha kikerül a közvetlen kontrollod alól függő lesz. Inkább tanítom felelős képernyőhasználatra őket, és korlátozva van az időtartam, és én választom meg, és csak minőségi meséket néznek. Nekünk tévéelőfizetésünk nincs, így nem kapják a reklámot sem...

Tanulhatnak belőle, illetve stimulálja a képzelőerejüket is, a 4 évesem sokszor merít meséből ihletet és játssza azt el utána később ő is.

Szerintem jól csinálod :)

2021. okt. 17. 19:56
 18/23 anonim ***** válasza:
84%

"a 4 évesem sokszor merít meséből ihletet és játssza azt el utána később ő is."

Erre képes lehetne olvasott mese esetén is.

Akik ilyen korban nem tévéztetik a gyerekeket, azok se démonizálják a tévét, hanem egyszerűen teljességgel természetesen nincs az életükben a tévé. Nem kapcsolják be napközben, nincs emlegetve, hogy te ehhez kicsi vagy, csak egész egyszerűen nem a napirend része és ezt szokja meg a gyerek. Fel se merül benne az igény, hogy nézni kéne valamit, csak leghamarabb a közösségbe kerüléssel.

2021. okt. 18. 13:57
 19/23 anonim ***** válasza:
23%
Tudom, hogy képes rá, teszi is. Mindkét gyerekemnek olvasójegye van, és 2 hetente hurcolunk haza egy tucat könyvet. Nem tudom, miért feltételezi valaki, hogy akinek a gyereke tudja mi az a tévé, annak nem olvasnak mesét...
2021. okt. 18. 15:04
 20/23 anonim ***** válasza:
82%

"Nem tudom, miért feltételezi valaki, hogy akinek a gyereke tudja mi az a tévé, annak nem olvasnak mesét..."

Mert nagyon rövid egy nap. Ovi, munka után a többség alig van együtt. Kicsit abszurd, hogy hogy van elég idő mindkettőre.

Egyébként meg az óvodai csoport 90 %-nak nem olvasnak.

2021. okt. 18. 20:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!