Az elhízott gyerekek szülei miért nem tesznek semmit a gyerek egészsége érdekében?
Van nyilván aki nem attól kövér, hogy úgy étkezik, hanem mert beteg, de én most azokra gondolok akik totál egészségtelenül táplálják a gyereküket és szerintük ez okés. Pl napi több alkalommal (este vagy akár éjjel is) 2-3 dl jóó telibe cukrozott kakaó, kekszek, tejszelet, csoki, gumicukor, tészta-tesztával, bő zsírban sült kaják, fehér lisztes péksütik, cukros üdítő, gyorskaja, stb. Semmi gyümölcs, zöldség, vagy főzelék, netán bármi köret a sültkrumplin túl,
Szóval értitek.. akinek a 4 évese a helytelen táplálkozás miatt 25 kiló, az miért nem mond nemet erre? Ezzel szerintem veszélyezteti a gyerek egészséget és akár egész életére tönkreteheti az életét.
Az nem mentség, hogy nem tudja, mert manapság már ezt millioszor elmondja a védőnő meg a gyerekorvos és tele a net is azzal, hogy hogyan kell helyesen táplálni egy gyereket.
Akkor miért?
Igen, ez nálunk is megvolt, még abból is, amit szeretett, keveset evett, sokáig egy kis marék ételen élt.. Nálunk pl nem csúszik amúgy a kakaó, valahogy nem issza meg, csak ritkán, de szinte csak pékterméket eszik, rántott sajtot, rántott húst, sültkrumplit, halrudacskát, meg rengeteg tésztát(abból csak üreset meg grízeset sok porcukorral), illetve mákos gubát, diós gubát, tonhalas szendvicset(sok zsemle, kevés tonhal), vajas mézes kalácsot, pizzát, hamburgert(mindkettőből csak egy egy fajtát).. korábban szerette a répát, de már csíp szerinte, illetve banánt eszik, néha almát, esetleg pár szem áfonyát vagy dinnyét, de utolsó hármat nem szívesen, azért már veszekednek kell vele. Egy ideje nagyobb mennyiséget eszik, mint egy felnőtt étkezés, na attól sem hízott semmit fél év alatt. És nálunk is egész nap tömés van, most vettem észre, hogy ismerősék beszóltak, hogy "de folyamatosan esztek"
Egyrészt genetika szerintem(én imádok enni, sokat, és mindig vékony voltam), ezért a hízásra hajlamosak nem tehetnek róla szerintem, velük csak kiszúrt az élet, hogy nem ehetnek, amit szeretnének.. nekik nehezebb betartani a sok étkezési szabályt, másrészt meg hogy nyomod bele a gyerekbe, amit nem szeret? Vagy éhezteted, amíg nem eszi meg azt, amit adsz neki? Nálunk tanácsolták, hogy éheztessem, egész nap üvöltött, hisztis volt, fájt a hasa az éhségtől és aznap kétszer hányt, de úgy sem ette meg a rendes ételt, végül vacsorára adtam neki kenyeret meg párizsit magában, azt bezzeg megette egyből.. És nem, nem ezen éltünk, a hűtő tele volt, minden nap volt főtt kaja, én is főztem, rokonok is főztek, rendeltem is sokat, de nem ment neki. Az almapürével volt egy sikerünk elsőre, aztán a banánt már nem akarta, barackot nem akarta, és utána már az almát is kilökte a szájából és elfordította a fejét.. Egy darabig cuki volt és nyitotta a száját, de kb 7-8 hónaposan már csak elvette amit akar és nem volt hajlandó nyitni a száját étkezésre és kinyomta a nyelvével üvöltés közepette. A glutént korán bevezettük, az alma után a banán és a kenyér következett.
Talán mert ha egy gyerek elé teszel egy tejszeletet meg egy répát, biztos nem az utóbbit válassza. Ráadásul ha már egyszer megkóstolta a finomat, akkor azt fogja kérni, s mást nem eszen meg.
Amúgy nem tudom miért van így mindenki el a kakaóval, fehér liszttel, gumicukorral, stb. Én gyerekként egy tábla Minlka csokit egy nap alatt megettem, ovisan minden reggelt kakaóval kezdtem, a barna kenyeret meg meg most is utálom, gyümölcs-zöldség-főzelék nuku (max ha nagyon erőltették) de 50 kg vagyok...
... de, én ha lehet választani, gyerekként is inkább borsófőzeléket ettem rántott párizsival(kedvenckajám), de milánói meg sok más beelőzte a sorban.. Jelenleg is így van. Gyerek sem tejszeletet eszik, ha lehet akkor kalácsot magában, vagy tonhalas zsemlét, még a mézet vagy a lekvárt is "rá kell erőszakolni"..
És a kezdetektől az enyém az édes tejpép helyett, meg almapüré meg túrókrém helyett inkább a kenyeret kajálta meg, meg a sülthús darabkákat(amiket kb csak 5x evett, aztán valahogy megutálta.. )
A gyerekek nem mindig választják az édességet, sőt.. a kedvencüket választják, ami nem mindig édesség, de szinte mindig valami egészségtelen.
#23 felszívódási zavarod is lehet, szóval ez az "én bármit megehetek, nem hízom" egyáltalán nem biztos, hogy jó!
Ha mozgás nélkül 10 kilót hízik valaki, az sem jó. Akkor ott a táplálkozásban kell keresni a hibát. Inkább azért híztak sokan a karantén alatt, mert unalmukban ettek, nasiztak.
Sajnos a magyar táplálkozás nem egészséges. Lehet szépíteni, meg más országokra mutogatni, de ettől még Európa legelhízottabb országa vagyunk. És nem azért, mert sok a harmonzavaros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!