Hány évesen tanítottad meg a gyerekednek, hogy ne pukizzon társaságban/idegenek előtt? Mit mondtál, hogy ha kell neki, tartsa vissza?
Óvodai és szitteri tapasztalatom: 4-5 évesek számára vicces dolog a pukizás, saját maguk áltaában ilyen életkorban már tudatosodnak erre. Azon keresztül, hogy rábérendnek erre a testi folyamatukra, a kontroll még nem alakul ki és nem is várható el, tekintve, hogy a bepisilés például még hébe-hóba előfordul egészséges lelkű ovisoknál is. Az ürítési kontroll képessége alakul ki legnehezebben gyerekkorban. Elsőként a kakit tanulják meg a picik késleltetni, időrendben aztán a pisit, és legvégül a pukit.
Öt éves korban már van értelme, és időszerű is értésükre adni, hogy a pukizás bár természtes, semmi baj, de mások előtt nem illik, és mire suliba mész, ott már olyan ügyesek az iskolások, hogy nem igazán szoktak már pukizni mások előtt. Nem kell gyakran mondani nekik, se erőltetni, csak néha, HA HELYZET ADJA, megemmlíteni, anélkül, hogy megszégyenítenénk őket.
A helyzetet ilyen esetben is, más esetben is a cselekvés adja. Pl ha nem akarja megosztani a játékát mással, ott és akkor működik rávezetni őt az osztozkodásra, és az irigység minőségére (persze tini korban és felnőtt korban ennél összetettebb ez a kérdés, de az alapokat, a prototípust megértik már 5-6 éves korukra akár). Nem működik ovisnál az, hogy 20 perce, vagy tegnap irigy volt, és te kioktatod. Fokozatosan fejlődik, ha ott és akkor, amikor történik, akkor eljászod veled pl egy bábbal, vagy beszélgetsz erről vele, én áltlaában kérdésseel vezetem rá ("Te mit gondolsz, ha neked se adnák oda a játékot?" stb).
A pukizást is csak fokozatosan tudatosítják magukban, és a szociális összefüggéseket. Apránként erről is csak úgy lesz értésük, és ismeretük, ha ott és akkor magyarázol, vagy játszod le neki, amikor pukizik. Mindig diszkrét legyél ilyen esetben, semmiképp se kell erős személyeskedésbe átcsapnod, de mégis, ovis lévén, legyél konkrét, szókimondó, szelíden, szeretetteljesen, akár egy kis humort belevíve. A konkrétumokból ért az ovis. Azt viszont nem tudja értelmezni, hogy "rosszalkodás", "terméseztesség", "testi működés". Hozzáteheted, azonban a konkrétumnak ott kell lennie, mégpedig az ő nyelvén. "Pukiztál, dárga? :) Egészségedre!" Ha már 5 éves, hozzáteszem: "No de tudod-e, hogy az iskolások már nem nagyon pukiznak mások előtt! Te is ügyesedni fogsz ebben is! Már sok mindenben ügyes vagy! :)"
Valami hasonló módon, a lényeget tekintve ilyen tartalommal szoktam fogalmazni.
Én kútfőből úgy gondolnám, hogy iskolakezdés előtt időszerű ezt megtanítani.
A sulira muszáj, mert ott már kicikizik egymást ilyen miatt.
5 évesen jött rá, mondtam is neki, hogy itthon szabad, máshol nem. Néha viccelt vele, de legtöbbször kiszaladt a mosdóba pukizni oviban meg itthon is!
Én felnőttként nem mindig tudom visszatartani, nem mindig érzem, hogy jön! Semmi mással nincs bajom, csak ezzel. Amúgy szerintem 10x annyit pukizunk a gyerekkel, mint mások.
Szerintem a minta is számít. Ha apuka a családi vacsi mellé ereget, akkor hiába minden.
Amúgy szerintem ellesik mint normát, illetve én a 2,5 évesnek szoktam mondani pl a böfögésre, hogy "nem szoktunk mások előtt", nem letolás vagy utasítás, csak a szokások jelzése, szerintem a puki is ilyen téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!