Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 3,5 éves gyerekednél tart még...

3,5 éves gyerekednél tart még a dackorszak?

Figyelt kérdés

Igazából arra vagyok kiváncsi mennyi lehet a nagy átlag szerint még hátra. Tudom ez is változó gyerekenként. Igen tudom még 30 éves és most is tart de ezeket most hagyjuk:)

Köszi ha válaszolsz.

2021. jan. 21. 11:49
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
43%
Pontosan mit értesz dackorszak alatt? Ha azt, hogy saját akarata van a gyereknek és ezt igyekszik érvényre juttatni, akkor remélhetőleg sosem lesz vége. Ha arra gondolsz, mikor fogja megtanulni értelmes, összefüggő mondatokban kifejezni az akaratát... nálunk ez olyan 4-5 éves kor körül sikerült. Nagyjából ekkor fogsz tudni értelmesen egyezkedni is a gyerekkel.
2021. jan. 21. 12:04
 2/20 anonim ***** válasza:
31%
Nálunk kb akkor volt a legdurvább. Még egy év volt belőle hátra. Na de ez tényleg mindenkinél változó.
2021. jan. 21. 12:49
 3/20 anonim ***** válasza:
22%

A lányunk épp 3.5 éves, kezdenek ritkulni a hisztik, erős akaratú leányzó és ha nem az van amit ő szeretne beindul a hiszti, akkor kb 10-15 perc amíg nem lehet kb semmit csinálni csak átölelni és várni míg megnyugszik, utána nyugiban elmondom még egyszer, hogy ezt és ezt azért nem lehet mert...

Beszélni nagyon jól beszél, de egyezkedni/kompromisszumot kötni még nem lehet vele könnyen, vagy csak ritkán.

De kezdenek ritkulni ezek az esetek, napi max 2x fordul elő már.

2021. jan. 21. 14:14
 4/20 anonim ***** válasza:
34%

Ne haragudjatok, első 3 hozzászóló, de a kérdező szakmai kérdést tett fel, a gyermeke érdekében. A dackorszak szakmai kérdés. Én nem kontárkodom bele abba, amihez nem értek, mert nem szeretnék bajt okozni, ha valamihez nem értek.

Tényleg ne vegyétek rossz névem tőlem... Csak nem szeretném, hogy tévhitet okozzatok a kérdezőnek, még ha jó is a szándékotok...

A kérdés viszont az én szakterületem érinti, ezért hadd válaszoljam meg. Nézzük sorra.

A dackorszak hiába változó időintervallumba esik, mégis behatárolt: nagyjából a 12. és 36. hónap közé esik. Minimum fél évig, max másfél évig tart jellemzően, nos, cska ebben van egyéni eltérés, de az közös, hogy e között fordulhat csak elő, egészséges fejlődés esetén. Nincs mereven éles határ, de nagyjából ez jellemző. A 36. hónap után, tehát a 3. szülinap utn lehet gyanakodni, hogy valami nincs rendben, HA még dackorszakba esik a gyermek.

De akkor nézzük meg, mit jelent a dackorszak, mert egészen mást, mint amiket az első 3 hozzászóló írt.

A dackorszak megnevezést arra vonatkozóan alkották meg gyermekpszichológusok, amely kifejezetten összecseng az éntudat érésével. Tehát nem akármilyen daccal kapcsolatos, sőt, a dac fogalma eleve nem azonos az akaratossággal.

A dac először is öncélú ellenkezést jelent, megfontolás nélküli, érzelemvezérelt olyan ellenkezést, mely során önmagában az ellenkezés kedvéért ellenkezik valaki, és legfeljebb áttételes egyéb oka van. Ez esetben az áttételes egyéb ok: ösztönös a gyermek részéről, hiszen nem tudatos a folyamat, pomnt azért, mert az öntudata, tudatossága épp csak elkezd érni, és pont emiatt jelenik meg a dac.

A dac, esetükben ugyanis annak a jele, hogy már nem hiszi önmagát egynek a világgal és anyukájával, és ezt méregeti.

És mivel még pici, nem elég differenciált, nem elég kifinomult az önkifejezése, ezért csak ilyen "primitív", egyszerű megoldással tudja lemérni, mettől megddig van anyu, és mettől meddig van ő, ki ő egyáltalán. "Ha most nem azt csinálom, amit apu, anyu mond, és sikerül, akkor az biztos én vagyok!". Megpróbálja, és ha sikerül, akkor elcsodálkozik, hogy ez most ő volt. Az akaratnak pusztán csak ennyi szerepe van ebben. Ez inkább tudatosodás arról, hogy keresi, ki ő valójában, és egyáltalán ő egy KÜLÖN(!!) személy, erre csak ekkor kezd rájönni.

Az, hogy sokféle élőlény van, KÜLÖNbözőek vagyunk, ez a dackszak motivációs kulcsa!

Még egyszer: NEM az akaratoság jelenik meg, hanem az ellenkezés, az ellenkezés kedvéért. abból az ösztönös céljából a kisgyermeknek, hogy megérthesse, hol a határ mások és őközötte.

Az akaratosság ellenben megfontolások alapján kivitelezett érdekérvényesítés. Aki azt hiszi, hogy az 1-3 éves (azaz a 3. szülinapját még be NEM töltött gyermek) gyermek az utóbbit teszi, az nem érti a lelkivilágukat. Képtelen az érdekérvényesítésre az 1-2 éves, hiszen épp csak kezd tudatosodni.

A tudatosság első igazi csírája NÉGY évesen jelenik meg. Három évesen még nagyon halvány, három éves korRA viszont kialakul az éntudat, tehát addigra lecseng a dackorszak.

Kivéve igen ritka eseteket, pl középsúlyos fogyatékkal élők esetének is csak egy része kivétel, tehát olyan tízezer gyerekből egy, vagy még kevesebb, nagyságrendileg.

Három éves kortól viszont akaratos lehet a gyermek, annak nincs közvetlen összefüggése az ezt megelőző dackorszakkal, legfeljebb áttételesen: annyi csak, hogy akarat csakis éntudattal lehetséges. Na de a dackorszak kifejezetten azért jelenik meg, mert MÉG NINCS AKARAT, MÉG NINCS KELLŐ TUDATOSSÁG! Csak annak sejtése a gyermekben.

Ezért van hatalmas különbség akaratlagosság és a dackorszak között. Ez kb olyan, mint trambulinon ugrálni: a trambulin analóg a dackorszakkal, az elrugaszkodás meg az akarattal. A kettő csak áttételesen függ össze, de alavetően két különzöző dolog. Az elsőre épül a második fázis, de ez két külön fázis. Mint pl a szorzótábla ismerete a 4 alapműveletre is épül, a kettő mégse ugyanaz.

A mozgatórugója is eltérő a dacnak és az akaratnak, ilyen pici korban. (A kettő kombinálódhat, leghamarabb kamaszkortól, bár az nem szerencsés kombó.)

A dackorszakon szinte biztosan túl van a gyermeked, kérdező, ha már 3 és fél éves (előtte a kompromisszum és akövetkezeteség helyes aránya a kulcs, de 3 éves kortól RÉSZBEN mások a nevelés kulcsai). Ezért szerencsésebb, ha nem bonyolódsz szakmai kifejezésekbe és kérdésekbe, hanem inkább, javaslom, írd körül minél pontosabban, mi a problémátok és mit szeretnél tudni.

Nem pedig szakkifejezésekkel dobálózni, mert semmit nem fogsz érteni laikusként kellően így, de félreértés keletkezhet benned, megijedhetsz ennél fogva, alap nélkül, és a gyermeked kárára dönthetsz sajnos az esetben. Ha mégis érdekel, mi a dackorszak, javaslom a gyermekpszichológiai szakkönyveket. És persze mérd le a gyarkolatban is, mint én. Ha tanulni akarod ezt.

De, mondom, egyszerűbb, ha szakkifejezésekbe bonyolódás helyett kormnkértan leírod részletesen máskor a problémátokat, ezt tudom javasolni.

2021. jan. 21. 19:46
 5/20 anonim ***** válasza:
52%

Ha már ilyen hosszan leírtad, ajánlok szakirodalmat, hogy tudj helyesbíteni: Mérei Ferenc - V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan.

A dackorszak, ha már ragaszkodunk a nagykönyvhöz, 3-5 éves korig tart.

A kérdező jól tudja.

2021. jan. 21. 20:57
 6/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

4 es válaszoló, bár valóban nem vagyok szakmabeli azt gondolom, hogy amikor itt a gyk-n vagy bárhol máshol egy anyuka a dackorszakról beszèl, kérdez mi mind ugyanarra gondolunk. Pl.: a folyamatos ellenkezések, szinte csak nemet mond mindenre, nem csinalom, nem megyek stb. Ha valami nem ugy sikerül ahogy akarja vagy nem sikerül neki, mert mindent egyedül akar már ( ami persze nem gond ) mégha 20 percbe is telik égtelen sírás, földre fetrengés jön ( ezt csak otthon szerencsére ) . Stb stb

Szóval azt gondolom a fentebbi válaszolók is erre a dackorszakra gondoltak tehát egyre gondoltunk. Ha nem majd kijavítanak:)

Persze neked is köszönöm a részletes válaszodat.

2021. jan. 21. 21:18
 7/20 anonim ***** válasza:

Nézd, kedves kérdező, amit írszm, olyan fajta összemosás, mint amikor valaki a fősodratú média kifejezést arra érti, hoyg tévé, más meg arra, hogy rádió....

Most akkor melyik...

Nagyon nem mindegy! Kiragadnak egy szakmai temrinust, és összevissza alkalmazzák. Ez komoly félreértésekhez vezet gyakorta, és a gyermeknevelés rovására megy.

A 20:57-es hozzászólónak üzenem (én vagyok a 19:46), hogy TÉVED.

Ráadásul megjelöltél egy szakirodalmat, akkor olvass már bele, kedves... Meglehetősen mellélőttél, hoygfinoman fogalmazzak.

Hoszan leírtam, mi t ért a szakma dackorszak alatt. Köze nincs az óvodás korhoz, semmiféle 3-5 éves korhoz.

Kifejtettem, hogy 12-36 hónapos kor közé esik, nem ennyire éles hatéro között, de nagyjábül.

GYAKORLATI tapsztalat is mutatja, a szakirodalom is gyakorlati megfigyelésekre épül!

Házi feladat, 19:46-os: lapozd fel a Mérei-binét könyvvonazkozó részeit. A dackorszak lényege tehát az éntudatra ébredés, 1-2 éves korban.

Nem sok köze van az akaratossághoz. Az akaratoság a MÁR MEGÉRETT ÉNTUDATRA épül, de hadd ne ismételjem magam.

A gyakorlatban meg lehet figyelni, nagy számú gyermeknél.

Ne téveszd meg a kérdezőt, légyszíves.

Tényleg jóból mondom, a kedves kérdezőnek is: ahelyett, hogy szakkifejezésekkel dobálóztok, javalsom, írd körül a problémát, konkrétan és viszonylag részletesen máskor:

pl

"3 és fél éves gyerekem van, fiú, átlag heti egy nap kivételével az oviban hangosan zajong és felrúgja mások kockavárát, otthon viszont cendes, miér van ez?"

És ehhez hasonló kérdésekre már lehet érdemben válaszolni.

De ha valaki laikusként megkérdezi pl hogy a dezoxiribonukleinsav szenzitívdiszturbációja vietnámira fordítva kisebb, vagy nagyobb mértében borítja-e fel a laboratóriumi ukutatás kapaciásából eredő gazdasági konszenzust,

és ha valaki nem érti (ezt mégén se értem :P)

akkor mégis mire vár választ? Hogy valaki kínaiul megírja neki az igazságot? Mi érteleme van ennek?

Ne dobálózunk a szakmai terminussal, értelmetlen. Az a szakemberek közötti közvetítő nyelv, ahogy pl a latin, meg a görög. Mi is , amikoör lehet, inkább konkrétan, a saját szavainkal körülírjuk az esetet, kivéve, amikor vizsgázunk, meg amikor hivatalos jelentést kell írni.

A dackorszak hiéába nem latin/görög kifejezés, akkor is szakkifejezés. Én pl nem vagyok építész, mégse azt kérdezem, hogy a manapság módosított formában történő, vájogtéglávbal kiegészített építkezés következményeképpen egy átlagos télen a Pilisben hány század fokkal módosul a hőingadozás a ház falában?

Lehet, hogy nincs is jelentősége, akkor minek kérdezném meg, azt se értem, mit kérdeztem az építészetről...

Magyarán: kedves kérdező: ha tudatában vagy, mit akarsz kérdezni, akkor miért nem azt kérdezed?

Mert én arra válaszoltam, amit kérdeztél. Mégse azt kaptad, amit akartál. miért? Mert olyat fogalmaztál meg, amihez nem értesz.

Még mi szakemberek is tehát amikor cska lehet, mellőzzük a szakkifejezéseket, mert amikor felesleges, akkor felesleges. Hát még, amihez nem értek, ott pláne minek... Azért, hogy félreértéseket okozzon?

Met itt félreviszi a beszélgetést, és a te gyemrekeden fog csattani, ha félreértelmezed. Jóból mondom. És ki az oka. Én bitzos nem, hiszen CSAK ÉN válaszoltam a kérdésre, erre kiderült, hogy nem is ezt akartad megtudni.

Nos, ezért nincs értelme olyan szavakat használni, amiről azt se tudja az ember, mit jelent. És elnézést, ha mellégépleltem. tényleg segítségből mondom, hogy mond, amit szertmnél, ne össze-vissza használd a szavakat, javaslom.

Az angol az mondja: HOLD (=tartsd)!

Mert pl szeretné, hogy a kezedben tartsuk a gyertyát. Mi meg félreérthetjük, és esetleg kiejtjük a gyertyát a kezünkbül, a Holdra nézve.

2021. jan. 21. 23:11
 8/20 A kérdező kommentje:

“Hoszan leírtam, mi t ért a szakma dackorszak alatt. Köze nincs az óvodás korhoz, semmiféle 3-5 éves korhoz.”

Akkor az ugy jó neked ha azt írom, hogy nem SZAKMAILAG kérdezem? Nyilvàn ha szakmailag érdekelt volna ez a 2 litánia amit ide írtál akkor nem a gyk ra anyukák közé jövök megkérdezni. Màsok tapasztalata èrdekelt ès ha tetszik neked ha nem mi ezt dackorszaknak hívjuk tovàbbra is. Azèrt rajtad kívűl itt mégis ugyanarra gondolt mindenki amit kérdeztem tehat a vàlaszt megkaptam.

Nem az iskolában vagyunk te nem a tanár vagy és én nem a diák, hogy megmond mit hogyan kérdezzek.

2021. jan. 21. 23:55
 9/20 anonim ***** válasza:
24%

Nem kaptad meg a választ itt senkitől, csak tőlem, mert nem a dackorszakról írt senki, csak én, eddig. Miért? Mert a dackorszakról kérdeztél, én meg erről írtam. :) Más meg nem erről írt, értsd már meg.

Kérdezz meg, javaslom, más szakembereket is, a marhaságok helyett. Ha jól szeretnéd nevelni a gyermeked. :) Engem fognak igazolni, hacsak nem hazudik valamelyik.

Nem vagy tudatában, mit kérdeztél.

Ha nem tudnám pl mi az a hópettyes gyurgalag, de megkérdezném, hogy az mit csinál télen, miközben azt se tudom, mi az, annak mi érteleme volna??

Miköben én, mondjuk, a fókáról akartam kérdezni, de közben a köztudatban mindenki azt hiszi, tudja mi az a gyurgalag és mindenkinek ugyanaz róla a tévképzete, mert hibásan használja a fogalmat.

Az akarat: akarat!

A frusztráció-agresszió meg tök más, és az 1-2 évesek éntudatra ébredéséből ered, éa dackorszaknak hívjuk.

Kedves kérdező, téged válaszok sora megtévesztett, és ha ez jó neked, akkor elköszönök és segítek másoknak a továbbiakban, engedelmeddel, mert így nincs értelme, te hazugságot vársz és fogadsz el másoktól inkább.

Egyesek meg kifejezetten megtévesztik az idelátogatókat, pl a

20:57-es

akkora öngólt lőtt, mint a ház... Még pont ő hivatkozik a Mérei-Binétre, holott itt van tessék, engem igazol nyílván, hiszen ez alapismeret a gyermeknevelésben, de tessék, ha már ennyire szakirodalom kell a 20:57-esnek:

Mérei-Binét (1978) - Gyermeklélektan, Gndolat kiadó, Bp,

Az én-tudat kialakulása, az én élmény és a frusztráció.

(FRUSZTRÁCIÓ-AGRESSZIÓ!

NEM akaratosság a dackorszak eredménye. És 1-2 évesek dackorszakosak,

NEM ovisok!)

Aki téves infót akar, szabada gazda,

de én nem támogatom ezt, már bocsánat. :)

Én hiteles infót adtam mind szakkönyvből (most),

mind pedig

a gyakorlati tapasztalataim alapján.

2021. jan. 22. 00:07
 10/20 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, én nem Téged akarlak lejáratni. Olvasd el légyszíves azt a részt, amit megtaláltál, teljes egészében, ne csak kiragadj részeket. Óvodás korosztályról ír végig a daccal és a frusztációval kapcsolatban.
2021. jan. 22. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!