Hogy vegyem rá a rajzolásra?
Sziasztok!
Kisfiam 4,5 éves, középsős óvodás. Nagyon okos fiú, brutális szókinccsel, tud olvasni, egyjegyű számokat összead-kivon, szociális, barátkozik, jó természetű, tehát ilyen téren semmi baj. Amivel gond van, az a rajzolás. Szeret színezni, ügyes is, alig-alig megy ki a vonalból. De rajzolásra nem tudom rávenni.
Namármost nekem semmi bajom azzal, ha nem lesz egy da Vinci, nem kell mindenkinek művésznek lennie, bumm neki. Viszont az emberábrázolását mind a védőnő, mind az óvoda jelezte, hogy fejleszteni kellene, mert a korához képest rossz, és ez egy amolyan "kötelező" dolog, mint pl. a helyes ceruzafogás. Szóval muszáj lenne gyakorolnunk egy kicsit, de egyszerűen nem akar, meg sem próbálja.
A másik, hogy még ha valami csoda folytán rá is tudnám beszélni, és pl. rajzol egy pocsék embert, utána mi a teendő, hogy gyakoroljuk? Mert annak nem látom értelmét, hogy én rajzolok egyet, és azt lemásolja. Hisz az lenne a lényeg, hogy ő magától hogy látja, hogy ábrázolja.
Sajnos hajlamos lehúzni a rolót, ha valami nem sikerül neki elsőre, puffog egy sort és otthagyja, bármennyire is dicsérjük és próbáljuk ösztönözni. Nem csak rajzban, kb. mindenben.
Bocs ha hosszú lett kicsit, és köszi a válaszokat előre is.
Persze, hogy ismeri a testrészeit, 4 éves elmúlt.
Próbáltam már ezt is, csak nem tartom a legjobb ötletnek, hogy esetleg az én emberemet próbálja meg lemásolni, nem magától rajzolni, úgy, ahogy ő látja.
"Üljetek le, kérd meg, hogy rajzoljon le téged, vagy önmagát. Rajzol valamit. Utána te rajzolod le őt vagy magadat. Hogy össze tudja hasonlítani!"
A gond ott kezdődik, hogy nem ül le lerajzolni sem engem, sem az apját, sem saját magát, sem az angol királynőt, senkit. 😃 Egyáltalán nem akar rajzolni. Én meg erőltetni nem akarom, annyit nem ér, hogy megutálja. De köszi az ötleteket, majd megpróbálom, hátha gyurmázni van kedve.
Persze, "kell" vele foglalkozni, DE NEM DIREKTBEN!
A rajz minősége, az emberábrázolas az idegrendszeri érettség egyik fokmérője.
Egészséges fejlődésű gyereknél szépen magától kialakul anélkül, hogy erőltetnéd.
Az meg mekkora ökörség már, hogy ha nem mutatod, nem fogja tudni.... Hogy ne tudná, amikor a valóságot képezi le?
Nem megtanulnia kell, hogy ide ezt, oda azt húzok, hanem amikor ott jár "agyban", akkor le tudja fordítani 2d-re, amit lát.
"A rajz minősége, az emberábrázolas az idegrendszeri érettség egyik fokmérője.
Egészséges fejlődésű gyereknél szépen magától kialakul anélkül, hogy erőltetnéd."
Ez pontosan így van, csak honnan tudhatnám, hogy mikor hol tart benne, ha kategorikusan kijelenti, hogy ő nem akar rajzolni? Sajnos nála az (is) a baj, amit a kérdésem végén írtam, hogy már előre eldönti, hogy neki ez nem megy, ő ilyet nem tud, és kész. Onnantól a fejemre is állhatok, akkor sem próbálkozik.
LOL
4 évesen én olyan embereket rajzoltam, hogy rossz volt rájuk nézni. Most meg már olyan rajzom is van, amit el is adtam már...
Hagyjátok békén szegény gyereket.
Talán azt kellene kideríteni, hogy miért nem akar rajzolni. Lehet, hogy egy ovistársa kicsúfolta egyszer egy rajzát, ezért nem hajlandó. Vagy látja, hogy a többi gyerek ügyesebb nála, ezért nem. El kellene kicsit beszélgetni vele, mert elég fura, hogy egy gyerek ennyire kiakad a rajzolástól.
Egyébként se jó, ha már most kudarckerülő attitűdöt tesz magáévá, mert ez a későbbiekben nagyobb bajt is okozhat. (Pl rossz jegyet kap matekból, akkor azzal se hajlandó többet foglalkozni mert nem megy neki?)
Talán egy gyerekpszichológus segíthetne feltárni a probléma gyökerét és tanácsokat is tudna adni, hogyan kommunikálj ha a gyerek megmakacsolja magát egy kudarc után.
Köszönöm mindenkinek!
#17 annyira azért nem látom durvának a helyzetet, hogy pszichológus kelljen, semmi baja nincs, egyszerűen csak nem szeret rajzolni. Nem akad ki, csak nem akar, inkább mást játszana. Az oviban az egyik kislány, akivel jóban van, nagyon szépen rajzol, ezt ő mondta. Nem tűnt úgy, hogy ez neki lelki trumát okozna, csak megemlítette. Vannak kötelező foglalkozások az oviban, és az van, hogy épp rajzolás. Ilyenkor ő sem húzza ki magát, szépen leül rajzolni a többiekkel együtt. Láttam kirakva rajzaikat, amikor még bemehettünk az oviba a covid előtt, és semmivel sem rosszabb a fiamé, mint nagy átlagban a többieké. Itt most csak konkrétan az emberábrázolásával van gond. Merthogy szerintük fejlesztésre szorul. Nehezíti a dolgomat, hogy sosem láttam embert tőle, fogalmam sincs, milyen.
#18 az óvónéni nem piszkálja, nekem szólt, amikor odaadta a féléves értékelését, hogy rajzolgassunk kicsit otthon is, gyakoroljuk, ennyi. Nincs leültetve az oviban, hogy márpedig most embert rajzolsz, büdös kölök. Kivéve, amikor foglalkozás van, de olyankor nyilván mindenki más is rajzol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!