Nem tudom hogy hathatok a gyerekemre. Egyszerűen nem lehet nevelni, mert semminek nincs foganatja, nem lesz semmi úgy ahogy kérjük. Valaki járt hasonló cipőben?
Ezt neked kell tudnod, mi az, ami hat rá.
A legjobbak az azonnali következmények, de pl nálunk a mesenézés tiltása is hatásos.
És gondold azért át az indokait, mi miatt csinálja, mert szerintem ezek a rosszalkodások valami okkal történnek. Mintha büntetni akarna Téged valamiért a viselkedésével. Hosszú távon ezt kéne megoldani.
Kérdező, csak te mondod, hogy nincs pszichológiai probléma, vagy voltatok pszichológusnál? Mert ha nem, akkor szerintem érdemes lehet megpróbálni. Egészséges fejlődésű gyereknél úgy szokott ez működni, hogy kialakul a szülőnek egy természetes tekintélye. Nem arra gondolok, hogy tekintélyelvűen kell nevelni, egyáltalán nem. De amiatt, hogy te vagy a nagyobb meg az okosabb, fel fog rád nézni a gyerek. És fontos leszel neki. Ezért fog hallgatni rád úgy általában legalább. (A káros tekintélyelvűségbe akkor csúsznál bele, ha az ő igényeit nem vennéd figyelembe, hanem csak a saját magadra gondolva parancsolgatnál, a gyerek kívánságait meg se hallgatva. Nem erről van szó, oda kell figyelni a gyerekre, de te vagy a vezető.)
Amit írsz, abból nekem úgy tűnik, hogy nálatok ez nem alakult ki, valamiért nem tekint vezetőnek az ötévesed, és azt írod, hogy ez nem is most kezdődött. Egy pszichológus segítene abban, hogy kiderüljön, hol és miért akadt el ez a dolog, és mit lehetne tenni. Vagy megnyugtatna, hogy ez a gyerek ilyen és kész, de nincs semmi speciális teendő miatta.
Nálunk 7 évesen is ilyen a lány, csak nem toporzékol, hanem felesel, kiabál... Próbáltuk a jutalmazásos rendszert, magasról lesz.... A büntetéseket szintén. Volt, hogy az összes játéka el volt kobozva, se tv se semmi, feltalálta magát úgy is...
Ez a széken ülősdi sem jött be, sem a 3-ig számolok! - (erre azt válaszolja, hogy csak addig tudsz?) Verés is teljesen hatástalan. Ma egész normális, nem is értem mi baja 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!