Milyen faluban élni kisgyerekkel?

Mi is falun lakunk, én imádom! Nem költöznék semmi pénzért vàrosba, hogy dekkoljak a dugóban, meg egymás hegyén hátán éljünk.
Persze ez attól függ milyen a falu. Egy kis zsákfaluban az isten háta mögött nem laknék én sem.
De a mi településünk is olyan, mint egy “mini” város. Itt minden van. Semmiért nem kell autózni. Van szuper felújított ovi és iskola. Két éve már bölcsi is van! A közösségi épületek mind újak (hivatal, rendelő, ovi, iskola stb). A fiataloknak is van bőven szórakozási lehetőség. Sok rendezvényt tart a falu. A szomszéd városokból és falukból is jönnek ide szórakozni, ha van valami program, már olyan híre van néhány rendezvénynek. Van egy csomó munkahely, kevesen vannak, akik nem a falun belül dolgoznak. Sok fiatal is költözik ide.
Én sem adnám semmi pénzért a nagy tágas, kertes házunkat.
Két kisváros van a közelben az egyik 5, a másik 15 km. A legközelebbi két nagyváros 30 és 35km. Nem távolság egyik sem. Unokatesómék az egyik nagyvárosban élnek, reggelente jó esetben 1,5 órát ülnek a kocsiban, mire a gyerekeket elviszik oviba, suliba, ők pedig munkába. Délután ugyan így.
Na nekem ez lenne a rémálom. Nem minden falut úgy kell elképzelni, hogy nulla lehetőség, gumicsizmás emberekkel van tele és max egy kisbolt van a környéken, az átlag életkor meg 70 év.
Én amúgy körmös vagyok. Itthon van kialakítva az üzletem, ami a házból nyílik, így az sem okoz gondot, ha a gyerek itthon van, tudok mellette dolgozni. A férjem az egyik helyi nagy cégnél dolgozik, egész jó pozícióban.
Ezek mellett még mezőgazdasággal is foglalkozunk.
Semmi hátránya nem származik a lányunknak abból, hogy falun lakunk.
Van baba-mama klub, van egy csomó lehetőség különórákra (foci, kézilabda, birkó, rajz, tànc, stb) hobbikra (pl: lovaglás), de ha mégis olyanra vágyik, ami itt nincs, semmi gond, beülünk az autóba és 10 perc alatt ott vagyunk a szomszéd városban. De a szomszédból sokan inkább ide járatják a gyereküket iskolába, mert jobb, mint az ottani, vàrosi.
Szóval én nagyon örülök, hogy ilyen jó helyen lakunk, szerintem egy gyereknek sokkal jobb egy ilyen helyen felnőni, mint a betontömbök között. Mi a falu szélén lakunk, közvetlen szomszédunk sincs, ha kinézek az ablakokon csak zöldet látok😊 imádom!

mi egy 300 fos faluban lakunk, na ez tényleg falu. Itt nincs bolt se meg ovi se meg úgy tényleg semmi.
Nagyon szeretünk itt lakni. 20 km körzetben van 3 kisváros is.
Ott dolgozunk, gyerek ott ovis.
Én szeretem a nyugalmat, hogy ismerem az embereket, a gyerekek kimehetnek együtt játszani.
Tudom aki a város forgatagahoz szokott az csak a szolgáltatásokat keresi sokszor de nekem nem hiányzik. Egyszerűbb, szerényebb, de lassubb es nyugodtabb élet. Való igaz, nem lehet azt az eletritmust folytatni mint a fővárosban. De nem is mindenki szeretne.

Mi is egy pici faluban lakunk. Van bolt ( a cég a munkahelyem, de jelenleg gyesen vagyok és épp érkezik a 3.tesó)
Posta házhoz jön a szomszéd nagyobb faluból.
Van ovink ami egyházi fenttartású. Imádjuk. Nem vagyunk vallásosak, de sokkal családiasabb a légkör, integrált sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az empátiára.
Van 2 szép templom, zarándok út, játszótér könyvtár. A falu közössége pedig nagyon barátságos.
Én innen eredetilwg egy nagyobb sváb faluból származom, arról nem kommentelnék 🙄
De laktunk kis városban is, aminek szintén egy nagy falu fillingje volt.
Most szeretjük a csendet, a szép tájat. A zárt hatalmas udvart, és a sok állatot amit tartunk.
15km és 30 km körzeten belül 4 város is van.

Kb teljes nyarakat töltöttem falun.
Ebből kiindulva;
Gyerekként jól ellesz, hiszen a kisgyerekek az udvaron lefoglalják magukat vagyis én kimentem az udvarra és mindig lefoglaltam magam.
Kamaszként, ha nincsenek barátai a falun plusz nem is hagyod, hogy elkóricáljon, akkor nagyon fog unatkozmi. Úgy 11 és 15 éves korom között kezdtem unatkozni, akkor megengedték, hogy a ház előtt biciklizzek, felnőtt felügyeletével engedték, hogy messzebb menjek, de néha jobb lett volna, ha barátokkal vagy egyedül mehettem volna.
Amikor gimnazista lesz, valószínűleg már koleszban él majd és hétvégente hazajár vagy tanítás után hétköznap mindig leutazik. Mivel a falusi barátai is elkerülnek valószínűleg onnan, ezért valószínűleg ő neki a gimis barátai maradnak, akikhez feljár vagy akik miatt félrevonul, csacsog. Szóval kell majd neki némi tér. 15-18 éves koromig már teret akartam, plusz zavart, hogy csak úgy mehetek messzibbre, ha valaki jön a családból, máskülönben ki se engedtek az udvarról. Egyszer elengedtek sétálni,

Ha orokoltel hazat akkor jobban jarsz ott mint ha varosban berelnel.
En 3000fos faluban nottem fel, legkozelebbi kisvaros 10kmre van.
A szuleim ott helyben talaltak munkat sot en is. En epitoiparban dolgoztam mert voltak ott helyi vallalkozok akik gyakran a helyi lakosoknak dolgoztak vagy a kozeli telepuleseken.
Van posta, onkarmanyzatnal is lehet dolgozni, van aki nevelo az ovodaban peldaul vagy sajat kis vallalkozasa van. Nehany ferfi a helyi gazdaknal traktorozik(nem is keresnek rosszul) vannak akik idenymunkakat vallanak foallas mellett nyaron. Sokan bejarnak a kozeli varosba dolgozni.
Meglepodnel mennyi fiatal vesz falun hazat. En mar nem elek ott de anyukam mindig mondja a helyi dolgokat hogy kik es hol vettek hazat,pl volt osztalytarsaim.
Sokan az egesz eletuket ott elik le es meg a szuleik is onnan szarmaznak.
Nemreg mondta hogy egy pesti csalad koltozott oda mert megorokoltek egy hazat. Nyilvan jobb alberlet nelkul elni meg ha kevesebbet is keresel.

Sajnos énis hasonlóan vagyok elsős a lányom, kis faluban lakunk munkát csak 4orasat tudnék vállalni mert ingázással együtt a 8 nem fér bele,de olyan nincs.A helyi önkormányzathoz kihalásos alapon lehet bejutni, van 2bolt, 3 kocsmA,posta ilyesmi.
Nekem is öröksègem a ház, azért mennyivel kényelmesebb egy 120nm családi ház mint egy pici panel luk. A gyerek imád kint játszani a kertben kutyája cicája van.
Munkahely szempontjából tényleg gatya az az semmi de mindne más szempontból jó. Ha én azt mérlegelek itt nincs melom varosba lenne de ott meg a fizum egyben mehet az albérletre ( fűtéssel együtt még több is mint a fizum lenne) így meg inkább a saját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!