Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek, ha nagyon válogató...

Mit tegyek, ha nagyon válogatós a gyerekem?

Figyelt kérdés
Kislányom 6 éves és nagyon válogatós. Alig van pár étel, amit elfogad. Húst egyáltalán nem eszik, legfőképpen csak tésztát kérne (mákos, diós, sajtos), ezen kívül max virsli, bundás kenyér, tejbegríz, különféle pékáruk... esetleg néha húsleves leve tésztával. És kb ennyi. Mit tegyek, hogy megegyen mást is? Pedig vitamint is adok neki...

2020. aug. 19. 13:35
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
29%

Az enyém is ilyen, meggyőzött egy ismerős, hogy csak manipulál, 6 éves. Korábban 2,5 évesen is kaptam ezt az éhenhalni nem fog tanácsot, akkor egy egész napig éhezett és hányt, azóta olyat kapott csak, amit szeretett. Most megint hagytam magam meggyőzni, evett ugyan kb egy falatot, de megint hányt, gyenge volt, szédült.

De, aki azt észleli, hogy az evés rossz a testének(íz) azt nem fogja rávenni az éhség arra, hogy megegyen olyat, amit rossznak ítél. Megkóstolni megkóstolta, mert valóban nem hülye, folyamatosan mondtam neki, hogyha eszik jobban lesz, de amint megkóstolta és nem tetszett nem, azt hitte rosszabbul lesz tőle, megint hányásig/gyengeségig/szédülésig jutottunk az éhezésben.

Ami nekem “bevált”, hogy mutattam neki súlyos vitaminhiányról, tápanyaghiányról képeket. Sírt miközben evett, mellette nézte a képet, de párszor már jutott belé normális étel így. Illetve egyszer szorulása lett, ott sírt kínjában, nem tudtam neki segíteni, erre is emlékeztetem.

Miközben eszik öklendezik, fujjog, látványosan szenved(lekvároskenyérnél és pároltzöldségnél egyaránt), de a félelem(tapasztalat székrekedés, vizuális megsegítés képek) hajtja arra, hogy egyen pár falatot.

2020. aug. 19. 15:42
 12/34 anonim ***** válasza:
30%
Akkor nem eszik. Előbb-utóbb fog, ha már elájul az éhségtől
2020. aug. 19. 15:43
 13/34 anonim ***** válasza:
36%
11 senki nem mondta, hogy olyat adjon neki amit nem szeret. Csak hogy ne hagyja magat zsarolni.
2020. aug. 19. 15:46
 14/34 anonim ***** válasza:
62%
Az én lányom jóval fiatalabb, 3 éves, nagyon kevés dolgot eszik meg a pufin és a csokin kívül, főtt ételt nem eszik, csak üres tésztát, ha nem adok neki enni mást, akkor bömböl, úgyhogy nálam ez sem vált be. Van néhány dolog, amit megeszik, ezekbe igyekszek minél egészségesebb dolgokat beletenni, hús, pár szelet sonka, ha éppen megeszi reggelire és kap vitamint is, a súlya rendben van.
2020. aug. 19. 15:53
 15/34 anonim ***** válasza:
34%

13, az üres rizsen, üres tésztán, húsleves szűrt levén, néha benne főtt répán, kenyéren, csibefalaton és mekis sült krumplin kívül szinte semmit sem evett, még a mézre is fujjogott, éttermi kajákra, bármire. Mintha nem érezné az ízeket vagy nem is tudom.

De tésztából, rizsből, levesből is csak bizonyos fajtát, és azokat sem lelkesen ette, csak úgy válogatva, nyafogva, pedig éhes volt, sokszor hallom, hogy korog a gyomra, meg mondja is, hogy éhes, mégis azt, amit szeret, azt is nyafogva eszi. Egyedül a csibefalat és az üres kenyér, amit jóízűen töm magába.

Mióta ez megy, hogy érzelmileg zsarolom, azóta vagy 40 ételt megeszik nyafogva, legutóbb a lencsefőzeléket tunkolta kenyérrel, mert azt mondtam belefőtt a levébe is a vitamin, legalább azt egye meg, mert ha sokáig csinálja, kifogynak a vitamintartalékok és úgy fog kinézni, mint a gyerekek a képeken, akik táplálkozási zavarral és vitaminhiánnyal küzdenek.

Egy vashiányos fogsor(fekete) nagyon motiválóan hat a gyerek májkrémes kenyér evésére például.

2020. aug. 19. 16:06
 16/34 anonim ***** válasza:
67%

[link]

Semmiképp ne erőltess rá olyat, amit nem akar.

Sokkal könnyebben fog új dolgot elfogadni, ha nincs erőszakkal tukmálva.

Te sem szeretsz mindent. Neled milyen lenne, ha akkor sem kapnál mást, ha rosszul leszel tőle?

Igen, idegőrlő tud lenni egy válogatós gyerek. De én pl a mai napig rosszul leszek, ha káposztát főznek a közelemben, mert gyerekkoromban belém erőltették, fenyegettek kórházzal, tömtek étvágygerjesztőkkel, ültem egész nap az asztalnál, mert nem szerettem a takonnyá főtt spenótot a zsíros tükörtojással...

Nekem nem esik nehezemre főzni a rizs mellé 2 szem krumplit, mert a gyerek nem szereti a rizst. Vagy kivenni a fagyasztóból 2 szelet előre bepanírozott húst, esetleg bolognai szósz helyett sajtot és tejfölt tenni a tésztára, leszűrni a levest, mert a levét megeszi, csak a zöldséget nem. Ha van kedve, megkóstolja a mi ételünket is. Az évek alatt pedig egyre kevésbé válogat, egyre nyitottabb az új dolgokra.

2020. aug. 19. 16:49
 17/34 anonim ***** válasza:
73%

"Mióta ez megy, hogy érzelmileg zsarolom, azóta vagy 40 ételt megeszik nyafogva"

Gratulálok. Így kell lelkileg nyomorékot nevelni a gyerekedből.

2020. aug. 19. 16:52
 18/34 A kérdező kommentje:
16-os, köszönöm!
2020. aug. 19. 18:59
 19/34 anonim ***** válasza:
32%
16-os, jó ez a megfogalmazás "nekem nem esik nehezemre". Másnak sem esik nehezére hidd el. Azért nehogymár kikiáltsuk lusta szülőknek azokat, akiknek normálisan eszik a gyereke!
2020. aug. 19. 19:03
 20/34 anonim ***** válasza:
90%

Nem kell belekötni a megfogalmazásba. Nem azt írtam, hogy akinek. Nem válogat a gyereke az lusta.

Ne láss bele olyan dolgot, ami nincs.

Az nem esik nehezemre, hogy olyan ételt tegyek a gyerek elé, amit megeszik ahelyett, hogy zsarolnám, megtömném, erőszakkal kényszeríteném, majd ezzel évekre megnyomorítanám.

2020. aug. 19. 19:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!