Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Milyen gondokra utal az, hogy...

Milyen gondokra utal az, hogy egy 6 éves kislány nem tudja kiejteni az R és SZ betűket?

Figyelt kérdés

Olyan fura szegény. 6.5 éves múlt, most szeptemberben menne* iskolába.

Nagyon furán beszél. Az R betűk helyére olyan nyomatékos L betűt mond, mintha úgy lenne leírva. Az SZ-ek helyése pesig S-t.

pl:

Soksol játsom a Lebekábal. Jár logopédushoz, de már az 5. is azt mondja, hogy attól tart, hogy így nem mehet iskolába.

Mi lehet a gond?

Nem úgy beszlé, mintha próbálkozna R-el mondani, teljesen tökéeltesen ejti az L betűt.

A legjobb barátnője Szonja. Őt is mindig úgy szólítja, hogy Sonnnyaa

ismerek sok olyan gyereket akik nem ejtik helyesen az R betűt, de ők igyekeznek helyesen ejteni. és inkább J-vel mondják. De Ő L-el mondja.

2020. júl. 24. 12:14
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Én? miért én vigyem logopédushoz? nem az én dolgom. vigye a szülője.

Én csak nagynéni vagyok és aggódom érte. Mert jelen helyzetben nem engedik iskolába menni.

2020. júl. 24. 14:30
 12/19 anonim ***** válasza:
63%
Ne irj mar ilyen baromságot. Beszédhibával is mehet a gyerek iskolába.
2020. júl. 24. 14:40
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Miért ne mehetne beszédhibával iskolába? Én is kicsit pösze vagyok felnőtt létemre, S, Zs, Cs hangok nem a barátaim. Ettől még lediplomáztam.

Az is furcsa, hogy a logopédus nem hallott még R helyett L-ről, én nem vagyok logopédus, de sok gyereket hallok így beszélni.

Lehet megérné elvinni fogászatra, hogy ott minden rendben van-e, nem valami ilyen probléma miatt ejti rosszul a betűket.

Amúgy meg hordani tovább logopédushoz, mást nem lehet vele csinálni. Maximum nem lesz óvónő vagy bemondó.

2020. júl. 24. 15:39
 14/19 anonim ***** válasza:
75%

Kisfiam is így kezdte az első osztályt mégis kitűnő, szorgalmas volt.

Keressetek normális logopédust, te is tudod fejleszteni otthon. Rengeteg gyakorlo lap van a neten

2020. júl. 24. 16:11
 15/19 anonim ***** válasza:
27%

Én úgy tudom, hogy nem mehet. Az olvasás, írás alapfeltétele a helyes kiejtés, különben iszonyú nehézségei lesznek.

Logopédiai elsőt neki, meg fogja tanulni.

6,5 éves, majdnem 7, ez azért már kegyetlen nagy dolog!

Az én gyerekem is beszédhibás, plusz nyelvi zavara van, rosszul ragoz, ha nem figyel, meg furcsa mondatokat rak össze, valahogy a szórend nincs meg neki.

Én a nyáron megtanítottam neki az L hangot, most a vírus óta meg profi lett Rben.

Van 3 nagyon jó könyv, ebből tanulnak logopédiai csoportban is.

Az első az én is tudok beszélni könyv. A második nem ugrik be, a harmadik a gyakorlatok a pöszeség.. ez se ugrik be, tök régi és piros, ha érdekel holnap megnézem.

Mindegy..szóval az utolsó a legjobb, tanulási sorrendbe rakták a betűket, egy csomó gyakorlat van benne. Az L hang előfeltétele az Rnek, szóva ha az Let tudja mondani, az már szuper.

Egyéni megfigyelés, hogy az R hangot akkor a legkönnyebb mondani, ha előtte mássalhangzót mondasz. Szóval Trrr, Krrr, Brrrr, Grrr keményen, szóljatok hogy nyomja meg, naponta sokat mondja. Hasznos még, ha felveszitek hangjegyzetbe ès kiválasztjátok azt, amelyiket a legszebben mondta, és azt próbálja utánozni. Közben nézze magát a tükörben, nyúlhasson a te szádba, miközben mondod, nézze közelről..

6,5 éves, felismeri egyáltalán, ha hallja? Szavakban hogy az elején közepén vagy végén van?

A kulcs a naponta 5x10 perc gyakorlás, a logopédiai heti félóra kész vicc(amiket írnak füzetbe, kb egy darab aprócska feladat..)

Nem vagyok logopédus, de az ovis logopédus csak lesett, hogy milyen szépen megtanulta magától az L hangot a nyáron. Ja, magától, véletlen sem mert vért izzadtam vele, amit előző évben nem volt képes helyrehozni, pedig heti egyszer néha kétszer vitte foglalkozásra..

Most megnézem majd, ha meghallja az R hangjàt:)

Nyilván nem mondhatom el, hogy én voltam, mert általános felállás, hogy anyuka ne tanítsa, mert csak elrontani tudja..persze.

Szóval ezek a könyvek elég jók, Logiconak is van hangfelismerős beszédsegítő kártyája, meg egy csomó hasonlót kapni.

Ami szuper még, azok ilyen szájizomerősítő játékok, egy csomó van nyelvre is, otthon tudsz barkácsolni, meg ötletelni, naponta kell egy félóra nyelves-szájas játék!

2020. júl. 24. 22:54
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Bocsi, de tényleg nem mehet így. Pedagógiai szakszolgálatnál dolgozom, mi sem engedjük ilyen durva beszedhibával iskolába a gyerekeket.

Viszont az nagyon fontos lenne, hogy EGY logopédusa legyen, aki viszont rendszeresen foglalkozik vele. Lehet, hogy neki nem elég a csoportos foglalkozás, amit az ovin keresztül biztosít a szakszolgálat, és neki egyénire lenne szüksége, maszekban.

2020. júl. 28. 09:35
 17/19 anonim ***** válasza:
0%
Ja, és alap, hogy otthon is gyakorolni kell, az úgy persze hogy nem elég, ha heti egy foglalkozás van és otthon semmi. Az én fiam sem tudta az r-t kiejteni, járt is logopédushoz nagycsoportban, de mellette otthon is kellett minden nap gyakorolni. Nem sokat, kb 10 perc elég volt, de az édes kevés lett volna, hogy heti háromnegyed órát foglalkozik vele a logopédus.
2020. júl. 28. 09:40
 18/19 Doros ***** válasza:

Az én fiamnak hasonló beszédhibája volt, jártam vele logopédushoz természetesen. Aztán egyszer csak nem kaptunk újabb időpontot. Kérdeztem, elfelejtették? Nem, már nem kell. Csodálkoztam, de tényleg: mire az iskola elkezdődött, már tisztán beszélt a gyerek.

(Mi itthonra nem kaptunk gyakorolni valót, a logopédus azt mondta, a laikus szülő nem tudja, mire kell figyelni. De heti többször jártunk.)

2020. aug. 23. 21:23
 19/19 anonim ***** válasza:
0%
Szívesen a hiteles választ, amit lepontoztatok nullára. Jó, akkor majd Marika meg Terike véleménye legyen mérvadó, mert ők is pöszén mentek iskolába, és jaj de jó volt az.
2020. aug. 26. 22:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!