Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kaptad már gonoszkodáson a...

Kaptad már gonoszkodáson a gyerekedet? Hogyan lehet ezt jól kezelni?

Figyelt kérdés
5 éves a lányunk és bár, tud tündéri gyerek is lenni, néha nem túl kedves másokkal. Nagyon szórakoztatja a kisebb csínyek pl.mamának sót tett a kávéba, mert egyszer én véletlenül összekevertem és tetszett neki a mami rekaciója vagy széthagyja a kisebb legót aztán várja, hogy valaki hátha rálép. Ma pedig gonoszkodott a parkban egy kicsit ducibb gyerekkel, annyira rosszul esett szegény kislánynak, hogy el is sírta magát. Haza jöttünk egyből, volt egy elbeszélgetésünk is, hogy mit csinált rosszul,de látom rajta, hogy egyáltalán nem érdekli, amit mondok neki. Bólogat, mint egy kisangyal aztán el is felejti, hogy mi történt. Az oviban sosem volt rá panasz, szeretik az óvónők és a gyerekek is, de egyre többször tapasztalok ilyen kis gonoszságokat. A férjem szerint ez normális, engem viszont nagyon zavar. Nem lát ilyesmit tőlünk, nem tudom hogyan szokott rá, de az külön kiakaszt, hogy látom mennyire tetszenek neki ezek a dolgok. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy gonosz lenne, nagyon barátkozós, közvetlen kislány, de szeretném most az elején leszoktatni ezekről. Ha a beszélgetés nem használ hogyan lehetne megtanítani neki, hogy ez a viselkedés tilos?
2020. júl. 23. 14:22
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Itt igazából az empátia megtanításáról volna szó, ha jól értem, hogy ne találja szórakoztatónak, ha másnak valami rosszul esik. Azt próbáltátok már mondani neki, hogy mit szólna, ha vele történne? Ha őt kövérezné le valaki a játszótéren, vagy nem is tudom. Egy bizonyos szintig egyébként a gyerekcsínyek tényleg normálisak, ugyanakkor megértem, hogy zavar.
2020. júl. 23. 14:26
 2/17 A kérdező kommentje:
Szoktuk neki mondogatni, hogy neki hogyan esne, ha vele is így bánna valaki, de abszolút nem érdekli. Van amikor nagyon empatikus, például ha lát egy sérült madarat akkor órákig képes szomorkodni miatta vagy amikor eltört az unokatestvére csuklója állandóan menni szeretett volna hozzájuk, hogy tudjon segíteni,naponta rajzolt neki. Úgy vettem észre, hogy amikor rossz napja van akkor viselkedik csak így, ha jó kedvűen ébred akkor egy angyal egésznap.
2020. júl. 23. 14:35
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Sztem nagyon figyeljetek erre oda, mert ha amúgy nincs különösebb oka rá, akkor a személyiségéből fakad ez a dolog... ne legyen belőle később az a lány, aki másokat bánt a suliban, mert kb ilyenkor kezdődik az ilyenek kialakulása.

Az is segíthet, hogyha véletlenül ő kerül kellemetlen helyzetbe akkor mondjátok neki, hogy most ti is kinevethetnétek, de mégse teszitek, mert nem vagytok gonoszak és segíteni akartok.

2020. júl. 23. 14:50
 4/17 anonim ***** válasza:
24%

Pedig az a lány lesz.

Simán szemelyiseguavar okoz ilyen tüneteket már ennyi idősen is

2020. júl. 23. 15:10
 5/17 anonim ***** válasza:
94%

Az enyém is vert már át mást, hogy neki jobb legyen, és én is alig tudtam visszafogni a nevetést, nem hatott olyan szigorúan az érzékenyítés, mint akartam.

Hát sajnálom, az enyhe káröröm része az életünknek babakora óta, oda vissza nevetünk, amíg nem fáj vagy nem megalázó a helyzet. Emlékszem milyet kacagtunk, mikor a macska lecsúszott a felhengerelt szőnyegen, vagy mikor feljutott 2 méter magasra és annyit nyávogott, nem mert leugrani.

Biztos nálatok is vannak ilyenek.. Én nem nagyon akarom kiírtani ezt, azt kell fejleszteni csak, hogy vegye észre mi megalázó vagy nagyon súlyos. Ezt meg 5 évesen normális, hogy nem tudja belőni, néha átlépi a határt..

Pl én félek a póktól, egyszer volt rajtam egy, hát sikítottam, nyilván mások nevettek, a lányom is. Azóta random rám helyezi a gumipókját.. vagy azt mondta az egyik gyereknek játszanak ezt, amíg a gyerek odament, lecsapott az általa valójában áhított játékra, átverte a másikat..

Közben ezerrel vigyorog már előre.

Van egy jó rész, a louie élete című mesében a humoristás rész, az eléggé jó hatással volt rá. Ugyanúgy csinálja a dolgait, de néha rákérdez, hogy vagyok vagy rossz volt e nekem.

Amikor rosszat tesz másnak, én nagyon komolyan szoktam kezelni, hogy jobban átérezze azt mondtam neki, hogy az emberek lelke törékeny, minden egyes aprósággal törik kicsit, de nem esik szét. Viszont ha sokan törik meg sok apró helyen, szét fog esni apró darabokra, utána már nem lehet megragasztani. Ha véletlen miattad tört meg, jóvá tudod tenni, megragasztani bocsánatkéréssel és változtatással a viselkedéseden. Az apró töréseket, repedéseket ha egyből megragasztják, helyre lehet hozni.

Megkérdezte mi lesz, ha széttörik, mondtam, hogy olyankor az emberek úgy érzik, senki sem szereti őket a világon, hogy ők nagyon rosszak és meg akarnak halni olyankor. Eléggé megrettent.

Remélem egy életre megelőztem, hogy élvezetből komolyan zaklasson mást, az apró csínyek pedig beleférnek szerintem, módjával. Pl a pókos elsőre vicces volt, másodikra csak kicsit, harmadikra már semmi sem vicces! Ez is szabály, hogy ne tolja túl ugyanazt a csínyt, mert akkor aztán az is felhúzza magát, aki korábban nevetett.

2020. júl. 23. 16:42
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem van különbség a duci gyerek piszkálása és a só a kávéba között. A só a kávéba, gumipók a ruhára, stb. valamilyen szinten természetes csíny, amin a megviccelt is tud nevetni, ha van humorérzéke. Azt kellene megtanítani, hogy ilyesmit csak április elsején csinálunk, ez a nap való erre. És nem mindegy, kivel, mert van, aki egyáltalán nem vevő az ilyesmire. De ezek a dolgok nem a másik személyiségét bántják.

A duci kislány piszkálása a súlyával, tehát a másik szekálása vagy gúnyolása komolyabb dolog, de ha sokszor, türelmesen magyarázzátok el neki, hogy nem helyes, abba fogja hagyni, mert a leírásból látszik, hogy jóérzésű, segítőkész kislány.

2020. júl. 23. 19:57
 7/17 anonim ***** válasza:

Szerintem anyaként nagyon jól észrevetted, hogy akkor csinál ilyesmit, amikor valami baja van. Rokonságban akkor, amikor talán nem kap elegendő figyelmet, unatkozik. Játszótéren lehet ugyanez az ok, vagy ha oviból viszed haza, talán már fáradt vagy rossz napja volt az oviban, őt csúfolták és most így adja vissza másnak. Az oviban sajnos nagyon sok rossz dolgot eltanulnak, ellesnek egymástól a gyerekek. Ne felejtsük el, az óvoda az első igazi közösségi élménye egy gyereknek, feltéve ha előtte nem járt bölcsődébe. Biztos vagyok benne, hogy ez állhat a háttérben. Érdemes lenne rákérdezned estefelé, hogy mi volt az oviban. Közvetlenül utána a legtöbb gyerek nem akar beszélni az oviról. A rosszalkodás nála kifejezetten figyelemfelhívó, ezt igazolja az is, hogy egyébként egy aranyos, empatikus gyerek.

Ha látod rajta, hogy rossz hangulata van, akkor előzd meg ezeket a gonoszkodásokat, próbáld megszabadítani a rossz érzésektől és figyeld meg, hogy esetleg van-e valami, ami átlendíti a hangulatát pl. a játszótéren.

2020. júl. 23. 21:24
 8/17 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem is a különbségen van a hangsúly. Só a kávéba meg hasonlók, ezek természetes gyerekcsínyek. Nyilván el kell neki mondani, hogy ez nem helyes, vagy büntit adni, de ezek nem komoly dolgok.

Ami viszont nagyonis komoly, hogy a kövér gyereket bántja. Valakinek sajnos hozzátartozik a személyiségéhez, hogy másokat bánt és ezek ilyenkor már megfigyelhetők. Az ilyen gyerekek később majd pokollá teszik a társaik életét, mert a másik mondjuk túl kövér, vagy túl apró, vagy túl lassú stb. Ezt nagyon hamar el kell fojtani. Figyelni kell arra, hogy tőletek semmiképp ne lásson rossz példát és amikor lekövérez valakit, akkor szigorú, következetes büntetés kell (pl megvonni tőle valamit, amit szeret) amiből ő is érzékeli, hogy rosszat csinált.

2020. júl. 24. 23:34
 9/17 anonim ***** válasza:
22%

5 éves!

Fel sem fogja, hogy a másikat ez mennyire megbántja, főleg ha néz/hall tvt, ahol csak úgy ömlik ez a viselkedési minta..gondolom látott valamit, ami kövéres poén, de ha meg is akarja bántani, mert épp rossz kedve van, pont olyan, mintha azt mondaná, hogy csúnyát rajzoltál, nem tetszik a cipőd, azt rosszul csinálod.. Csak mi, felnőttek, tapasztalt és fejlett szociális érzékkel, empátiával rendelkezők érezzük a különbségeket.. Nem büntetni kell érte, hanem megértetni vele, vizuális módszerrel, mesékkel, hogy a másikat ez milyen súlyosan rombolja belülről!

Egy gyerek sem akar szándékosan pusztítani, rosszat a másiknak, csak rosszul csapódik ki nála valami, esetleg a határokat, a környezetét teszteli, hogy jobban megismerje, vagy ilyen az ő rosszul kialakult védelmi mechanizmusa.

A lényeg, hogy ez nem fix dolog, nem gonosz a gyerek, hanem egy nagy gyúrható massza, át kell gyúrni, kicsit hozzáadni, és a legérzékenyebb ember lehet belőle:)

2020. júl. 24. 23:46
 10/17 anonim ***** válasza:

Utolsó, én láttam már gonosz gyereket 4-6 éves korig simán. Némelyiknek van esze, hogy bántsa a másikat.

Volt amelyik stikában fájdalmat igyekezett okozni a kisebbeknek,úgy hogy ne tűnjön fel a felnőtteknek, csak ha már fájt a kicsinek és sírt. Aztán a csúfolódós gyerekek és akik ok nélkül kiközösítenek gyereket a játékból, nehogy már ne fogják fel, hogy a másiknak az rosszul esik.

2020. aug. 2. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!