Kiscsoportos gyerekem nem tudja a színeket. Mikortól kell tudnia?
Nagyfiam tavaly szeptemberben kezdte az ovit, nyár végén lesz 4 éves. Értelmes, okos gyerek különben, de a mai napig nem tudtam rávenni, hogy megtanulja/helyesen mondja a színeket. Rengetegszer megmutattuk már neki, figyel is, nem is, mintha nem érdekelné. Van színtanulós könyve, heteken át ragasztgattuk az ovis füzetébe a különböző színű képeket, nem jegyzi meg. Ha visszakérdezek csak találgat, vagy egyszerűen közli, hogy nem tudja. Apja szerint meg kéne nézetni, lehet hogy színtévesztő. Szerintem csak lusta, nem érdekli.
Hasonló korú gyerekeitek tudják már? Ha tanítottátok, hogyan? Mikortól elvárás?
4 éves státuszon beszélek a védőnővel, ha addig nem, de ha vizsgálni kell, az hogyan zajlik?
"Előző, ezen meglepődnék, ha távoli kollégám ezt mondta volna, de ha igaz"
Nem a te kollégád, hanem kicsit magasabb végzettségű, szakértői bizottsági tag neuropszichológus várta el 2 évesen a lányomtól a fejlődései kor meghatározásához az alapszínek ismeretét...
Beszélni egy szót se tudott, de ezt tudta. ✅
Látom, (pár embernek) hiába írtam szakemberként, falra hányt borsó, a kérdezőnek viszont köszönöm, hogy utánanézett és látja, hogy igazam van.
A kérdező meg is írta a soraim után kommentjében, hogy igazam van, a státusz szerint is elég, ha 4 évesen tudja felismerni az alapszíneket a gyermek:
"Most néztem, 4 éves státuszon lesz elvárás az alapszínek ismerete."
(Más kérdés, hogy a Kormány gyakran nem igazán ad a szakma véleményére amikor törvénykezik, jogos is a rendszeres pedagógus tüntetés!)
SZÖVEGÉRTELMEZÉS!
Legyetek kedvesek szöveget helyesen értelmezni. A rám reagálónak üzenem, hogy egy szóval nem írtam, hogy hazudsz, azt írtam, hogy téved ebben az óvónőtök. És valóban téved. Lehet, hogy más téren jó szakember, de ebben téved!
Aki helyesen tud szöveget értelmezni, az érti, hogy egy szóval nem írtam olyat, hogy egyetlen 3 éves se tudná az alapszíneket. Sőt, akadnak két évesek, akik már meg tudják helyesen nevezni mindet! A legtöbb 3 éves is tudja.
DE A KÉRDÉS NEM EZ VOLT! Hanem hogy mikortól KELL tudnia, jó esetben.
Néhány gyerekből a környezetetekben kéretik
nem túláltalánosítani, kedves szülők.
Köszönöm, aki megérti.
Ha visszaolvassátok a két, viszonylag hosszú hozzászólásomat, látható benne, hogy NEM KELL AZ ÖSSZES 3 évesnek tudnia megnevezni az alapszíneket, azaz nincs baj, ha egy 3 éves még nem tudja megnevezni! Más kérdés, hogy a 3 évesek zöme már meg tudja nevezni. Életkori sajátosságok okán viszont elég, ha 4 évesen tudja egy gyermek.
"Köszönöm", hogy a laikusok lepontozták a szakmai válaszom, csak mert nem értenek a kérdéshez, és túláltalánosítanak néhány óvodás esete alapján, valamint nem tudnak helyesen szöveget értelmezni.
Nem baj, továbbra is állok a kedves szülők rendelkezésére. A többi meg tegyen öntörvényűen laikusként, amit akar, nekik nem kell a segítség, ezek szerint.
Szomorú. Ha ács volnék, azt mondanám, hogy szúrja el okoskodással laikus a háztetőjét, nehogy végiggondolja a szakvéleményemet...
Ez részemről nem sértődés, inkább szomorúság, hogy vakon nevel sok szülő gyereket. Tippelgetésükkel van, ami bejön neki, és van, ami nem. Ez felelőtlenség. Tisztelet a kivételnek. A gyerekeken csapódik le, ez a baj!
A jelen kérdés még csak apró problémára utal, de az évek során a net különféle oldalain sorra tapasztaltam, hogy sok szülő sajnos önigazolásból kérdez, a szakmai válasz nem tetszik sokaknak csak azért, mert ráébrednek a szakmai válaszból, hogy ők, a szülők tévedtek ebben-abban (már amelyik szülő tévedett és megsértődik ezen ahelyett, hogy okulna belőle a gyermeke érdekében).
A rám reagáló óvónője lehet, hogy MÁS szempontból kiváló óvodapedagógus. De a jelen kérdés vonatkozásában téved.
A kérdezőnek viszont köszönöm, hogy utánanézett és -a többi szülő és gyermekeik érdekében- megerősítette a válaszaim. Vitaképes vagyok, de akkor tessék, kérem szépen, szakmai vitába bocsátkozni velem, szakmai tapasztalattal kiegészítve. GYEREKEK ÉLETÉRŐL VAN SZÓ!
Ez nem játék! A jelen kérdésnek bár kis súlya van, de számos más gyermeknevelési kérdésnek sokkal nagyobb! És ott is sokszor lepontozgatnak szakmai válaszokat a szülők, nem csak az enyémet. Persze mikor hogyan... Van, amikor megértik, végiggondolják.
Játszani a gyerekeknek kell, itt most gyermeknevelésről beszélgetünk, emberek! Ennek súlya van! Nem lepontozgatni kell a szakszerű válaszokat (bárkié is, mert itt a gyerekek érdeke a helyes válasz, és NEM az én érdekem!), hanem végiggondolni, ki mit ír, és helyesen szöveget értelmezni. Köszönöm, aki megérti.
Egy pedagógus.
"kicsit magasabb végzettségű, szakértői bizottsági tag"
Ez itt a másik probléma! Kellően magas rang = visszaélés. A korai fejlesztők se tudják már, hogy milyen korán fejlesszenek, ezáltal ártva az egészségeseknek is, neurózist, megfelelési kényszert okozva idővel a kisgyerekeknek...
Így egyre több a korai fejlesztőknél a strigula, és arra kapnak fejpénzt.
Attól feljebb, amire utalsz, meg a Kormány van.
Nem véletlen a rendszeres pedagógus tüntetés. Olyan szinten már sajnos a pénz beszél és nem a szakmai érvek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!