Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Elhalmozzam-e a gyerekeimet...

Elhalmozzam-e a gyerekeimet karácsonyra ajándékokkal?

Figyelt kérdés
A férjemmel alapból az az álláspontunk,hogy minek annyi ajándék,minek annyi játék?Nehéz gyerekkorunk volt,azt tanultuk,hogy a kicsinek is örülni kell.Én általában sapkát,kabátot,csizmát kaptam karácsonyra.Nem is vagyunk elégedetlenek,nincsenek nagy igényeink,minden apróságnak örülni tudunk,boldogok és elégedettek vagyunk az életünkel.De én mégis vágynék olyan gyerekkori emlékekre,hogy kinyílik az ajtó és a fa alatt ott van minden ajándék amire vágytam.Azt veszem észre,hogy más szülők elhalmozzák ajándékokkal a gyerekeiket.A minap kérdezte a kisfiam,hogy Ő miért nem kap annyi ajándékot mint más gyerek?Azt már nem merem mondani,hogy nincs rá pénzünk,mert már azt hiszi,hogy mi nagyon szegények vagyunk.Tudom hülye kérdés,de meg fognak minden apróságot becsülni az életben,ha azt tapasztalják,hogy mindent megkaphatnak?Vegyünk,vagy ne vegyünk?
2008. nov. 19. 14:07
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó két mondatodban benne volt a válasz. Szerintem ne. Annak idején mi sem kaptunk sok ajándékot, sőt inkább ruhát karácsonyra, mert az hasznos volt.

Én sem veszek soha a gyerekemnek rengeteg játékot, ajándékot, mert akkor nem fogja értékelni, megbecsülni ha kap valamit.

Amit nagyon szeretne azt általában megkapja /1 valamit/ a többi pedig vagy 1 hasznos könyv a suliba, vagy ruha , de nem mértéktelen mennyiségbe.

2008. nov. 19. 14:23
 2/14 anonim ***** válasza:
80%

szia,

A gyerekek sajnos még nem tudják, hogy mit jelent az hogy "nincs rá pénzünk".

Ezt addig nem is fogja megérteni amíg nem lesz önálló keresete, amit m magának kell beosztania.

A lényeg, hogy inkább hasznos dolgot kapjanak karácsonyra, mint olyat amit be tud vinni a suliba, oviva, és "villogni" tud vele, a következő lépés meg az hogy ellopják tőle.

Ha mindent megkapna amit megkíván, akkor lenne csak igazán elkényeztetve, és utána nem tudnál nemet mondani semmire, mert oltári balhét rendezne az áruház közepén, ha nem kapja meg.

Én azt mondom aki teheti, és úgy érzi, hogy még évekig lesz miből fedezni a gyerkőc ilyen irányú igényeit, az vegyen annyi ajándékot, amennyit gondol.

Akinek kicsit kevesebb van, az meg inkább kevesebbet, de hasznosat vegyen.

2008. nov. 19. 14:32
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy nagyon nehéz kérdés és nagyon nehezen lehet rá válaszolni!

Mivel nincsen 2 egyforma ember úgy az ilyen dolgokban is mindenki máshogy gondolkodik,nekem is nagyon nehéz gyerekkorom volt,amikor megszületett a kisfiam elhatároztuk a férjemmel,hogy nem veszünk meg neki minden göncöt,de aztán persze,hogy nem bírtuk megállni,még menni sem tudott amikor motort kapott és nagy dömpert karácsonyra,aztán utólag már nagyon megbántuk,hogy olyan hamar megvettük mert sokkal jobban örült volna neki amikor már ért is hozzá valamit.

Nem írtad,hogy mekkora,mekkorák a gyermekeid,mert ha csak olyan 3-4 évesek akkor szerintem pont abban a korban vannak amikor meg lehet tanítani a jó modort,a dolgok megbecsülését stb. a gyerekkel,ha kisebbek akkor még úgysem sokat értenek az ajándékozásból és 2-3 db kis apróbb játéknak is biztos őrülnének a mai világban 1 eurós,50 centes boltokban nagyon olcsó hasznos játékokat lehet venni,de ha már nagyobbak akkor elég nehéz,mert akkor már meg tudják érteni a dolgokat és ilyenkor azt nézik,hogy a többi gyerek 3 szór annyi játékot kapott mint ő,de szerintem,ha nektek van egy álláspontotok és egyet értetek vele akkor abból ne engedjetek,mert majd a későbbiekben,ha nagyra nőnek a gyerekeitek csak a hasznukra fog válni és értékelni fognak mindent,meg ha már nagyobbak akkor már le lehet ülni velük és nyugodtan el lehet mondani nekik,hogy nincsen pénz nagy és drága ajándékokra,és,hogy a karácsonynak,mikulásnak,szüli+névnapnak nem az a célja,hogy mindenki sok ajándékot kapjon,hanem a családi szeretett,lehet,hogy nem fogja teljesen elsőre megérteni de akkor folyamatosan beszélni kell neki és majd megérti,szerintem a beszélgetést szülő-gyerek között már kis korban el kel kezdeni és őszintén mert ha nagyobb lesz a gyermek azt szokja meg,hogy a szüleivel ne kell semmit megbeszélnie és azt csinál amit akar ezért nagyon sok elzüllött gyermek van sajnos!

Érdemes azért venni 1-2 olcsó dolgot venni,csak tudni kell,hogy hol van a határ!

Remélem nem sértettem meg senkit a válaszommal én csak úgy általánosságban beszéltem a dolgokról,úgy ahogy én látom és gondolom őket!

2008. nov. 19. 14:34
 4/14 anonim ***** válasza:
91%

A karácsony a szeretetről szól. Szerintem felesleges a gyereknek annyi játékot venni hogy tele legyen vele a szoba. Ezért felesleges erőn túl teljesíteni hitelt felvenni. Törededj arra, hogy a gyerekek ismerjék meg azokat az értékeket hogy szeretet egymásra figyelés, öröm, játék egymással és a szülőkkel. Szerintem egy gyereknek meg lehet mondani azt hogy most nincs annyi pénzetek nem telik a drága ajándékra de veszel neki egy kisebb ajándékot és elhalmozod őt szeretettel.

Nagyon kétségbe vagyok esve hogy sok mindenkinek a karácsony csak az egymás illetve az ajándékok túl licitálásáról szól.

2008. nov. 19. 14:42
 5/14 A kérdező kommentje:
A gyerekek 6 és 2 évesek.Pont ez a gondom,hogy az oviba a gyerekek beszélnek a drága holmikról.A dilemmám az,hogy tulajdonképpen meg is tudnánk venni,csak éppen nevelési célzattal nem tesszük.És magam látom a fiamban amikor azt kérdezi,hogy miért nem kaphatja meg.Én is kicsit neheztelek a szüleimre amiért soha nem tettek semmi ünnepet emlékezetessé a számonra!
2008. nov. 19. 14:50
 6/14 anonim ***** válasza:
79%
Éppen a napokban beszélgettünk a férjemmel a karácsonyról. Alapból ajándékozás ellenesek vagyunk, egyrészt utáljuk a hatalmas tömeget, ami az ajándékvásárlással jár együtt, másrészt a kényszert, hogy ilyenkor ajándékot kell vennünk. Nálunk a karácsony teljesen egyszerű volt. Kezdetben még jöttek hozzánk a nagyszülők is, mindig volt ajándék, sokszor drága is. A férjeméknél inkább csak a nagy családi összejövetelek, közös kajálások. Arról beszélgettünk a férjemmel, hogy mindkettőnknek ezek a nagy közös kajálások hiányoznak a karácsonyból leginkább, ajándékra egyáltalán nem vágyunk. A gyerekeinknek is inkább a karácsonyi légkört fogjuk megmutatni, nem az ajándék lesz fontos.
2008. nov. 19. 16:03
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Én azt gondolom, egy gyerek karácsonykor várja az ajándékokat, és csalódott, ha nincs.

De! Nem kell elhalmozni, a túl sok ajándékot úgysem fogja tudni értékelni.

Ugyanakkor szerintem egy gyerek kapjon olyan ajándékot, aminek örül. Márpedig egy kicsi gyerek a "hasznos" dolgokat (ruha, berendezési tárgy, stb.) még nem igazán tudja értékelni, nem fog olyan felhőtlenül örülni neki, mintha valami szép játékot kapott volna. A nagyobb gyerekek már persze örülnek a hasznos dolgoknak is, de szerintem a kicsik még igazán a játékoknak örülnek.

Ezért én meg is kértem a rokonságot, hogy ajándékba a fiamnak játékot vegyenek.

Ugyanakkor nem akarom, hogy ez ajándéközönné váljon, mert a karácsony szerintem is inkább az együtt töltött időről, az egymásnak adott szeretetről szól.

Egy szó, mint száz:

Szerintem jó, ha kap valamit a gyerek, amire vágyik, de nem jó, ha el van halmozva.

2008. nov. 19. 18:46
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Nekem még csak most fog megszületni a fiam, de leírom hogy nálunk hogy volt gyerekként. Minden évben volt valami, amire különösen vágytam, ami épp akkor divat volt, a szüleim nem voltak gazdagok, de szegények sem, így mindig megvették, amire vágytam, és mellé kaptam könyvet, valami kis apróságot, csokit, gyümölcsöt. Nagyon örültem, hogy megkapom, amire hónapok óta áhítoztam, de mellette örültem a többi ajándéknak is. Mi a testvéremmel saját készítésű ajándékot adtunk anyuéknak, így megtanulhattuk azt is, hogy nem az ajándék értéke a fontos. De fontos, hogy örömet szerezzünk a másiknak. Annak ellenére, hogy megkaptam mindig a szívem vágyát, nem lettem elkényeztetve, és soha nem voltam követelőző, és pontosan tudom, hogy mik az értékek az életben, és úgy emlékszem vissza, hogy az én drága szüleim mindig-mindig arra törekedtek, hogy nekem és a testvéremnek igazi örömet okozzanak. Egy két, és egy hatéves gyereknek még a játék okoz igazi örömet, nem egy ruhadarab, és nem ettől lesz elkényeztetve, hanem ha mindig mindent megkap, amit csak kiejt a száján. Karácson egyszer van egy évben, szerintem ha megteheted, vedd meg, amire vágyik, persze nem ész nélkül mindent amit kiejt a száján, de biztos van, amit úgy igazán szereten, ha van lehetőséged add meg neki.
2008. nov. 20. 08:14
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a kérdésedben a két véglet került előtérbe. A minden és a kevés. A sok nem jelenti azt, hogy a gatyátok rá fog menni az ajándékokra. Az én gyerekeim mindig rengeteg ajándékot kapnak. Fejenként kb 10 félét. De összegükben egyik sem nagy értékű. pl: összerakható dínó 199 ft, fa puzzle 99 ft, ki nevet a végén társas 699 ft (ezeket most vettük) A gyerek nem tudja, mi mennyibe kerül. Így a kecske is jól lakik a káposzta is megmarad. A gyerekek boldogok, mert sokféle ajándékot kapnak. Mi a férjemmel nem adunk egymásnak semmit egy extra romantikus éjjelen kívül. :) Számunkra elég öröm, ha a gyerekek boldogságát láthatjuk.

A kérdésedre válaszolva még elmondom, hogy nekem olyan gyerekkorom volt, hogy mindent megkaptam Karácsonyra, ami a listámon volt. Nagyon kedves és boldog emlékem van az összes Karácsonyról. A mai napig minden apróságnak nagyon tudok örülni. Legyen az a férjemtől kapott szív alakú kavics, mikor még kevés pénze volt, így nem tudott ajándékot venni.Vagy egy nagyobb értékű tárgy...az ajándékban úgysem a pénzt nézzük, mennyibe kerülhetett. Ugyanúgy megcsodálom a szorgos hangyákat a pici fiammal a kertben mint más ember. De Karácsony csak egyszer van egy évben. Az nem azt jelenti, hogy az év többi napján is megkaptak mindent,csak csettinteniük kell. Mert nem így van. De a Szenteste egy különleges nap és mi azzá is tesszük minden évben.

Egy dolog vásárlása tabu a mi családunkban, rokoni körben is. Az a ruha ajándékozása. Hiszen az nem a gyereknek, hanem nekem ajándék, segítség. A nagyobbik gyerekünk 10 éves, lány. Az ajándék még nála is sokkal nagyobb örömet okoz, mint a ruha. Azt év közben is kap, mi abban a különleges? Miért a csizmát, meleg pulcsit nem vennénk meg ha nem lenne Karácsony? A kicsi két évesünk meg aztán abszolut nem tudna mit kezdeni vele.

A 10 év feletti gyerek már elképzelhető, hogy szívesebben kiegyezik egy db ajándékkal, ami nagyobb értékű és nagyon vágyik rá. pl telefon vagy fényképezőgép. De a Te gyerekeid is jobban örülnének még a sok kicsi ajándéknak.A Karácsony napja ne legyen nevelési célzatú nap, hogy ha keveset adok Neki, akkor jobban megbecsüli majd az életben a dolgokat. Mert ez az év többi napjára érvényes lehet. De erre a napra nem.

2008. nov. 20. 10:12
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Gyermekkorom legyszebb karácsonyán mindössze egy mézeskalács figurát kaptam apukámtól. Szegények voltunk és míg élek emlékezni fogok rá. Gyermekeimnek (9 és 6 évesek) csakis játékot veszek karácsonyra, nem ruhát vagy csizmát. Azért mert tudom hogy annak örülnek a legjobban, mint ahogy gyerekként én is annak örültem volna a legjobban. Sokat beszélgetünk és tudják miről szól a karácsony, de akkor is gyerekek és minden gyerek játékra vágyik. Nekem kevés játékom volt és ezt sokszor el is mondom nekik, de tudom milyen amikor vágyunk valamilyen klassz játékra és nem kapjuk meg mig a másik gyerek megkapja. Egész évben azt hallja hogy nincs rá pénzünk, hát legalább karácsonykor azt kapja amit szeretne. Persze nem a legdrágább játékokról van szó, de több ajándékot kapnak. Egyet amit szeretnének és egy két apróságot, könyvet kirakót. a rokonoktól sem kérek ruhát ajándékba, az az én dolgom hogy megvegyem nekik amikor szükségük van rá.
2008. nov. 20. 17:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!