Van másnak is akinek még nem beszélt ennyi idősen?

Igen, egyik ismerősöm gyereke is kisfiú, 3 éves kora UTÁN kezdett el beszélni. Sőt, ha jobban belegondolok több ilyet is ismerek. Szerintem át kéne gondolni ezt a fiúknak 2,5 évesen kell beszélniük, én több olyat ismerek, aki akkor még nem beszélt. A másik véglet, hogy másfél évesen beszélt, olyat csak egyet tudok.
Sajnálom, hogy ezzel nyomasztanak, én is hallom felnőtt emberektől, hogy fikázzák a másik gyerekét, hogy nem beszél... akié hamar elkezdett, az nagyon tud okos lenni ezzel kapcsolatban. Nem is értem, hogy miért kell ebből versenyt csinálni.

Ha túl van a gyermek a kivizsgálásokon és kezdi a logopédiai fejlesztést, az nagyon jó. Csak el ne felejtsd, hogy a logopédus útmutatása alapján otthon is "gyakorolni" (megfelelően foglalkozni, együtt játszani) kell a gyerekkel.
Szerezzétek be Egresi Erika: Beszédindító című könyveit, egyelőre ha jól tudom az Ősz és a Tél kötetek jelentek meg. Jó szemléletű, hasznos kötetek, pont ilyen korú, még nem beszélő gyerekeknek írta.
És sajnos nem igaz, hogy teljesen rendben van, ha egy kisfiú négy éves koráig nem beszél. Köztük már nagyon sok van, aki tényleges nyelvi fejlődési zavarral küzd, ami az egész iskolai pályafutására rányomja a bélyegét.
Nehézsége van az olvasás-írás tanulásban, a matekban, mikor szöveges feladatokat kell megoldani, definíciókat tanulni és értelmezni, az összes szaktárgyban, mert az új kifejezések tömegét jóval lassabban sajátítják el, mint az átlag, és az idegen nyelvek tanulása is nehezített pálya a számukra. Hiszen az az ok, ami miatt az anyanyelv elsajátítása nehéz volt, az idegennyelvnél még erősebben érvényesül.
Persze vannak szerencsések, akiknél tényleg csak egyszerű késés van, mait szépen behoznak, de ez sajnos csak utólag állapítható meg. az egyik csoport különösebb foglalkozás nélkül is beszélni kezd és később jól boldogul, a másik pedig a foglalkozás hatására javul, főleg ha az értelmi képességei jó színvonalúak, de a probléma nem tűnik el nyomtalanul. Viszont ők fejlesztés nélkül messze a tényleges kpességeik alatt teljesítenek az iskolában, hiszen ha aaz anyanyelvét nem érti és beszéli korának megfelelően, mindenben le fog maradni.

Az én fiam 2éves 4 hónapos, mondatokban beszél, 5 szavas mondatokat simán mond. Mondókákat is elmond úgy, hogy nekem 1-1 szóval kell segítenem benne. Fokozatosan tanul mindent. Már nem sok kell a folyamatos beszédhez.
Fejlesztés szuper lesz.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!