Kamaszok! Ha benneteket tanítanálak, mit várnátok el tőlem?
egy dolgot amit ne! Soha!
Kollektív büntetés. Én ezt nagyon utáltam, pedig még a jobb pedagógusok is elkövetik. Nem értem miért
1. Ne kivételezzél senkivel!
2. Legyél humoros!
3. Lehessen veled beszélgetni!
4. Köszönd meg az óra végén az órai munkát!
5. Ha feljön vmilyen téma az órán, akkor ne tereld le arról a témáról a szót, belszélgessetek amíg nem " terelődik le magától" a téma, és folytatódhat az óra!
6. Engedd az olyan beszólásukat, amik viccesek, és így könnyen megjegyzik amit tanultok!
Pl.:( ötödik- ben történt, de még mindig emlkszem rá, pedig olykor 4 oldalt is írtunk, de otthon csak elkellet olvasni, és már tudtuk is az egészet a beszólások miatt!)
( na ezt aztán jól megaszontam XD !)
Na szal Pl.:
A tancsi azt magyarázta , hogy a kukoricákat azért ültetik táblában, mert a porzónak a porját nem csak a termőre fújja, és akkor valamelyiknek a termőjére csak ráfújja.Mikor megértettük az egyik csaj:
- Megcsalják a kukoricák egymást!
Az egyik pasi:
- Elmennek a Mónika Showba!
Ja, és ha már beszélgettek, akkor ne mondd azt, hogy gyerekek, ehez még kicsik vagytok!
Pl.: Ez is ötödikben történt, hittanon a szexről beszélgettünk. Bár, már nem tanít hittant, de most is szinte csak neki merem elmondani, az anyukámnak nem merek elmondani ilyeneket, sajnos!
Ja és ajánld fel, hogy az olyanokat, amiket az anyukájával nem tud megbeszélni, pl. nem hallgatja meg, akkorveled megbeszélheti! Akiről beszétem, arról a hittan tancsiról, az is mondta!
Sok sikert!( Sorry, ahelyes írási hibákért!)
12/l
Szerintem bizonyos szintű fegyelem fontos egy órán. Mármint nekünk sok olyan tanárunk van, aki zseniális, de képtelen átadni a tudását, mert nem tart fegyelmet, vagy nincs olyan előadókészsége (hozzáteszem, az osztály 99%-a megbukna érettségin fizikából, még az is, aki figyel órán ez utóbbi okból kifolyólag)Szóval tudj magyarázni és ne csak a főszöveget mondd el, mert ha nincs semmilyen érdekesség, amire felfigyelnénk, akkor általában nem is figyelünk.
Mindig legyél korrekt, mert attól, hogy nemigen tehetünk semmit, igazságérzetünk még van /akkor is, ha néha kicsit sarkítjuk a dolgokat :) /
Hallgasd meg a diákokat, illetve néha hagyd őket elkalandozni a témától; nincs olyan ember, aki mindig képes folyamatosan odafigyelni egy adott dologra.
néha színesítsd az anyagot valamival (pl. a mi töritanárunk a hűbéri láncot még régen úgy magyarázta el, h behozott egy hűbéresküt, kiállított pár fiút, akik aznap épp nem figyeltek, és felolvastatta velük egymásnak. Rettenet poén volt...)
Az ünnepeken (karácsony, húsvét, mikulás) igenis tessék lazább órát tartani, akárhogy nézem, akkor is gyerekek vagyunk, és örülünk neki :)
Nagyjából azt hiszem ennyi, plusz az előttem szólók válaszai :) Bocsi a kisregényért
Nem tudom mit tanítassz, de általánosságban:
Óriási szakmai tudást, a tanított tantárgyban. Legyél türelmes, ne legyél szigorú, tisztán és érthetően mondd el, hogy amit tanulunk, miért kell megtanulni, mire jó! Ne legyél unalmas! Nem szeretem a száraz, tudományos szöveget, bármi legyen a tananyag. A tehetséges diákoknak adj nehezebb, a fantáziát is igénybe vevő feladatokat. Ez nálunk nincs így, ezért matek órán unatkozni szoktam. Úgy kaptam ötöst, hogy egész évben nem csináltam házit, meg nem tanultam óráról órára. Engedd, hogy elmondhassam a saját véleményemet és gondolataimat! Ne akard, hogy lexikálisan, szó szerint tudjak valamit. Az értelmetlen és unalmas. Néha egészítsd ki a tananyagot, hogy átfogóbb képet kaphassak! Bár ezt otthon én megteszem. Válaszolj a kérdéseimre! Ha valami furcsa megoldási módot használok a táblánál nem mondd azt, hogy ez nem jó, hanem nézd végig. Mindig jók szoktak lenni, legalábbis az enyémek igen. Remélem segítettem. Személyes eseteket azért írtam, mert így könnyebben láthatod a dolgokat az én oldalamról.
Ilyen volt eddig a legjobb fej tanárom (általános iskola):
-Nem tartatta be a szabvány általános iskolai szabályokat (jelentés, csak engedéllyel lehet pisilni/orrot fújni/levegőt venni), valahogy mégis volt annyi tekintélye, hogy ezt nem használtuk ki.
-Látszott rajta, hogy szeret tanítani, élvezet volt hallgatni a legunalmasabb anyagokat is. Gyakran elkalandozott témába vágó, de egyben érdekes dolgok felé is.
-Lehetett tőle kérdezni, készséggel válaszolt, sőt, külön korrepetálást tartott nekem. :-)
-Alapjáraton is szimpatikus, vidám, pörgős emberke volt, pedig nem volt nagyon fiatal. Számomra (és még sokaknak a korosztályomból) a külső benyomás is nagyon fontos, hiába van egy tanárnak nagy tudása, ha egy morc ember, akkor nem tudom kedvelni és rendesen odafigyelni rá.
Most így hirtelen ennyi... Minden tanárnak ilyennek kellene lennie. :-) Ha valami fontos eszembe jut még, megírom mindenképp, sok jó tanár kell még ebbe az országba, mert sajnos nincs túl sok... ;-) 15L
(1.)Lehessen veled bármikor beszélgetni a sulin belül,és kiránduláson is érjenek el a szülők könnyen![így majd mindenki megbízik benned] //nem lehet minden pedagógusban megbízni..sőt sok emberben sem.//
(2.)Legyél közvetlen a gyerekekkel órán kívül,de az órán mindig követelj a gyerekektől a szinthez megfelelő tudást!
(3.)Bármiben tudj segíteni a diákoknak,a kollégáknak,a szülőknek!
(4.)Mindig tartsd meg a tisztes távolságot,persze ha valaki(diák) megszeret téged,és ajándékot ad,akkor fogadd el!(ez szerintem természetesnek kell,hogy legyen)
(5.)Tudd megbeszélni a problémáidat a többi tanárral meg az igazgatóval,ha valamiért nem tudsz menni aznap a suliba!
Szerintem más nagyon nincs..ja és mindenképp legyél őszinte a gyerekekkel,mondd meg mindig,ha valamit rosszul csinál a gyerek,de csak kedvesen:)és tanítsd meg őket a jóra,a szépre!
Az én kedvenc tanáraim méltóságteljesebbek voltak az átlagnál, nagy szakmai tudással rendelkeztek, de volt bennük némi cinkosság és humor, csak nem jópofiztak.
Elvárták az udvariasságot és a pontosságot, elismerték a tehetséget, és ők maguk sem késtek soha.
Én kevés embert tisztelek, de őket igenis tiszteltem és szerettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!