Ti mennyi idős kortól engeditek a gyerekeiteknek a néhai sörözést?
Figyelt kérdés
Én kb 16éves koromtól mentem el úgy sörözni(nem sokszor) hogy anyamnak mondtam.2016. szept. 9. 18:41
11/26 anonim válasza:
16 évesen voltam először olyan házibuliban ahol volt alkohol, de erről nem tudtak a szüleim (mondjuk gondolhatták:D) de én pár kortyot ittam összesen. Amikor elmúltam 18 akkor akkor kezdett a baráti összejöveteleken megjelenni értelmes mennyiségű ital, akkor meg ugye már végképp nem volt mit titkoljak. A szüleimnek mondjuk ezen a téren azt vallják, hogy jobb ha otthon megismeri a gyerek az alkoholt, mint hogy fogalma se legyen az egészről és amikor először iszik akkor rosszul legyen, szóval én már 16 éves korom előtt is kaptam nagyon ritkán egy korty bort, sörhabot. Azóta se voltam részeg és az agysejtjeim is rendben vannak, szóval szerintem nem rontották el az életem avval hogy nem tiltottak keményen az alkoholtól.
12/26 anonim válasza:
Kedves szülők, ha nem engeditek csemetéteknek, hogy sört igyanak, úgyis inni fognak, ha ők akarnak, mert a baráti társaság beleviszi.
13/26 anonim válasza:
Szerintem elég baj, hogy néhányan ennyire tiltják és ellenzik az alkoholt. Én ezt nem tartom megoldásnak. Az én szüleim mindig tiltottak minden úgymond "felnőttesebb" dolgot, 17 évesen itthon még kávét sem ihatok nemhogy alkoholt. Szerintem ez nem egy jó módszer, egyrészt álszentség mert ők is ittak fiatalon, (de erre még rá lehetne húzni azt, hogy most már felnőttfejjel látják, hogy ez nem jó és ők más nevelést szeretnének alkalmazni mint anno az ő szüleik), másrészt pedig ha mindentől tiltják és próbálják megóvni a gyereket, akkor az szerintem sokkal veszélyesebb. Előbb-utóbb az a gyerek majd elköltözik otthonról, továbbtanul és már nem lesz meg a szülői kontroll és az a gyerek, akinek a családjában otthon nem voltak tabuk, mindent meg lehetett beszélni, nem egy burokban nevelték fel, hanem hagyták, hogy bizonyos kereteken belül tapasztaljon, az szerintem sokkal jobban fogja kezelni ezt a helyzetet, mint az, akit hirtelen megcsap a szabadság szele és ráeszmél, hogy mostantól ő a maga ura és azt csinál, amit akar mert ez sokszor vissza szokott ütni. Az más kérdés, hogy sokszor (ezen az oldalon például sokat olvasni ilyet), a szülő 18 éves kora után leveszi a kezét a gyerekről, "csináljon amit akar" címszóval és nem foglalkozik vele, de szerintem ebben egyetértünk, hogy ez nem normális szülői magatartás... Nálunk is tabutéma volt minden ilyesmi, gondolok itt jelen esetben például az alkoholra. Itthon én sem ihattam még soha egy korty pezsgőt sem, viszont engem is hajtott a kíváncsiság, így ezt osztálykiránduláson, a szülőktől távol, titokban "pótoltam be". Sosem voltam részeg és elég ritkán is fordult elő, hogy alkoholt ittam mert nem igazán mertem kísérletezni, egyrészt valahol bűntudatom volt a titkolózás miatt mert tudtam, hogy ez "tilos", másrészt pedig nem ismertem a határaimat és el akartam kerülni a bajt. Viszont vannak olyanok is, akik pedig a tiltás ellenére csak még jobban lázadnak. Általában ebből nem túl jó dolgok szoktak kisülni és ha esetleg történik is valami baj, pl. egy baleset, akkor nem is biztos, hogy a gyerek mer majd segítséget kérni a szüleitől és szerintem az őszinteségnek, a bizalomnak alapvetőnek kellene lennie egy szülő-gyerek kapcsolatban. Ebben viszont a szülőnek is felelőssége van, hogy kialakítson a gyerekével egy olyan kapcsolatot, ahol nincsenek titkok, tabuk és a gyerek bármilyen kérésével, kérdésével bátran tudjon hozzá fordulni és őszintén meg tudják beszélni a dolgokat. Én úgy gondolom, hogy sokkal jobb az, ha otthon, családi keretek között ismerkedik meg valaki az alkohollal és így szerez egy kis tapasztalatot (persze, nem kell direkt kínálgatni vagy erőltetni), mint ha mondjuk a barátaival elmegy szórakozni és már pár pohár ital után is az árokban fekszik a saját hányásában. Szerintem magával az alkohollal semmi baj nincsen (én nem iszom alkoholt, egyszerűen nem szeretem) és az is teljesen normális, ha egy tini érdeklődik, kíváncsi (én mondjuk hülyeségnek tartom ezt a "barátai beleviszik" dolgot, a gyereket nem lehet elzárni a többi ember elől és kíváncsi lesz, ki akarja próbálni és ez egy természetes dolog szerintem). A lényeg az lenne, hogy a szülő mértékletességre és kulturált alkoholfogyasztásra tanítsa a gyermekét mert van különbség aközött, hogy mondjuk egy baráti társaság felbont egy üveg jó minőségű italt, pl. bort vagy bármi mást egy összejövetelen és mikor valaki literszámra issza az ismeretlen forrásból származó, pancsolt löttyöket. Nyilván nem 12 évesen, de szerintem 15,16 évesen ez elfogadható lenne.
14/26 anonim válasza:
Már bocs 9 -es válaszoló.
Nem jól gondolod hogy leidiótázol. De Te nyugodtan tilts mindent majd vissza üt később. A mise bort se viszik túlzásba. 😀
15/26 anonim válasza:
Akit a szülei sokáig tiltanak az később majd mindent bepótol.
16/26 anonim válasza:
7-es vagyok. Erdekes modon a lanyom SAJAT akaratabol itta az alkoholmentes sort. Eleg szomoru es dobbenet amugy, hogy ez a leghaszontalanabb valasz.
17/26 anonim válasza:
A sörben alig van alkohol. Civilizáltabb országokban 16 éves kortól bárki vásárolhat.
18/26 A kérdező kommentje:
Itt kint Salzburgban is 16tol lehet sört bort és dohány terméket, és még ami itt jó hogy dekrimalizálva van a fű :D
2016. szept. 10. 14:29
19/26 anonim válasza:
Azért jointot ne tolj a szájába! :)
20/26 anonim válasza:
14-16 körül,az agyi szintjétől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!