Aki most kamasz annak mi a kedvenc verse, vagy egyáltalán nincs ma már kedvenc? Ha nincs ennek mi az oka?
Kortársból Süveg Márk a kedvencem.
Egyébként meg ami tetszett vers az az Ágnes asszony. Nem rég vettük, és nagyon megtetszett ahogy ezt ábrázolja, létező betegség, hogy valaki úgy érzi nem tudja magát mentesíteni, megtisztítani, és megőrül...
Nincs konkrét kedvencem, de pl. Radnóti verseiért odavagyok, illetve Ady-t is szeretem. Ha mindenképpen választanom kellene, akkor talán Radnótitól a Hetedik eclogát vagy Ady-tól a Temetetlenült választanám.
18/L
Rudyard Kipling: Ha
József Attila: Nagyon fáj
Örömmel olvastam a válaszaitokat. Mégis él az irodalom, a versek, könyvek iránti tisztelet.
Az egyik válaszolónak. Szerintem tipikus hozzáállás a mit akart a költő mondani ezzel? Ezt felejtsétek el. Fogalmunk sincs, hogy mit szándékozott üzenni az alkotó a művészeti produktumával. Ez nem egy rejtvény. Burkoltan utalások találhatók, szimbólumok, amelyeket a befogadónak kell dekódolnia, ami elvisz a recepcióesztétika irányába. Azaz a művekben a felszín alatt megbúvó jelentésrétegeket kell felfejteni. Soha nem arra gondolni mit akart közölni az író/költő, hanem számodra mit jelent, milyen emóciókat generál, mi van a sorok mögött. Ez csak személyes vélemény. Tudom a magyar tanárok álláspontját is (némelyikét), amelyekkel mélységesen nem tudok azonosulni.
Kedvenc versem nincs (mert nem tudok választani)
Viszont nagyon kedvelem:
Petőfi verseit
és
József Attila verseit
Mellesleg én is írok verseket :) (Bár még fényévtávolságban állok e jelentős költőktől)
És olvasok kortáns verseket is pl.: Beri Róbert, és akik fenn vannak a poet-en azokét...
Viszont a prózai műveket ki nem álhatom... olvasni is meg tanulni sem szeretem, nemtudom miért én ilyen verses beállítottságú vagyok, és voltam mindigis életemben...
17/l
Kedves kérdező! Az vagyok, aki írta, hogy mit gondolhatott a költő a verse írásakor :)
"Burkoltan utalások találhatók, szimbólumok, amelyeket a befogadónak kell dekódolnia"
De pont ez az, hogy én például többnyire nem értem ezeket az utalásokat, ezért csak összefüggéstelen mondatokként fogom fel az egészet
"Azaz a művekben a felszín alatt megbúvó jelentésrétegeket kell felfejteni"
Amit maga a költő rejtett el, tehát mégiscsak az ő gondolatait kéne megfejtenem (ha én belemagyarázok egy teljesen különböző dolgot, az már lehet, hogy köze nincs az eredeti üzenetéhez)
"Mégis él az irodalom, a versek, könyvek iránti tisztelet"
Tisztelet az van, de remélem, ezt mindenféle gúny nélkül írtad le :) (nem sérteni akarlak, csak sokan lenézik azokat, akik nem szeretnek olvasni meg úgy önmagában az irodalmat [mint pl.: én])
Egyetlen dologgal egészítenélek ki. Ha te belemagyarázol egy teljesen különböző dolgot mint a szerzői intenció az szerintem egyáltalán nem probléma. Neked kell felfejtened, kifejtened mit jelentenek a sorok. Az akár mellékes is lehet, hogy a költő mit gondolt, te mit gondolsz. Hogy adott esetben a költő nem ezt szerette volna kifejezésre juttatni? Nem számít. Te szívd ki a szöveg velejét, ezáltal menj előre, új ajtók nyíljanak meg.
Egyáltalán nem nézem le azokat, akiket nem érint meg az irodalom, a szövegek, a szavakkal való játék. Engem sem érdekel a természettudomány, a politika, a jog, az üzleti élet. Szerintem annyit sem értek hozzá mint egy 6 éves gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!