Mi bajom lehet?

Figyelt kérdés
Évek óta küzdök ezzel a problémával, de csak pár hónapja kezdődött el igazán és úgy érzem visszafordíthatatlanul, az utóbbi pár hétben pedig abszolút átvette felettem az uralmat a rosszkedv, az étvágytalanság, az örökös sírógörcs és már semminek nem tudok örülni. Állandóan fáradtnak és kimerültnek érzem magamat, semmihez nincs kedvem és ha valaki elhív találkozni akkor is inkább keresek valami bugyuta kifogást, mert nincs kedvem kimozdulni itthonról. Nem lelem örömömet semmiben, nehezemre megy a mosolygás és csak megjátszani tudom a boldogságot amibe egyre inkább beleroppanok. Rohamosan elkezdtem fogyni, lassan a 46 kilót is alig érem el, és nagyon megerőltető a mindennapok "átvészelése". Mit tehetnék, vagy mit nem? Valaki tud ésszerű magyarázatot adni? 16/L
2014. júl. 25. 17:51
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

depressziós vagy. Keress fel egy pszichiátert.

A nap legnagyobb részében és csaknem minden nap levert hangulat, amelyet az egyéni beszámoló (például szomorúság vagy üresség érzése) vagy mások megfigyelései (például könnyezni látják) jelez. Figyelem! Gyerekeknél vagy serdülőknél elég az ingerült hangulat jelzése.

Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése minden vagy majdnem minden tevékenységben a nap túlnyomó részében, és majdnem minden nap (akár szubjektív beszámoló, akár mások megfigyelése).

Jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás (havonta a testsúly 5%-át elérő változás) diétázás nélkül, vagy az étvágy jelentős csökkenése/növekedése csaknem minden nap (gyermekekben a súlygyarapodás elmaradása).

Insomnia vagy hypersomnia csaknem minden nap.

Motoros agitáció vagy gátoltság csaknem minden nap (mások megfigyelése, nem elegendő csupán a nyugtalanság vagy meglassultság szubjektív érzete).

Fáradtság vagy anergia csaknem minden nap.

Értéktelenség érzete vagy kifejezett, illetve inadekvát önvádlás/bűntudat, akár téveszmés fokban is, szinte minden nap (nem pusztán a beteg-lét miatti lelkiismeret-furdalás vagy bűntudat).

Csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség, szinte minden nap (akár szubjektív élmény, akár mások megfigyelése).

A halál gondolatával való gyakori foglalkozás (nem csak halálfélelem), visszatérő öngyilkossági gondolatok konkrét terv nélkül vagy öngyilkossági kísérlet vagy konkrét öngyilkossági terv.

2014. júl. 25. 18:10
 2/4 A kérdező kommentje:
És egyedül is kereshetek fel pszichiátert? Sajnos édesanyámmal nem túl jó a kapcsolatom és ahogy olvasgattam most ezeket a "jeleket", tudod lehet hogy igazad van. Édesapám szóba sem jöhet, mivel külföldön dolgozik így hát ritkán látom.
2014. júl. 25. 18:20
 3/4 anonim ***** válasza:
Persze, egyedül is mehetsz. Kérdezd meg a háziorvosodat, hogy hol, és kit kereshetsz fel?
2014. júl. 25. 18:27
 4/4 anonim ***** válasza:
Én azért első körben inkább csak egy pszichológus felkeresését javasolnám, nem kell egyből a pszichiáterhez rohangálni. Nincs rá szüksége, hogy egyből antidepresszánsokkal meg kedélyjavítókkal tömjék. Ha a pszichológus nem tud segíteni, akkor úgyis javasolja a pszichiáter felkeresését.
2014. júl. 26. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!