Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Törés, fegyelmezés vagy...

Törés, fegyelmezés vagy motiválás?

Figyelt kérdés

Vasárnapra maradt egy kötelező olvasmány. Délelőttre kirándulást terveztünk ismerősökkel, délutánra olvasást, leckeírást. Reggel kiderült, hogy kiskamasz fiam két hete nem szólt, hogy olvasónaplót is kell írni. A kirándulásról le kellett tenni, de túl későn szólt, így egyedül kellett otthon maradnia olvasni. Nálunk a családban egyébként is tilos hazudni. Fél órát sírt, aztán nekilátott. Késő estére sikerült befejeznie az összes feladatot.

Ha nincs fegyelmezés, egyrészt nem lett volna kész. Másrészt viszont nagyon hiányzott a kiránduláson az ismerősöknek is, és óriási sebet ejtett ez a fegyelmezés. Este lelki segélyre volt szüksége.

Mit lehetett volna jobban, másképp?

2014. márc. 24. 13:32
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

Hm, szokta is mondani, hogy ő még szeretne kicsi maradni. Vagy itthon kicsinek lenni.

Hogyan neveljük önállóságra? Késő?

2014. márc. 25. 19:23
 22/23 anonim ***** válasza:

Nem késő, de nehezebb lesz.

A legfontosabb szerintem egy pszichológus "beszerzése" lenne. Mondd meg, hogy a fiad öngyilkossággal fenyegetőzik, majd ő "szakszerűen" elbeszélget vele erről.

Ha már idáig fajult, nem szabad mint derült égből villámcsapás ráerőltetni az önállóságot, nehogy tényleg kárt tegyen magában. Kezd azzal, hogy egy kis kötelességtudatot nevelsz belé. Megnézed kész van -e a leckéje, ha nincs, addig bizony nincs alvás, amíg el nem készíti. Ha kiakad, nem pátyolgatni kell, hanem rávenni a tanulásra. Családi programokat ne hagyj ki ilyenek miatt.

Majd utána szépen leül tanulni.

Érezze, hogy ez az ő felelőssége, és nem fog senki se az ő lustaságához alkalmazkodni.

Én ezt tanácsolom, én, mint veterán szülő, ezt tenném. Nem vagyok se pedagógus, se pszichológus, ezért elsősorban az ő véleményüket kéne kikérni.

2014. márc. 25. 22:13
 23/23 A kérdező kommentje:
Ritkán még most is kisbabának hívom... Talán megzavarom ezzel? Én több bölcsességet vélek fölfedezni a tapasztaltak tanácsaiban, mint a szakemberek rideg okoskodásaiban
2014. márc. 25. 22:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!