Hogyan tudnék neki segíteni?
az egyik barátom szipuzik.eddig drogozott de most nincs egy ideje pénze és ezért most szipuzik.tudom hogyha lesz pénze akkor ugyis megint drogozni fog.az a baj hogy én nem vagyok tisztába az ilyen dolgokkal és nemtudom hogy melyik a rosszabb:S
szeretném hogyha abbahagyná ezeket a dolgokat de nemtudom hogyan tudnék neki segíteni:S segitsetek kérlek:(
Ezt kizárólag szakember tudná megoldani. Vannak ingyenes segélyszámok a droggal kapcsolatban is. Szerintem kérd őket és biztos segítenek is.
Neki kevés, ha azt mondanád, hogy add ide a szipus zacskót és ne csináld többé. Orvosi segítség kell!!!
Remélem megtalálod a megfelelő szerveket és segítséget kapsz, hogy segíthess. Kívánom, hogy tudj segíteni, mielött baj lenne!!
köszi:)
csak attól félek hogy megfog utálni amiért "kavarok" a háta mögött:S mert beszélgettem már vele erről és azt mondta h neki ez így tökéletes.de lehet hogy magának se meri bevallani hogy ez igy nemjó:S
Mindegyik ugyanúgy káros.
Ha segíteni akarsz rajta, először is tudd, hogy hatalmas fába vágod a fejszédet. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nagyon nehéz egy függőnek segíteni leszokni. (Tudom, mert valakinek egyszer én is segítettem.)
Először is: őneki kell úgy döntenie, hogy abba akarja hagyni. Te segíthetsz neki ebben, de csak attól, hogy te nem akarod, hogy csinálja, nem fogja abbahagyni. A döntés az övé... Megpróbálhatod kideríteni, miért drogozik. (Pl: értelmetlennek tartja az életét, rászokott "brahiból", és már nem bírja abbahagyni, egyszerűen céltalan az élete, és ez legalább örömet okoz neki, stb.)
Ha megvan az ok, elsősorban azt kell kezelni. Mutatni kell neki egy másik alternatívát az életre, egy olyan életet, amiben nincsen drog, és ami mégis sokkal boldogabb, mint ahogyan eddig élt. Biztosítani kell őt, hogy mindenben támogatod, és mellette állsz, mivel egyedül senki nem tudja végigcsinálni.
Ha már eddig eljutottatok, utána jön a legnehezebb része. Megróbálni nem használni a szereket... És ilyenkor jön elő minden, az agresszió, a düh, mindenre, és mindenkire. Éppen ezért azt javaslom, ezt a részét már szakemberrel együtt csináljátok végig. (Mi nem így tettük, de pokoli volt, kicsit én magam is belezakkantam, pedig nem én voltam a függő.)
Te abban segítsd, irányítgasd őt, hogy rádöbbenjen, hogy amit most csinál, az rossz neki. Kívánok sok erőt hozzá.
Én még egyszer biztosan nem csinálnám végig...
Amit előttem leírtak, azok mind nagyon jók, én még csak azt tenném hozzá, hogy bármi is történjék hívj fel egy drogsegítő zöld számot, drogambulanciát, ilyesmit. Rengeteg számot lehet találni a neten. Be sem kell mutatkoznod, a barátnődnek sem kell tudnia, hogy te felhívtad őket, de legalább olyan hasznos tanácsokkal leszel ellátva, amivel érdemben segíteni tudsz. Mindenesetre a szipu az, amiről lehet még előbb le kéne szoknia, mint mondjuk a tablettákről vagy a fűről. Ezzel nem csak a szerveit, keringését teszi tönkre, de simán elveszítheti a szaglását, szétmarhatja a por az egész orr nyálkahártyáját, kisebesedik, vérzik stb. Ez egy olyan dolog, hogy ha fél év múlva rájön hogy nem kéne és bajok lesznek a szaglásával egy életre elvágta magát. :S
Szóval ép ésszel azt mondanám szólj a szüleinek, de ha végig gondolom, akkor lehet hogy csak téged is elmarna maga mellől, amiért elárultad. Viszont tény, hogy ha nem ismeri be hogy segítségre van szüksége, akkor csak a szülei dughatják be elvonóra (amennyiben 18 éven aluli).
Szóval én felhívnék egy ilyen számot, követném a tanácsaikat, aztán ha nem sikerül, és úgy látod x idő múlva, hogy semmi esélye annak hogy segíteni tudj neki, és nagyon eldurvult a helyzet, nos én akkor avatnám be a szülőket, akár megutál akár nem... Talán egyszer évek múlva, már tiszta fejjel megérti miért tetted!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!