Mi ez a "ne tiltsuk a kamaszt, mert csak azért is csinálja majd" hozzáállás manapság?
Gyakran olvasgatom itt anyukák kérdèseit azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek, mikor a 14 èves gyerekeik isznak, cigiznek, szexelnek, a tilalom ellenère festett hajjal, fültágìtóval érnek haza, bulizni akarnak meg a "párjuknál" aludni.
A válaszok 90%-a mindig az, hogy ha már csinálja ezeket a dolgokat, akkor hagyni kell, hiszen ha a szülö megtiltja nekik, azèrt is csinàlni fogják?
Egyszerüen nem èrtem, mi úgy voltunk nevelve, hogy ha olyat tettünk, amit nem engedtek a szüleink, jött a kemèny büntetès. Nem verès vagy ilyesmi, de ha azt mondták valamire, hogy "nem", akkor az nem volt. Kamaszkènt persze toporzèkoltam, kiabáltam, lázadtam èn is, de eszembe nem jutott volna 14 èvesen festett hajjal hazajönni, mert anyám nem engedte. Nem akartam "csakazèrtis" ès a környezetemben srm vettem ezt èszre, voly egy-kèt merèsz húzás, de senki nem szökött el buliba vagy csinált titokban tetkót..
Pedig ez csak pár ève volt...
Nekem a szüleim nevelési módszere volt a tökéletes. Nekem szinte mindent megengedtek. DE! Nem azt kértem 14-5-6 évesen, hogy had menjek el discoba, festhessem be a hajam, lehessen tetoválásom, piercingem stb. Amikor azt mondtam, hogy az egyik barátnőmnél alszok tényleg ott aludtam. Később 17-8 évesen sem csináltam olyan dolgot,amit nem engedtek volna. Persze itt már ittam 1-2 pohár italt, kipróbáltam a cigit, de sosem voltam s.ggrészeg, nem cigizek, sohasem próbáltam még csak a füvescigit sem.
Hogy miért? Mert nem akartam. Mert számomra már akkor is gusztustalan volt, hogy egyesek mit neveznek "szórakozás" alatt. És megmondom őszintén, hogy most 22 évesen meg azért nem járok szórakozni, mert nincs kedvem 15-6 éves tini p.csákkal egy helyen bulizni, és nézni azt, hogy mennyire lejáratják magukat. Nincs gusztustalanabb egy részeg tini lánynál.
szerintem ez nevelés kérdése. Ha úgy neveled a gyerekedet,akkor később nem azon lesz a hiszti,hogy 13 évesen naponta cseréli a pasijait,15 évesen meg titkos tetkókat varrat.
Nekem elég sok mindent megengedtek (smink,körömfestés,hajfestés) és nem lettem egy égetnivaló ember.
DE mikor a kérdező nem engedi el a 17 éves lányát a barátjához mondjuk ottaludni,mert jajj milesz ha lefeküdnek akkor igen is azt mondom,hogy úgyis megcsinálják. Meg szerintem sokkal jobb ha a szülő engedékenyebb,de mégis következetes. Inkább őszintén kérdezze meg,hogy ottaludhat-e a barátjánál a lány,mintsem aztán hazudik. Nyilván minden szülő óvni próbálja a gyerekét,de sokszor átesnek a ló túloldalára
Engem sose bűntettek. Apám elmondta a véleményét, saját tapasztalatait a dolgokról, anyám kiakadt majd hisztirohamot kapott.
Mindig azt mondta apám, a saját életemmel játszok, nekem kell döntenem róla, rajtam a felelősség, ha el akarom, minden tiltása ellenére is elbszhatom az életem.
Így nyugodtan hazavihettem már 14 évesen 1-2 sört, maximum apámmal megittam. 15 évesen mikor a szobámban cigiztem, apám annyit mondott, hogy az ablakot nyissam ki.
Züllöttem rendesen, de sose volt belőle probléma.
Buliztam, ittam, néha dohányoztam rendesen, de sose kellett a detoxba jönni értem, mint a barátaimért.
Ők mindenféle ürüggyel black outra itták magukat.
Emlékszek arra, mikor egy nagyon aranyos lány ismerősömet punkosan láttam meg az utcán. Megkérdeztem, miért öltözködik így, ennyit mondott ezzel kapcsolatban: "Hogy anyám kiakadjon."
Ma ha visszagondolok arra az időszakomra, a féktelen bulizás, a szabadság, és a gondtalanság jut eszembe, na meg az, hogy mindig számíthattam apámra.
Lám, nem lettem se alkoholista, se dohányos, és vígan eléldegélek diplomával, és 3 nyelvvizsgával.
Szerintem ez a tökéletes nevelés. Tiltani és biztatni is felesleges, sokkal egyszerűbb a megoldás: Hagyni kell, hogy ők feleljenek az életükért. Ha normális értékrendet neveltek a szülők a gyerekbe, nem lesz probléma
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!