Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mi ez a "ne tiltsuk a kamaszt,...

Mi ez a "ne tiltsuk a kamaszt, mert csak azért is csinálja majd" hozzáállás manapság?

Figyelt kérdés

Gyakran olvasgatom itt anyukák kérdèseit azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek, mikor a 14 èves gyerekeik isznak, cigiznek, szexelnek, a tilalom ellenère festett hajjal, fültágìtóval érnek haza, bulizni akarnak meg a "párjuknál" aludni.

A válaszok 90%-a mindig az, hogy ha már csinálja ezeket a dolgokat, akkor hagyni kell, hiszen ha a szülö megtiltja nekik, azèrt is csinàlni fogják?

Egyszerüen nem èrtem, mi úgy voltunk nevelve, hogy ha olyat tettünk, amit nem engedtek a szüleink, jött a kemèny büntetès. Nem verès vagy ilyesmi, de ha azt mondták valamire, hogy "nem", akkor az nem volt. Kamaszkènt persze toporzèkoltam, kiabáltam, lázadtam èn is, de eszembe nem jutott volna 14 èvesen festett hajjal hazajönni, mert anyám nem engedte. Nem akartam "csakazèrtis" ès a környezetemben srm vettem ezt èszre, voly egy-kèt merèsz húzás, de senki nem szökött el buliba vagy csinált titokban tetkót..

Pedig ez csak pár ève volt...

2013. júl. 25. 18:27
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
0%
nagyon nem értesz minket,de hát kamasz vagy,majd pár év múlva,senki sem írt a burokban nevelésről de ez a gyereknek adni egy szál cigit,13-15 évesek részegen bulizgatnak az már sok
2013. júl. 25. 20:18
 12/25 anonim ***** válasza:
Ti is jól félreértelmeztetek engem :)
2013. júl. 25. 20:28
 13/25 anonim ***** válasza:
88%

Na, akkor leírom az én történetemet.

15 éves koromtól engedtek bulizni, nem túl sok pénzzel, de bőséges idővel engedtek el akár minden héten (hajnal 4-re kellett hazaérnem). Sosem voltam részeg, bár alkohollal már akkor is kiszolgáltak minket, nem dohányoztam.

Egy idő után ez is kevés volt, s persze úgy gondoltam elég nagy vagyok ahhoz, hogy más városba járjak discoba. Kérdeztem szüleimet, nem engedtek, sőt megtiltották.

Ekkor úgy döntöttem, hogy a "barátnőmnél alszom", a "barátnőm pedig nálunk". Jól átvágva a szülőket vonatra szálltunk, és 20 km-rel arrébb buliztunk. Ezt pár hétig eljátszottuk, minden alkalommal 8 körül indultunk el, és a hajnali 3.17-es vonattal jöttünk haza.

Sőt az első koncertre is titokban mentem, "többnapos pizsamaparti" címen 17,5 évesen Bp-re. Ez 160 km-t jelentett!!!

Sosem derült ki, én világosítottam fel anyámat 23 évesen, amikor épp szidott egy családtagot, hogy engedheti a gyerekének....

A felvilágosítással sem törődtek, úgy gondolták, csak van annyi eszem magamtól is, meg hát tanítják az iskolában...

Na, én ezt nem szeretném. Ha menni akar, inkább menjen, de tudjam hol van, sőt inkább elvisszük/érte megyünk, ha neki így jó lesz.

Nem lettem elveszett ember, két diplomával boldogan élek a családommal, szeretetben, békességben.

A gyerekeim még viszonylag kicsik, de remélem, nem fogom elfelejteni, hogyan, miként éreztem akkor.

2013. júl. 25. 21:23
 14/25 anonim ***** válasza:
35%

Mondok egy példát. 14 éves vagyok (jaaaa, le lehet hurrogni, hogy hülye kamasz), egy éve az apámék mindnet tiltottak. Könyvet, zenét, TVmüsort, számítógépet, szórakozást. MINDENT.

Negatív eredmény: szorongtam, kialakulóban volt egy szociális fóbia, depresszió, vagdostam magam, semmit nem kommunikáltam, nem volt étvágyam, életkedvem, ki sem mentem a házból, ha nem volt muszáj, inkább nem vettem nyáron fagylaltot, minthogy utcára, boltba, emberek közé menyjek. Nem hallgatthattam azt a zenét, amit akartam- tilosban szólt. Nem olvashattam, amit akartam; a barátnöimtöl kértem kölcsön, ez is "feketén" ment.

Pozitív hatás: két idegennyelvet beszélek perfekt, mert ezeken írtam naplót.

A szüleim kb egy éve rámhagytak mindent.

Pozitív hatás: helyrerázódtam, jó kapcsolatom a szüleimmel, nem vagdosom magam, mindent szabad. Azt csinálok, amit akarok. DE eddig még MINDIG 8ra itthonvoltam /megbeszélt idö/, semmi hülyeséget nem csináltam, boldog vagyok.

negatív hatás: NINCS

Ezen gondolkozz le kicsit.

2013. júl. 25. 21:48
 15/25 anonim ***** válasza:
*el
2013. júl. 25. 21:51
 16/25 anonim ***** válasza:
Az 14 évesen mindent rád hagynak nem jó ahogy az sem,hogy mindent tiltanak az a szüleiddel a baj,hogy végleteket próbálják ki és bizony egyik sem jó.Kell egy aranyközépút,15 évesen 10 után hazaérni nem kéne,ugyanúgy cigit adni se a gyerek kezébe,de 17-18 évesen már simán bulizzon,meg alkalmakkor miért ne ihatna 1-1 pohár italt 15 éves korától.
2013. júl. 25. 22:15
 17/25 anonim ***** válasza:
Igen, mindent megengedtek, én pedig a normális emberi agy határain belül mindnet csináltam is. :) Nem is ittam, csak 2%os citromos sört, és azt se tudom már mikor... :D szóval nem lettem egy elzüllött ember. Ugyanazt csináltam, mint addig, csak már nem úgy, hogy szorongok, mikor bukom le, hanem szabadon. És ez nagy különbség.
2013. júl. 25. 22:51
 18/25 anonim ***** válasza:

nem mindenki ugyanolyan tökéletes mint te

attól mert te konformista vagy, attól másnak még nem kell annak lennie

2013. júl. 26. 00:42
 19/25 anonim ***** válasza:
85%
Engem engedtek, sokat jártam buliba. Ittam is, ahogy befért, elvétve füveztem is, de sem alkesz, sem drogos nem lettem, diplomát szereztem. Se tetkóm, se piercingem, nem volt tini terhességem és 1 hónappal a 18. szülinapom előtt még szűz voltam. Ha akkor tiniként nem engedtek volna, akkor lehet, a főiskolán szaladt volna el velem a ló, akkor viszont 300 km-re voltam az otthonomtól. Lehet, hogy az sokkal durvább lett volna. Addigra viszont már kipróbáltam, amire kíváncsi voltam.
2013. júl. 26. 01:19
 20/25 anonim ***** válasza:
0%

Van,amit tiltani kell és megakadályozni,de nem lelki terrorral,hanem magyarázással.Lehet,hogy a gyerek elsőre nem fog belőle érteni,ilyenkor kell az adott dolgot mindenáron megakadályozni,ha az életveszélyes,vagy rontja az egészségét..stb.A drogozást észre kell és észre lehet venni,akkor pld.nem azt kell csinálnod,hogy nekimész a gyereknek és bezárod a sötét szobába,hanem meg kell vonni a zsebpénzt egy időre.Ha pedig a gyerek a zsebpénzét diákmunkából szedte össze és ezt költötte drogokra,akkor meg el kell beszélgetni elég keményen a gyerekkel,hogy észheztérjen.Ha meg ez sem megy,akkor elvonóra vinni.

Viszont ha nem drogozik,nem iszik,akkor nyugodtan el lehet néha engedni bulikba..persze azt sem minden hétvégén.Ha pedig mégiscsak minden hétvégén,sőt majdnem minden hétköznap(nyáron) el van a gyerek engedve,akkor hamar egy leélt kis senki lesz belőle,akiből később szürkeegér lesz.

Viszont ha a gyereket burokba nevelted,akkor előfordulhat bizony,hogy később próbálja magát kiélni és mindenki megszólja majd,mert a társadalom nem nézi azt jó szemmel,hogy 30 évesen kezd el valaki diszkóba járkálni,meg 40-50 évesen a gyerek nélkül elmegy hetekre nyaralni..stb. és közben a gyerek a 60-70 éves nagyira van bízva,ahol ókori nevelési elveket kell követnie..abból sem származik semmi jó.

Meg kell találni a középutat.A gyereknek is be kell látnia dolgokat és a szülőnek is.Nem a trend után kell menni,nehogy félreértsetek.. de azért az sem jó,ha egy szülő régimódi.

Nálam konzervatívak voltak és ma úgy érzem,hogy nem jártam jól velük.Nem tudtam beilleszkedni..de bölcsebb lettem.:) Mások hibáiból is tudok tanulni,nem csak a sajátomból.

17/L

2013. júl. 26. 02:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!