Mi ez a "ne tiltsuk a kamaszt, mert csak azért is csinálja majd" hozzáállás manapság?
Gyakran olvasgatom itt anyukák kérdèseit azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek, mikor a 14 èves gyerekeik isznak, cigiznek, szexelnek, a tilalom ellenère festett hajjal, fültágìtóval érnek haza, bulizni akarnak meg a "párjuknál" aludni.
A válaszok 90%-a mindig az, hogy ha már csinálja ezeket a dolgokat, akkor hagyni kell, hiszen ha a szülö megtiltja nekik, azèrt is csinàlni fogják?
Egyszerüen nem èrtem, mi úgy voltunk nevelve, hogy ha olyat tettünk, amit nem engedtek a szüleink, jött a kemèny büntetès. Nem verès vagy ilyesmi, de ha azt mondták valamire, hogy "nem", akkor az nem volt. Kamaszkènt persze toporzèkoltam, kiabáltam, lázadtam èn is, de eszembe nem jutott volna 14 èvesen festett hajjal hazajönni, mert anyám nem engedte. Nem akartam "csakazèrtis" ès a környezetemben srm vettem ezt èszre, voly egy-kèt merèsz húzás, de senki nem szökött el buliba vagy csinált titokban tetkót..
Pedig ez csak pár ève volt...
Mert lusták nevelni,és könnyebb ezt mondani.
Egy szülő aki normálisan nevel,vannak szabályok határok,de van tere is a gyereknek bizonyos kereteken belül,jó a gyerekkel a kapcsolat,megbeszélik a dolgokat, a gyerek már kicsiként tudja mit lehet miért nem,tudja miért lehet miért nem, annak a gyereke tudni fogja mi az a nem és nem lesz csak azért is,mert tudja következményei lesznek és azt is tudja az anyja,apja nem akar neki rosszat de bölcsebbek tapasztaltabbak a gyereknél.
Én is úgy voltam nevelve,mint te lehet lázadtam néha,és járt a szám,hogy de én ezt meg azt akarom,de nem szöktem ki titokban nem bulizgattam,meg nem volt csak azért is,és nem volt ez régen 23 vagyok.
A szülők hibája nagyrészt,mert lusták,nem akarnak nevelni,liberálisan tartják a gyereket csináljon amit akar majd tanul belőle max terhes lesz drogos és részegen fetreng 13-14 évesen egy bokorban....
Pont ezért látom át a dolgokat, mert kamasz vagyok. És gondolom a nevelésetek célja az, hogy jó legyen a kapcsolatotok a gyereketekkel, de próbáljátok óvni ezektől a káros dolgoktól (bár a hajfestést nem nevezném annak, nekem vörös hajam van, mert nem viseltem el azt a semmilyen színt ami volt és a szüleimnek nagyon tetszett amikor befestettem). A legjobb megoldás enyhébb eseteknlk, ha az ember a saját hibájából tanul. Komolyabb dolgoknál meg mondjuk egy ismerőst kell felhozni, hogy például: a volt kolléganőm lánya nemrég meghalt, emrt egy piszkos extasy tablettát vett be. Vagy: xy a fűtől lett pánikbeteg
Azok a szülők tudnak jól gyereket nevelni, akik vissza tudnak emlékezni a saját kamaszkorukra és a kortársaikra is. És ŐSZINTÉN visszaemlékezni, nem szépíteni a dolgokat, mert nagyon sokan ezt csinálják.
Kedves Kamaszlány! :)
Nem azt mondtam, hogy vasszigor meg kijárási tilalom kell, de úgy vèlem, de úgy gondolom, hogy egy felnött ember jobban átlátja, mi a "nirmális" kamaszkorba. Pont azért, mert tapasztalt ès nem csak azt látta, hogy mi van 15 èvesen, hanem az utána következö èveket is. Tudom, ezt egy kamasznak lehetetlen megmagyarázni, de így van.
Szemèly szerint láttam mi lett azokból, akiknek mindent megengedtek már 15 èvesen, most cipelik a következmènyeket. Tudom azt is, hogy egy kamasz tesz arra, mi lesz màssal, idegen emberek pèldája nem fogja meghatni.
S nem azt mondom, hogy nem szabad kipróbálni egy pohár italt vagy egy cogit a barátokkal, de nehogy már a szülök támogassák ezt....
Nagyon általánosítassz kedves Kérdező :)
Sok felnőtt nem látja át,hogy mi a normális mert nem emlékeznek vissza a saját kamaszkorukra, a saját érzelmeikrem, vagy egyszerűen nem akarja. Ezt a saját édesanyám mesélte, illetve nem mindenki csinálja ezt csak az emberek nagy része.
Nem lehetetlen megmagyarázni, hogy a tetteimnek vannak következményei. Hülyének nézel? :) Ezért kell mindent mértékkel, óvatosan csinálni, de nem megvonni az embertől.
Engem személy szerint érdekel, hogy mi történt egy idegennel. Például egy ismerősöm 15 évesen teherbe esett, megtartotta a babát és most 16 évesen gyermeket nevel. Haverom és a barátnője nem védekeztek, a lány teherbe esett, abortusz lett a vége, a kapcsolatukat is tönkre tette. Ebből szerintem bári "tanul". Mert nincs olyan, hogy áá, én úgy sem esek teherbe. Igenis megtörténhet. Nem vállalok rizikót.
Nem feltétlenül lesznek azokból a kamaszokból, akiknek mindent megengednek vagy nagyon neveletlenek semmik. Apukám például rettenetesen neveletlen volt. Egyszer felmászott az iskola tetejére és onnan lepisilte az igazgatót. Belesza rt egy boltban az ott lévő eladó wc-kbe. Lopott egy boltból, igaz csokit, de az akkor is lopás!! Utána egy hónapig ott takarított. Szerzett egy távirányítót az osztályteremben lévő TV-hez és azzal zavarta meg a tanítási órát. Felgyújtotta az iskola egyik épületét!! Kutya ürülékbe tett tűzijátékot vagy valamit, ami robban és ha valaki elbiciklizett arra, akkor felrobbantotta. És egyáltalán nem túlzok. Ezek a dolgok tényleg megtörténtek, csak neki hatalmas szerencséje volt, hogy általában nem derült ki és amúgy sem nagyon vonták volna felelősségre, mivel az apja lelkész.
Mostanra van saját cége, rengeteg pénzt keres, van humorérzéke és egy sikeres, boldog ember lett belőle. Ő is ivott, mondjuk nem cigizett, de szivarozott. Az ő lelkész apukája cigizett, pedig az körülbelül 50-60 éve volt. Ő kamaszként cigizett ráadásul. Mégis lefordította valamelyik szigeten a Biblia Új testamentumát vagy milyét, apukám meg ugye szintén sikeres minden korábbi neveletlensége ellenére.
A szülők sosem támogatják azt, hogy a gyerekük igyon vagy dohányozzon, hiszen kárt tesz magában vele. Viszont egy jó szülő megengedi a gyerekének, hogy kipróbáljon vele mondjuk ilyen-olyan italt persze mértékkel. Esetleg ad neki egy szál piros cigit, akkor biztosan nem fog cigire sem ránézni az illető egy ideig. A lényeg az, hogy engedjék,hogy a gyerek kipróbáljon dolgokat, mert nem lehet burokban nevelni. Én legalább is nem bírnám ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!