Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit tegyünk ebben a helyzetben?

Mit tegyünk ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Két autista kamaszt nevelek.Legtöbb speciális iskolában nagyon sok a magatartás problémás gyerek(norm.ált.iskolából kitiltottak..)A valóban véttelen sérült gyerekek félnek suliba menni(mozgássérült,Danos,autista,...)Az én fiaim is félnek.Az egyik bevizel a másik sír szinte naponta.Egyébként jól fejleszthetőek lennének ha nem szoronganának ennyit.Mit tegyek?

2013. ápr. 4. 13:25
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs a közeletekben másik speciális iskola?
2013. ápr. 4. 15:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha van a közeletekben másik,ha nincs,mennetek kell egy másik suliba..
2013. ápr. 4. 21:23
 3/10 A kérdező kommentje:
De van a közelben és máshol is speciális iskola.Elmentunk megnézni többet is, beszélgettem szülőkkel is,mert a tanárok többnyire reklámozzák a saját iskolájukat a szülök őszintébbek.Azt vettem észre,hogy a tanárok is félnek az agresszív gyerekektől,mert azok meg "ráuszitják" a szüleiket.Nem mernek fegyelmezni.Nincs összetartás..Így nehéz nekem is harcolni.Egyedül nevelem őket,nincs mellettem egy "testőr" apa vagy bátyám aki megtudná védeni a családját.Teljesen tehetetlen vagyok.:(
2013. ápr. 5. 12:57
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon nehéz kérdés... én is tanítottam alapítványi iskolában, pontosan értem, amiről írsz... És többek között ezért nem szeretném az egyébként magasan funkcionáló auti lányomat speciális iskolába járatni.

Nem írod, hogy a te autijaid milyen szinten funkcionálnak... integrálhatók-e, stb. Ez nagyon lényeges. Kamaszkorban talán a legnehezebb a megfelelő közeg biztosítása, ugyanakkor azt is gondolom, tapasztalom, hogy a gyerekeknek is meg kell tanulniuk elsajátítani azokat az eszközöket, amikkel képesek valamilyen szinten beilleszkedni, kezelni a konfliktusaikat. Erre vannak tréningek, kimondottan kamaszoknak. Tehát mindkét oldalnak meg kell tanulni alkalmazkodni... bár hangsúlyozom, tényleg függ attól, hogy milyen szinten funkcionáló autikról van szó.

2013. ápr. 5. 12:58
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ.A fiaim jól fejleszthetőek(F84.8 és F71)és integrálhatóak lennének.Aut kp.szakvéleménye szerint is!Meg is próbáltuk már ovitól az integrálást,de az ovonők erre nem voltak felkészülve.Próbáltuk a Montesszorit/Waldorf sulikat is,de nem tudtam havi 120.000ft-ot fizetni havonta a két gyerekre.Ezért nem vették fel őket.Vittem őket korai fejlesztőbe,de azt se bírtam tovább fizetni.Határozottan állíthatom,hogy senkit nem érdekli,hogy egyedül nevelek két tartósan beteg gyereket és nem értik,hogy nem tudok elmenni tartósan mellettük dolgozni.Most egy hatékony pszihologust keresek nekik,de az is 5-10.000ft 1 alkalom..és magamról még nem is beszéltem..Tényleg ennyire reménytelen minden?!
2013. ápr. 7. 22:48
 6/10 anonim ***** válasza:

Nem, nincs olyan, hogy reménytelen helyzet. Illetve szinte biztos, hogy mások is voltak így, és talán találtak jó megoldást.

Érdemes lenne az auti.hu-n, vagy az AOSZ-nél érdeklődni (mentorszülő hálózat, stb).

A GyK nem biztos, hogy a legmegfelelőbb hely ebben az ügyben.

2013. ápr. 8. 10:17
 7/10 anonim ***** válasza:

Az AOSZ-nál, illetve a Vadaskertnél érdeklődj viselkedéstréning, kortárs csoportok irányában. Tényleg meg kell tanulniuk kezelni a felmerülő szituációkat, hogy ne váljanak célponttá - "sajnos" ez közös felelősség, nem lehet csak az NT-ktől elvárni, hogy ők alkalmazkodjanak, hanem az autiknak is meg kell próbálni megérteni ezeket a viselkedési mintákat, ebben pedig csak autizmusban jártas szakember tud segíteni!

Nekem 6 éves a lányom, és az ovis integrációja fantasztikusan jól sikerült, most úgy fejezzük be az óvodát, hogy 3 kölcsönös baráti kapcsolata van a csoportjában, ami - talán mondanom sem kell - egy auti esetében egészen kirívóan nagyszerű eredmény. Hasonlóan jó prognózissal kezdjük az iskolát szeptemberben, "normál" általános iskolában, de persze gondos megfontolás előzte meg az iskola, és főleg a tanítóválasztást. Tudatosan olyat kerestünk, akiről tudjuk, hogy nagyon jó az integrációban, a "másság" elfogadtatásában.

Kamaszkorban ez már lényegesen nehezebb, pláne ha már kudarcok is érték őket. Én azt hiszem, a helyedben párhuzamosan próbálkoznék a szociális fejlesztéssel, tréningekkel és az iskolaváltással (tiszta lappal, de úgy, hogy legyenek "eszközeik" az alkalmazkodáshoz).

2013. ápr. 8. 16:02
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm,hogy segítesz!Örülök,hogy a kislányod ilyen jól fejlődik,mert mindenre oda tudsz figyelni.A vadasparkot/kert is próbáltam A Prekopp Csillánál(ha jól emlékszem) aki nagyon egy komoly nő,egy mosoly nem hagyta el az arcát,jól esett volna tőle valami biztatás vagy legalább füllenthetett volna egy kicsit,de semmit nem mondott tulajdonképpen.Elválalta a gyereket(kb.7-8 évvel ezelött),de abban az időben a fiam nem tudott utazni,mert hisztizett a jármüveken és tőllünk 2 órányira van a hely,csak oda.:( na mindegy megpróbálunk mást,csak bele férjen az időbe az utazás. A fiaim egyébként nyitottak és szeretnek barátkozni,az alkalmszkodással a beilleszkedésel nem volt probléma.Lehettek volna barátaik már rég ha az a sok arogáns gyerek a suliba nem tette volna őket ilyen félössé :(
2013. ápr. 9. 09:19
 9/10 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy az autik szeretnének barátkozni, főleg, ha kamaszok, de nincsenek meg az eszközeik ehhez.

Nekünk a Vadaskertben azt mondták, hogy ebben a korban kimondottan a csoportos tréningeket javasolják.

Tudom, hogy nehéz, mert gyakran válnak célponttá, sajnos ezt én is látom, tapasztalom, néha a saját gyerekemnél is, meg másoknál is. És mivel nincs eszközük, ezért nem tudják kezelni az ilyen helyzeteket.

2013. ápr. 9. 14:24
 10/10 A kérdező kommentje:

Elmegyünk előbb az AOSZ-ba,kiváncsi vagyok mit javasolnak.

Mindenesetre köszönöm nagyon sokat segítettél a tanácsaiddal!Neked egy gyermeked van?

2013. ápr. 9. 16:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!