15 éves fiam nem örül, hogy testvére fog születni. Mit
tegyek?
Figyelt kérdés
A nagyfiam nagyon nem örül neki, hogy hamarosan bővül a család. Nem szól ő ellene egy rossz szót sem, csak egyszerűen kerüli a témát, mintha teljesen elutasítaná a tényeket. Semmiről nem beszél ami ezzel kapcsolatos, ha én hozom fel a témát, látom, nem szívesen hallgatja azt sem. Már örülök néha ha esetleg valami olyan megjegyzést tesz, hogy : anya ezt neked nem szabad megenned.. Ha kérdezek tőle valamit, hogy majd hogyan legyen, ha már itt lesz a baba, pl. hová tegyük majd az ágyát, legfeljebb a vállát rándítja meg válaszul. Megjegyzem, a párom nem az ő édesapja, ez a második házasságom. Közöttük a viszony olyan elfogadás féle. Sem túl baráti, sem túl ellenséges. Nyugodt.
Lényeg, hogy ne csesztesd a baba-témával. Ne is bánkódj emiatt magadban, teljesen normálisan reagál. Örülj a babának, és szeresd a fiadat, mint eddig! Inkább a barátnőddel beszéld meg a babakérdést, vagy az anyáddal. A fiaddal próbálj az őt érdeklő dolgokról beszélni, vagy csak együtt lenni. Megérzi, ha neheztelsz!!
2009. szept. 3. 17:27
12/18 anonim válasza:
Majd, ha meglesz a baba váltpzni fog.
Az enyém 8 és fél volt mikor jött (szerencsére) kis öcsi.
Amikor pici volt még megengedtem, hogy a karjába vegye.
Fényképeztük őket. Azóta 14 hónap telt el, de imádja.
Nyáron táborba volt egy hétig, csak a tesója hiányzott neki!
15 éves kamasz, hát nehéz, de remélem azért nálatok is rendeződnek a dolgok.
2009. szept. 5. 22:27
13/18 anonim válasza:
Szerintem ez normális, miért is lelkesedjen? Eddig megvolt a maga élete, mostmeg változni fognak a dolgok. De eddigi tapasztalataim szerint (van pár ismerősöm), ahol ilyen korban jött a tesó, és amúgy nem volt belső családi gond, ott a nagy nagyon megimádta a kicsit. Csak meg kell szokni, ő nem ért a gyerekekhez, valószinűleg a berendezés sem érdekli, max a saját szobájában, meg hogy tudjon a picitől majd zenét hallgatni, tenni a dolgait, anélkül, hogy az őt felzavarná. Remélem, komolyabb gondok nem fognak felmerülni, de abból, amit irtál, nem tartom indokoltnak. Hagyjátok, hadd oldódjon a jég. Sok boldogságot!!
2009. szept. 6. 06:16
14/18 anonim válasza:
Szia!
Én is ettől félek, hogy ha lenne másik gyerek akkor a kisfiam féltékeny lenne vagy nem örülne neki... ezt pedig nem szeretném. Én úgy gondoltam majd akkor szülök másikat ha a fiam már nagyobb lesz 12-15 éves és akkor már nem fogja annyira igényelni a közelségem. Előbb azért nem szeretnék, mert tudom, hogy túlságosan megoszlana a figyelmem, a gondoskodásom és úgy lehet kárát látnák a gyerekek, főképp a nagyobbik. Még sokat kell agyalnom rajta, hogy legyen e második gyerek vagy sem, mert hiába szeretnénk, de nekem a már meglévő kisfiam az első szempont, őt azért szültem, hogy mindent megadjak neki, lemondok a másodikról ha úgy látom, hogy nem fogadná el ha kis tesója születne.
Remélem nálatok minden rendben lesz. Az is lehet, hogy ha meglátja nagyon fogja szeretni az első pillanattól kezdve. Főleg ha kislány lesz, akkor még jobban fogja óvni mindentől:)
2009. szept. 6. 08:21
15/18 anonim válasza:
Szerintem ne erőltesd a dolgot! Még mindig jobb, mintha apuci nem örülne neki.:) Előbb-utóbb megbékél a dologgal.
2009. szept. 6. 09:42
16/18 anonim válasza:
Nem olvastam végig az előző válaszokat így bocsi ha ismételnék valakit. Lehet hogy egyszerűen csak attól fél így rá is sokkal több feladat fog hárulni, kevesebbet lóghat haverokkal, vagy kevesebb szabad ideje lesz, mert megfogod kérni párszor hogy segítsen ebben abban. Természetesen nem nagy csoda az életében egy újabb jövevény pláne ha nem az édesapjától. Nem tudom... mikor mentetek szét? Nem lehet hogy még neheztel kicsit a válás miatt? Szerintem természetes hogy ő szinte abszolút nem izgatott főleg mivel fiú, nincs ott a babázási vágy, ha nagyobb lesz a baba viszont biztos vagyok benne hogy testvéreként fogja szeretni, és megvédi :) Mond el neki, hogy attól hogy jön a baba őt még ugyanúgy szeretni fogod, ugyanúgy a fiad marad, és próbálsz neki ugyanakkora szabad teret hagyni mint most, nem mindenben rátámaszkodni (vigyázzon a gyerekre, menjen le a boltba stb stb, ezzel azért néha kicsit át lehet esni a ló túlsó oldalára). Ha úgy gondolod ez sem igazán érintené meg, vagy nem hallgatná szívesen végig, írhatsz neki egy kisebb levél félét is. Velem anyu megcsinálta ezt párszor régebben, mert tudta így sokkal inkább a lelkemig hatol, mintha leülne mellém és a hátamnak mondja....
2009. szept. 6. 14:54
17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2009. szept. 6. 17:05
18/18 anonim válasza:
A kis tesó érkezését úgy fogja fel a nagy tesó hogy elveszít egy szülőt,és nem úgy hogy nyer egy kis öcsit.Nálunk 9 év a köz a gyerekek közt,elég sokat civakodnak,de szeretik egymást.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!