Én vagyok hülye, vagy ez tényleg több a soknál?! (Legfőképp anyukák írjanak! )
Sziasztok!
Egy 14 éves lányom van, most 8. osztályos. Ma volt a legjobb barátnőjének a születésnapja, és hát a lányom néhány lotyó osztálytársa kitalálta, hogy menjenek el a helyi kocsmába bulizni.
Tulajdonképpen nem az zavar, hogy meghívták az én gyerekemet is, hanem az, hogy más szülő megengedi, hogy a gyereke este 9 órakor kocsmázni járjon és dög részegen jöjjön haza.
Én vagyok nagyon elfogult? A lányom mesélte, hogy az osztály második legjobb tanulója (a lányom az első) is idejár, szinte minden szombat este, és a szülei hajnali egy óráig is elengedik, közben pedig szinte szín ötös.
Ezt nem értem. Segítenétek? Őszinte válaszokat várok.
Előre is köszönöm.
Ezt mennyire utálom már, mikor a bulizást/ivást/cigizést összefüggésbe hozzák a tanulmányi eredményekkel. Mikor fogja már fel a világ, hogy a kettőnek abszolút semmi köze egymáshoz ?!!
Milliom egy olyan ismerősöm van, akik kitűnők a suliban, közben meg hétvégenként buliznak/piálnak/cigiznek.
Szerinted, akik ezeket csinálják, azok hétközben mind síkhülyék? Mi alapján? Azért, mert valaki fiatalon élvezi az életet, és kipróbál pár dolgot? -.-
Attól még, hogy valaki jó tanuló lehet hülye. Ez nincs összefüggésben annyira. Több diplomás embert (MÉRNÖKÖT) ki tudok oktatni egyszerű fizikai feladatokból, mikor ebből diplomáztak. És az életben képtelen bármit rendesen megoldani. AAA és AA elem között nem tud különbséget tenni... És nem érti, hogy mit ront el. Vagy nem érti hogy működik a biciklin a váltó.
Ezekután nem csoda, hogy valaki szín ötös mégis kocsmázik. Én nem bírnék elmenni kocsmába, sőt berúgni sem. A rossz társaság hatással van rám, de még nem rúgtam be soha. Viszont az átlagom is csak 4,5 közül van. Viszont le merem fogadni, hogy amíg 31 fős osztályból 30-an új biciklit vesznek, ha leesik a lánc/kilyukad a gumi, ÉN a maradék egy meg tudom oldani a problémát. Pedig partidohányosnak hívhatom magam, mégis valami határt megfogalmaztam magamban, amit betartok akár 14 akár 20 éves vagyok, és tudom, hozzá tartani magam.
Második válaszoló,MINDEN kocsmában kiadják a piát fiatalkorúaknak.Falunként vegyünk 5 kocsmát durván.Abból is max. 1 nem adja ki mert új kiszolgáló van stb...
A tanulásnak és a bulizásnak semmi köze sincs egymáshoz ahogy azt előttem írták.
Hagyjuk már ezt a maifiatalozást meg maiszülőzést.
Amikor kamasz voltam, ugyanezt hallgattam, de még anyám is a saját kamaszkorában ("bezzeg az én időmben", "ezek a mai fiatalok", stb), pedig az a hatvanas években volt.
Minden kor kamaszai feszegetik a határokat és minden kor szülői között akadnak mártírok, akik szerint nekik a világon a legnehezebb, bezzeg egy generációval korábban a kamaszok ültek a gyertyafénynél és Kantot olvastak egész este, 30 éves korukig nem éltek nemi életet, sőt, még a pattanás sem volt divatban.
Lássunk már tovább a saját (k)orruknál!
A szülőknek abban van felelőssége, hogy kamaszkorig neveljenek annyi önállóságot és egyéni döntésképességet a gyerekbe, hogy ha "rosszat" is tesz, tudjon mértéket tartani.
Ha iszik, akkor saját döntésből mértékkel tegye. A teljes tiltás kétlem, hogy bárminemű haszonnal járna, maximum a gyerek titokban fogja csinálni.
Nekem volt egy kifejezetten vicces sztorim a kamaszkori alkoholfogyasztással kapcsolatban. Buliba voltam hivatalos 13-14 évesen. A szüleim mondták, hogy oké, menj, lehetőleg ne igyál sokat - bár úgysem tudunk ott őrködni.
Megelőző akcióként belém erőltettek egy hatalmas adag zsíros kaját - hogy majd felszívja az esetleges alkoholt.
Már eleve rosszul voltam a nagy adag ételtől. Odaértem a buliba degeszre tömött gyomorral, megkínáltak egy pohár pezsgővel. Megittam egy fél decit, majd a buborékok azonnal visszarántották a vacsorámat.
Nekem meg rém ciki volt, hogy nem, nem rúgtam be fél deci pezsgőtől, de a teli gyomor és a buborékok a jelek szerint nem kompatibilisek. :)
Viszont pont azért, mert nem volt hatalmas tiltás szülői részről, saját elhatározásból nem ittam sokat. Sőt, volt olyan, hogy ha nagyon tukmálták, kamu orvosi dolgokra hivatkozva visszautasítottam, amit már soknak éreztem. Így 500 Ftból nálam mindig megállt az alkoholizálás és a becsiccsentésnél se jutottam soha tovább.
Apám korábban gyakran mesélte, hogy néha kénytelen volt udariasságból alkoholt elfogadni - többet, mint kellett volna. Majd elmesélte a trükköket, hogy ne rúgjon be: virág meglocsolása röviddel, alkesz ivócimbora "ne mondd el senkinek, de cseréljünk poharat gyorsan!" rábeszélése a pohárcserére (alkeszé azonnal üres, apámé még tele volt), vagy stikában odacsempészett víz, tea kicserélése alkoholra. Apám egyszer megivott másfél liter teát whisky-s üvegből, hogy ne nézzék ki. Utána jó színész módjára tántorgott kicsit, aztán hazavezetett :)
Mondtam a lányomnak, hogy írjon a többieknek, hogy menjenek el máshova pl. egy kávézóba, pizzázóba ma délután, de a gyerekem mondta, hogy azt írták a többiek, hogy ők nem akarnak menni, mert jobb volt tegnap a kocsmában, és amúgy is elég másnaposak.
Ez undorító!
Szerencsére a lányom már megbékélt, és rájött, hogy semmi keresnivalója sincs egy ilyen helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!