Anyukák! Ti mikor tartanátok szexuális felvilágosítást a lányotoknak? és mit mondanátok el neki? kamaszok! Nektek hány éves korotokba tették meg?! és mit mondtak?
Soha, sehogy nem világosítottak fel.
Viszont szerencsére volt igényem a tudásra, így már 10 évesen tisztában voltam mindennel.
Nekem nem tartottak, ellenben magamtól elolvastam egy rakás könyvet a témáról, így nem is volt kérdésem semmiről.
Amúgy 18 vagyok, nemrégiben volt egy barátom, az apám pedig megijedt, és be akarta hozni a "lemaradást". Amikor csak tehette, össze-vissza kezdett hablatyolni a szexről. Nem tudom, hogy egy felnőtt ember miért van ennyire zavarban a témát illetően. Mindenesetre, amikor ezt tette, már rég túl voltam az elsőn...
Úgy látom kétféle oldal van. A hagyatkozzunk a könyvre,biológiára és puff fel van világosítva a gyerek(persze kérdezhet is,ha nem ért valamit,bár a puszta biológiája nem egy bonyolult dolog),nyilván ennek a gyerek is utána tud olvasni,ha érdekli a téma,és miért ne érdekelné.
Emellett pedig van a másik a oldal,aki a felvilágosítás címszóval egyfajta szemléletet szeretne átadni a gyereknek.
Attól függ melyik táborhoz tartozol,mert ha az elsőhöz,akkor valóban 8-10évesen elmeséled/odaadod a könyvet,h nem a gólya meg a méhecske..Ha a másik oldal,akkor meg nincs külön ilyen pont,h mikor...Hanem ha kérdez,akárhány éves is,válaszolsz neki...De mindezt mondjuk úgy,h nem monológba kezdesz,hanem megkérdezed mire kíváncsi pontosan...
Én mikor tartanék? Folyamatosan, akár óvodás kortól, a maga szintjén a gyereknek! Mindig csak arra válaszolnék, de őszintén és egyszerűen, ami a kérdése. Így kialakulni a bizalom köztünk, nem érezné, hogy ez a téma otthon tabu, és ha később bármi gondja lesz, akkor tud hova fordulni, illetve talán nem fog annyi hülyeséget csinálni, mint sok korabéli fiatal megfelelő tudás hiányában. Elég csak a GYIK_et olvasgatni, elszomorodom komolyan.
Az én szüleim a felvilágosítással elkéstek, 12 évesen akart anyám hozzálátni, de már akkor nem akartam vele erről beszélni. A mai napig tabu ez köztünk, ha gondom volt, akkor egy másik felnőtthöz fordultam, aki történetesen akkor a biosz tanárom volt. Vele őszintén, gátlás nélkül tudtam bármiről beszélni, válaszolt a kérdéseimre, így időben megtudtam hogy kell helyesen védekezni, számolni a ciklussal, stb.
Egy botránynak érzem, ami még most is megy ezen a téren. A nem kívánt abortuszokról nem is beszélve.
Ezt a szexuális felvilágosítás dolgot baromságnak tartom én nem olvastam könyvet ilyenekkel kapcsolatba és nem is volt a úgyomd elbeszélgetés erröl a szüleimmel (pedig felajánlották hogy szivesen beszélgetnek velem ilyenekröl de nem akartam) és mégis valahogy megtudtam mindent és tisztába voltam mindennel "idöben"!
Emlékszem hogy általános 7.be vagy 8.ba amikor volt ilyen felvilágosítás óra az egészet elbaromkodtuk met már tisztába voltunk azokkal a dolgokkal amikröl szó volt ha nem is az egész osztály de a 90%!
Szerintem ezt a szülö jobban akarja és élvezi mint a gyerek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!