Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Miért nem olvasnak mai fiatalo...

Miért nem olvasnak mai fiatalok? (főleg a fiúk)

Figyelt kérdés
16 éves középiskolás lány vagyok, és mostanában azt tapasztalom, hogy a 12-18 évesek többsége semmit nem olvas, sőt, megvetik azokat, akik ezt teszik... Akik meg úgymond, olvasnak, azok is csak ezeket a semmitmondó ponyvaregényeket(Twilight és társai). Tényleg ennyire nincs komolyság, művelődni akarás a mai fiatalokban? Szinte senkivel nem tudok beszélgetni komolyabb témájú könyvekről(pl. Állatfarm, A per, stb.), versekről meg pláne nem. Vannak még kivételek ebben a gépiesedett világban?
2012. febr. 7. 18:54
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
De általánosítok, mert nem lehet minden egyes diákot külön venni. Én pl speciel nem ismerek senkit sem, aki szereti a kötelezőket, az is ritka, ha valaki kiolvassa őket. Nálunk pl 19ből 2en szokták kiolvasni a házi olvasmányokat...
2012. febr. 9. 22:56
 22/28 anonim ***** válasza:
70%

azért ne általánosíts:D 16/fiú vagyok és nem telik el úgy nap h ne olvasnék valamit :D de nem kell azt képzelni h stréber vagy ilyesmi lennék de emlékszem h régebben pl utáltam olvasni aztán rátaláltam a nekem való műfajokra.

Van aki rákap íz ízére és van ki nem.

2012. febr. 28. 10:21
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

Attól, hogy valaki nem olvassa az Állatfarmot (ami szerintem nem fiatal tizenéveseknek való, bár nekünk kötelező volt, és csak úgy értettem meg, hogy a tanár sokat beszélt róla), attól még lehet ugyanolyan jó ember, mint te. Vagy ugyanolyan rossz. Ez nem a "mai fiatalság", mindig is voltak olyanok, akik nem olvastak, és olyanok, akik olvastak. Lehet, hogy valaki éjjel-nappal bújja a könyveket, valaki pedig inkább társasági ember, találkozik a barátaival, vagy más elfoglaltsága van, például rajzol, stb. ahogy ezt már leírták előttem.

A twilight pedig, lehet akármilyen rossz is, nem ponyvaregény. A Szent Johanna Gimi, na, az az. Mégis hogy istenítik! Szerintem az is probléma, hogy a felnőttek is azt mondják, hogy milyen jó könyv, egyszerű a nyelvezete, bárki el tudja olvasni. És tényleg. Aztán a sok buzgó (többségében kamasz) olvasó azt hiszi, hogy ettől most művelődik. Pedig nem. Az olvasásnak 3 főbb értelme van:bővíted a szókincsed, jobban megérted a világot, és nem utolsó sorban szórakozol. De embere válogatja, valaki nem olyan könyvbújós típus, ettől még nem kell lenézően beszélni róla. Na meg persze az idő, a kötelező olvasmányok, ezek is akadályozó tényezők. Bevallom, mostanában én se gyakran olvasok, mert nincs rá energiám, így kedvem se, de attól még szeretek olvasni.

És még egyszer elmondanám, lehet, hogy téged érdekelnek a komolyabb témájú művek, ami jó, de mindenki más. Sokan inkább mozogni szeretnek, sportolni, zenélni/zenét hallgatni, rajzolni, társasági életet élni! :) Persze ezt nem úgy mondom, mintha te nem élnél! :)

Még annyit, hogy a családi háttér is fontos:ha valaki azt látja otthon, hogy a szülei/nagyszülei sokat olvasnak, és őt is erre szoktatták, akkor valószínűleg fog olvasni, ha viszont nem, akkor nem.

Egy 13 éves lány véleménye

2012. márc. 1. 00:43
 24/28 anonim ***** válasza:

Előzőnek: ízlések és pofonok. Ha nem tetszik a Twilight vagy a Szent Johanna gimi akkor ne olvasd ! Most itt megpróbálsz okoskodni hogy "ez is ponyvaregény" ? Egy gyereknél nem baj ha ponyvaregényeket olvas, jobb mintha nem is olvasna. Az én környezetemben nincs olyan ember aki attól még hogy elolvasta a Twilightot meg miegymást, műveltebbnek hiszi magát !

13/L (én már kiírtam a véleményemet az általánosításról)

2012. márc. 1. 14:25
 25/28 anonim ***** válasza:
Nem azt mondtam, hogy baj, ha twilightot olvas, vagy ha szjg-t.
2012. márc. 1. 18:16
 26/28 anonim ***** válasza:
Mert egyszerűbb a filmet mehnézni, vagy jobbnak érzik, ha a WOW-on kockulnak helyette. A mai emberek többsége nem tart igényt a művelődésre.
2012. ápr. 15. 12:05
 27/28 chrishu ***** válasza:
Én kamasz fiú vagyok és nagobb címeket olvasok(Eragon, Gyűrűk ura, stb) és tényleg nem értem a haverjaimat
2012. máj. 14. 14:19
 28/28 anonim válasza:
14/L vagyok, ötödikes koromig imádtam olvasni, de nem voltam mindenevő. Aztán jöttek a kötelező olvasmányok. Az egri csillagoknál adtam fel. 300 oldalt szenvedtem végig, aztán dührohamot kaptam (pedig nem volt jellemző rám) és azt mondtam, hogy írják be az egyest, akkor sem fogom elolvasni, olyan szinten nem tetszett. Könyörgöm, több, mint száz éves, a felét nem értettem, én nem ilyen könyveket olvastam. Az volt az utolsó kötelező, amibe belekezdtem, s azóta a könyvek nem kötnek le. Azóta megyek és csinálom a saját kalandjaimat, és nem egy puha takaróval olvasok órákat. Érdekes módon amióta letettem a könyveket új hobbira találtam, többet vagyok emberek között, menhelyre járok, otthon is többet munkálkodok, tehát nem a mobil miatt nem olvasok, nem a neten függök.
2015. márc. 28. 09:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!