Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mennyi pénzt szoktatok kapni...

Mennyi pénzt szoktatok kapni a szüleitektől / adni a teenager gyerekeiteknek különböző dolgokra?

Figyelt kérdés

Úgy tisztességes, ha leírom én is:

Én lány vagyok. Már fiatal felnőtt. 16 évesen végleg elköltöztem otthonról (az egyik szülőmnél nem maradhattam, erőszakos bátyám és pénzhiány miatt, a másik szülőm eltartott volna, de jobban jártam, hogy inkább külön éltem tőle - nem azért, mert rosszul bánt volna velem, más miatt).

Az árak kb. 6 évvel ezelőtti árak.

Amíg tanultam (érettségiig), addig attól a szülőmtől, aki eltartott volna, 20 ezret kaptam havonta megélhetésre, mert akkor is ennyit tudott volna rám (rezsimre, kajámra, ruházásra) szánni, ha vele élek. Ez sajnos nem volt elég albérletre, rezsire, kajára, tisztító és tisztálkodószerekre sem, pedig a legolcsóbb parizeres szendvicsen éltünk a párommal (hétvégén főtt kaja volt), aki részben eltartott, amíg tanultam. Egyébként azért nem volt elég rám a 20 ezer havonta, mert 55 ezer volt csak az albérlet és a rezsi (fával fűtöttünk, és egy 3x3 méteres szobájú garzon albérlet volt), és akkor kaja stb. még ehhez jött hozzá. Párom minimálbért keresett.

Ezen kívül néha kaptam zsebpénzt 500 forintot egy hónapra a másik szülőmtől, és ha szétment a ruhám/cipőm, akkor vett egyet a legolcsóbb helyen, de így is csak pár ruhám volt, amit tudtam váltogatni. Ezen kívül pedig kb. 5000-et kaptam másik rokontól, de az elment a megélhetésre.

Dolgoztam, mielőtt elköltöztem otthonról, utána csak alig, mert olyan településre költöztem a páromhoz, ahol nagy a munkanélküliség - még diákmunkában is, és hiába jártam be gyakran, nem igen tudtak munkát adni.

A párom szülőjétől nem kaptunk pénzt, inkább mi adtunk neki egy évig kb. (Mármint főleg a párom, mert ő keresett.)

Megélhetésünk egy részét A-hitelből és hitelkártyából fedeztük, de nagyon vigyáztunk, hogy ne nagyon használjuk el, és nem kerültünk BAR listára, mert mindig pont úgy sikerült fizetni a részleteit.

Internet előfizetésről hosszú évekig nem is álmodhattunk, bár pár év után már rendszeresen fel tudtuk tölteni a telefonunkat. Számítógépünk régi fajta volt, amin épphogy valami régi szövegszerkesztő futott, de később vettünk olyat, amin azért lassan, de lehetett több programot is futtatni egyszerre, meg alapjátékokat (párom egyetlen hobbija, másra nem volt pénzünk). Csokit havonta egyet vehettünk magunknak, kivéve ünnepekkor, mert olyankor néhányat.

Fodrászhoz ritkábban mentem, mint évente, de akkor muszáj volt, mert nem ismerek senkit, aki tudna jól női hajat vágni.

Mindig is szerettem volna táncórákra vagy uszodába járni, jó ruhákat és azt, hogy eljárhassak bulizni, de erre nem tellett. Bulizni úgy tudtunk elmenni, hogy fél évet spóroltunk egy koncertre. Ez még mindig így van, pedig nem feltétlenül nagykoncertre gondolok, valamikor csak egy helyi bandáéra.

Azóta a családi gondok nagyjából megoldódtak, az anyagi helyzet is jobb lett, mert egyik szülőmnek hirtelen lett egy egyszeri nagyobb bevétele, másik szülőm meg jobb állást kapott. Meg a párom is jobb állást kapott annál, mint amelyik csak minimálbért fizetett.

Úgyhogy mikor már egy ideje magunkat tartottuk el, akkor egyszer csak megérkezett az utólagos segítség szülői részről, úgyhogy lett lakásunk is pont még azelőtt, hogy a törvény változott volna a hitelfelvétellel kapcsolatban (most már csak a banktól béreljük, ha nagyon el nem száll megint a frank :).

Most már jó számítógépünk lett (nem a legújabb, de azért jó fajta), és olcsó helyről vásárolt, de jó ruháim, kiegészítőim meg csak most lettek, hogy jobb lett az anyagi helyzetünk. (Még mindig kicsit alatta van a munkatársaimhoz és a párom munkatársaihoz képest, de már legalább jut néhány olyan dologra is, amiket régóta szerettünk volna.)

Csak úgy kíváncsiságból kérdezem, hogy ezekre ki mennyit kap? Nem feltétlenül úgy értem, hogy pénzt adnak rá a szülők, hanem úgy is, ha megveszik.

- havi bérlet/jegyek (helyi vagy bejárós)

- internet előfizetés (tudom, hogy faluban drága)

- telefon előfizetés vagy kártya

- telefon, mp3 lejátszó stb. van-e

- számítógép (nem kell részletezni, csak hogy jó gép, vagy régi)

- edzés/uszoda/táncóra/egyéb hobbihoz felszerelés, havi/éves díj

- ruha+cipő+bizsuk stb.

- kozmetikum

- fodrász

- buli

- mozi

- fagyizás a barátokkal

- péksüti, rágó, csoki, üdítő stb.

Amikor még suliba jártam, az osztálytársaim megkapták a fent felsoroltakat, és a legtöbben márkás ruhákat hordtak, mindig volt pénzük büfébe menni, különféle edzésekre jártak stb. Nekem akkor ezekből nagyon minimális volt meg - ahogy fent leírtam. Még fagyizni vagy bulizni se tudtam velük elmenni.

Nem panaszkodni akarok, hiszen tudom, mekkora szerencsém van, hogy minden jóra fordult, és hogy vannak olyanok, akik még szegényebbek, mint mi voltunk. (Persze mi ezért nem is vállaltunk még gyereket, mert nem lett volna mire alapozni a jelenét, jövőjét.)

Csak azért zavar a helyzet még mindig, mert a bátyám végig mindent megkapott, amit akart, persze nem márkás ruhái voltak, de több telefonja, mp3 lejátszója volt, telefonkártyája feltöltése havonta, edzőcipő, ruhák, nyalánkságok néha, internet előfizetés, szórakozásra jutott pénze: bulikba tudott járni - ha nem is hetente, de azért nem is csak félévente, moziba, néha fagyizni, a barátnőit el tudta vinni havonta többször is valahova. Mi például nem nagyon jártunk programokra a párommal, pedig szerettünk volna. És neki természetesen a megélhetését is finanszírozták, nem a párja tartotta el részben. Keveset dolgozott ő is, de abból okostelefont vett magának és hasonlókat. Ő utána el volt végezve a házimunka (egyáltalán nem házimunkázott semmit, még szemétkivitelt se), én meg otthon elég sokat csináltam, amíg otthon laktam, utána meg a páromnál - bár most, hogy munkám van, együtt csináljuk a házimunkát.

Úgyhogy kérlek, válaszoljatok, mert nagyon kíváncsi vagyok, ki mit kap meg a listából. Vagy ha nem kap, akkor mennyi zsebpénzt kap.

Köszi, és bocs a terjedelemért.

2011. szept. 4. 22:56
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Én nem szoktam kapni zsebpénzt.

Nálunk úgy van, ha kell valami szólók anyukámnak és akkor megbeszéljük, (szerencsére nagyon jóban vagyok vele) általában büfépénzt szoktam kérni, de azt ad is, ha nincs mit vinnem uzsira.

2011. szept. 6. 08:00
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi! én voltam az előző! Nem olvastam végig amit írtál :)
2011. szept. 6. 08:01
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Szia.: )

Én egy 15 éves lány vagyok.Én is viszonylag szerencsésnek mondhatom magamat,mert mindenem megvan ami kell.Nagyon megdöbbentem az írásodon,le a kalappal előtted,hogy így végig csináltad.Elhiszem,hogy milyen rossz lehet nélkülözni..

- havi bérlet/jegyek (helyi vagy bejárós) 3000körül van a bérletem,mivel metróznom kell.

- internet előfizetés (tudom, hogy faluban drága) hát..itt Pesten olyan 6-7 ezer körül van,nagyon gyors.

- telefon előfizetés vagy kártya feltöltős kártyám van,mert egyszer egy kicsit sokra sikerült a számla.:$ minden hónapban kapok rá 5ezer forintot,az nagyjából elég.

- telefon, mp3 lejátszó stb. van-e : van telefonom,mp4-em,és egy iPhonem is.

- számítógép (nem kell részletezni, csak hogy jó gép, vagy régi) van egy laptopom ,és egy számítógépem is(1-2éves)

- edzés/uszoda/táncóra/egyéb hobbihoz felszerelés, havi/éves díj hip-hop táncra járok,havonta 3500ft

- ruha+cipő+bizsuk stb. húú..:$ erre egy hónapban legalább 10-15ezer elmegy.

- kozmetikum 0ft.:/ Apa nem enged semmit,max.szájfényt és szempillaspirált.Még a körmeimet sem lakkozhatom ki,de különösebben nem is vágyom rá.:D

- fodrász: havonta 2x megyek,5000ft

- buli: nem nagyon járok el bulizni,max.házibulik.

- mozi egy hónapban legalább 2x elmegyünk,5000körül van.

- fagyizás a barátokkal 1000ft max.,nem nagyon járunk fagyizni,inkább shoppingolunk.

- péksüti, rágó, csoki, üdítő stb. reggelente kapok pénzt kajára,és üditőre.általában 400-500 ft-ot,

2011. szept. 6. 22:21
 14/15 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ és azt is, hogy volt türelmetek elolvasni a hosszú kérdést. :)

Nem pontoztam le senkit, örülök, hogy írtatok. :)

(Bocs a késői jelentkezésért, csak nem neteztem egy ideig, mert nem mindig jut rá időm.)

2011. szept. 19. 19:32
 15/15 anonim válasza:

Sziasztok, albérletben lakok egy kisvárosban, középiskolás vagyok :)

A lakás 30000 ft.

Utiköltség, mivel autóval hoznak, visznek a benzinköltség kb 25000ft...

- internet előfizetés hát az korlátlan kb 5000 havonta, de a szüleim is használják (am egyke vagyok)

- telefon előfizetés havi 3-4000 ft

- telefon, mp3 lejátszó stb. van-e : van telefonom,számítógépem,laptopom és saját tv-m is.

- edzés/uszoda/táncóra/egyéb hobbihoz felszerelés, havi/éves díj: -

- Öltözködésre sok elmegy fiú létemre havi szinten megyek vásárolni olyankor 10000ft körül költök és évente egyszer mikor nagybevásárlás van akkor 30000ft

- fodrász: havonta 1x megyek, 1000ft :)

- buli: nem járok bulizni

- heti pénz 3000ft körül

-haverokkal mikor elmegyünk pizzázni kb havi2x akkor alkalmanként ez kb 1000ft

Ha kell valamire pénz arra adnak, kivétel a tinta a nyomtatóban, hiszen egy 7000ft ezért ezt a költséget rámhárították mert szerintem ez évi szinten olyan 35000ftbe fájt nekik, de azóta üresen áll a nyomtató, hiszen nagyon drága az úratöltés és nem prazarolom erre a pénzem...

Hetilapot veszek 300ftért, ezt a szüleim fizették egész jan1.ig de most ezt is a saját pénzemből kell megoldani, de valójában amit adnak kajából abból elveszem, de ők ezt nem tudják xd

Csak úgy pénzt nem szoktam kapnio a szüleimtől.

Nagyszüleimtők szoktam kapni htente kb 500 ft-t meg szokit :) ...

Na ennyi kb.. 15/F

2016. jan. 7. 23:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!