Szülőket kérdezek, észrevettem, hogy 17 éves fiam füvezik. Próbáltam vele beszélni, de nem hallgat rám. Van valaki hasonló helyzetben, mit tegyek?
Nah, most válaszolok minden korlátolt és aggódó szülőnek. Először is, az én anyukám is tudja, hogy füvezek, én mondtam el neki. Megkérdeztem, hogy akar-e tudni róla (mikor, kivel, hol) vagy inkább nem. Ő igent mondott. Mindig elmondom neki, ha betéptünk. Persze ő aggódik, de melyik anyuka nem?
Másodszor, a cannabis mint "narkotikum" és "kapudrog". Az egyik legveszélytelenebbek közé tartozik. Az alkohol ezerszer károsabb, testi függőséget okoz, leépít. A fű ezzel ellentétben ellazít, nyitottabbá tesz, oldja a stresszt. Aki mértékkel csinálja hetente/kéthetente 1x, azzal semmi probléma nincs. A gyakoribb fogyasztóknál is inkább a pszichikai függőség jelenthet gondot, ha azért szívják, hogy jobb kedvük legyen, "mert alapból milyen szar az élet". Ha a gyerekeitek jól érzik magukat a barátaikkal, eljárnak otthonról, csinálnak programot, de néha becsúszik egy-egy füves cigi azzal semmi probléma. Akkor nem azért fogják szívni, mert szar a kedvük, hanem mert jólesik nekik, mint ahogy gondolom nektek (szülőknek) is jólesik néha egy-egy pohár bor, ergo nem fognak rászokni sem. Ha olyan marha veszélyes lenne, akkor Hollandiában is be lenne tiltva.
A nikotin is károsabb a szervezetre mint az a 0.5 gramm amit egy hét alatt elszív a gyerek.
Illegalitásának oka: régebben kenderből készültek a ruhák, ami egy igen igénytelen és olcsó növény volt. Az államnak sok bevételi forrást nem jelentett és találtak rá okot, hogy betiltsák (ezeket hallhatjátok ma is).
Sok kormány nem foglalkozik a legalizálással mert sok macera, pedig rengeteg adó folyhatna be belőle. A hollandok ezt meg tudták oldani. Ott nem kell elmenni a Keletibe és megvenni az araboktól, akiknek, ha nem vagy szimpatikus vagy apróval fizetsz megszurkálnak párszor.
Egy két példa az ismerettségi körömből. Mind a hárman 26 év körüliek, régóta szívnak egy héten több grammot is az 1. geográfus diplomával a 2. programozóival a 3. meg mérnöki végzettséggel rendelkezik.
Az, hogy valaki kipróbálja a szintetikus drogokat is, az teljesen társaság függő. Az én baráti körömből sokan füveznek (sokan nem), és 1 ember van aki már keményebbet is használ.
Ezek a dolgok, tudom, hogy nem fognak meggyőzni mindenkit, sőt a többséget nem és nem is ajánlom, hogy olvassanak utána, mert mindenféle kamu halandzsa sz*rral lehet találkozni a témáról.
Jah még valami, ha valakit ez aggasztana. Csütörtök és pénteken is szívtam (suli után természetesen) de előtte 4 hétig nem. Aki csak úgy használja mint a felnőttek az alkoholt (direkt nem a gyerekeiteket írtam, mert ha tudnátok mennyit isznak a mai 12-20 évesek nem a fű témával foglalkoznátok), a társasághoz, mert megdobja eg kicsit a hangulatot, azzal nincs és nem is lesz probléma. Tisztába vagyok vele, hogy ha majd a mi generációnk felnő, akkor lesz a fű elfogadott. Mert a mai szülők/idősebb felnőttek csak annyit tudnak róla amennyit elolvastak. Vagyis kb. semmit.
(természetesen akinek nem inge, az nem veszi magára)
Hát igen, azzal egyetértek én is, h a probléma nem itt kezdődik, hanem ott, amikor valaki lövi magát, és annál bizony nincs leállás, meg nem csak enyhe pszichikai függésről beszélhetünk.
Úgyhogy sztem amíg heti 1-2x elszív valaki egy cigit, addig nincs sok aggódni való.
Nem abba a vitába akarok beszállni,h mennyire káros,vagy mennyire jó,de nem fogjátok fel,hogy ILLEGÁLIS,és BÜNTETIK ha elkapnak?És most fogadták el azt,hogy ezentúl csak egyetlen egyszer lehet az elterelést választani a büntetés helyett,utána már kár sírni,hogy priuszosan hogyan kap valaki diplomát,pedig csak egy spanglit szívott el.
Persze mindenki azt hiszi,hogy vele ilyesmi nem történhet,de elég elmenni egy szórakozóhelyre vagy egy koncertre,ahoj egy váratlan razzia során drogtesztet csinálnak.És utána lehet a megértő anyukának magyarázkodni,hogy vajon hogyan kerültél a rendőrségre.
A válasz írója 91%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 21:24
Gratulálok a kedves Szüleidnek, hogy egy vállrendítéssel veszik tudomásul, hogy drogozol...az ilyet én nem nevezném jó szülőnek.
Annak a válaszolónak, amelyik le "taknyos sz@r"-ozott üzenném, hogy mégis kulturáltabb ember vagyok mint te. Nagyon kulturált módon sikerült megfogalmaznod a válaszodat, gratulálok.
Az utolsó válaszolótól meg megkérdezném, hogy milyen reakciót várna el a szülőtől. Rengetegszer próbált anyum lebeszélni, nem sikerült neki. Zárja rám az ajtót, vagy jelentsen fel? Mire gondoltál? Legalább tud róla, nem úgy mint a szülők többsége, akik még azt se tudják, hogy a gyerekük merre található, amikor nincs iskolában.
Nos.:) Én a fű-pártiak táborát erősítem, előre szólok. Lehet drogosozni, meg ami jól esik, hidegen hagy.:)
Kedves aggódó anyuka!
Teljesen megértem, hogy most félted a fiadat!
De hidd el nekem, sokkal de sokkal nagyobb veszélyek lesnének rá egy "piálós" társaságban, mint egy füvesben.
Gondolj csak az alkohol mérgezésre!
(Én amíg nem ismertem a füvet, szorgosan ittam, és 12 olyan eset jut eszembe, amikor egy ismerősöm életéért kellett küzdeni - 2szer halállal végződött. Amióta van fű, az alkohol nem nagyon hoz lázba.)
Fűbe nem lehet belehalni, túl nagy mennyiséget kellene egyszerre elszívnod belőle - annyit fizikailag lehetetlen.
az egyetlen ok, amiért én beszélnék a fiaddal az az, hogy még "csak" 17 éves, ilyenkor az agya még nem fejlődött ki teljesen, és addig a rövidtávú memóriájában valóban okozhat kisebb károkat, de ahhoz is rengeteget kellene szívnia, amire gondolom pénze sincs. (minden nap 2-3 grammot 1 éven keresztül.)
Nem kell aggódnod, hidd el, a fiadnak (nem ismerem) ez vagy egy átmeneti hóbortja (a legtöbben huszonéves korukban leállnak vele), vagy sokáig fog élni vele, de hidd el abban sincs semmi rossz.
Az aggodalmad forrása inkább az lehet, hogy keveset tudsz a fűről, és valószínűleg amit hallottál, az is a drogprevenciós süket duma, amiről minden a témában jártas ember tudja, hogy hazugság.
Tudom, nem könnyű egy aggódó anyukát a fű ártatlanságáról meggyőzni...
De gondolj csak bele, nem elég, hogy Hollandiában legális, de több ezer éves kutúra övezi.
Több ezer éve az emberek fogyasztásra alkalmasnak találják, és ez idő alatt EGYETLENEGY halálos esetről sem tudunk.
Ja de bocsánat egyről, amikor annyira röhögött egy pasi, hogy félrenyelte a kaját...
Sok államban különböző betegségeket, főleg rákot gyógyítanak vele, bizonyítottan életet ment!!!
Régebben gyógyszerként is használták.
Étvágyat csinál, jó kedvet, nyitott gondolkodást,...
Hidd el - elég vad gondolatnak tűnhet - ha kipróbálnád, rögtön rájönnél, hogy "jéé, ettől féltettem a fiamat?? de hát ez miért is illegális?"
Gondolj csak bele, hány alkoholista van, aki rettegésben tartja a családját, tönkre teszi a saját és mások életét, agresszívan viselkedik, nemegyszer az utcán köt ki, és úgy leépül, hogy szinte fáj ránézni.
EZ legális lehet?
Vagy a fegyvertartás??? Amikor annyi kamasz lesz az apja pisztolyával öngyilkos??
Nem biztos ám, hogy a törvény minden esetben jó is...Sokszor csak aljas politikai érdek van a háttérben.
És most őszintén. Hány füvest ismersz, vagy hány esetről hallottál már, hogy valaki beszívott és agresszívvé vált?...
és hányszor keverednek részeg emberek verekedésbe?...
Egy a fontos:
Mondd a fiadnak, hogy korára való teintettel ha már mindenképpen szeretne szívni, tegye ezt minél ritkábban...
heti, vagy havi 1 alkalommal.
Akár mondd, hogy inkább nálatok, a lakásban tegyék ezt, ha szeretnéd a rendőrségi eljárástól megóvni.
Amit fontos tudnia:
Csak jó forrásból szerzett füvet szívjon, nézze meg, nincs-e a zacskóban por, nem penészes-e a fű, illetve ha idegentől veszi, egy kis darabkát rágjon meg, ha csikorog, ne vegye meg, mert üvegporba vagy homokba forgatták, hogy nehezebb legyen és gyantásnak tűnjön. (bár ez már kiment a divatból szerencsére.)
A keményebb drogokkal már óvatosabbnak kell lenni, ha ki akarja próbálni.
Ezeket azért írom le, mert Te, mint az édesanyja így óvhatod meg a drogozás valódi veszélyeitől.
Nyugodtan megmutathatod neki ezt a levelemet is.
Én szintetikust soha senkinek nem ajánlok.
Na AZT én is drognak nevezem.
A speed, az eki, stbstb mind nagy ívben elkerülendő, a buták drogja, és arra valóban rá lehet szokni. + a fogadból is kivonja a kálciumot, a volt barátomnak ezért tört ki, sok ismerősömnek póthaja van 20 évesen. (nagy ívben elkerüljük egymást.)
A gomba egyelőre eszébe se jusson, ezt az ősi hiedelem szerint csak a kiválasztottak használhatják, sámánok, az erre nyitott emberek.
megjegyzem nem egy nagy durranás, ha csak 1-2 kalapost fogyaszt el.
Az LSD-t sokszor hasonlítják a gombához, de sokkal vadabb annál.
Szintén nem ajánlom, biztos a fiad is tudja, hogy veszélyes hallucinációi is támadhatnak (ahogy a gombától is), és ha nincs a környezetében tiszta ember, könnyen vakarhatja az agyát meg kötőtűvel...
Szóval igen, vannak olyan drogok, amik veszélyesen is tudnak lenni.
Most persze ne ijedj meg, ezek szélsőséges, iszonyú ritka esetek. De egy fiatal, magát alig ismerő embernek nagyon nem való.
A kokain és a heroin pedig eszébe se jusson, nagyon erős akaratúnak kell lenni, hogy 1 alkalommal beérje. ha viszont folytatja, a biztos halálba megy.
DE! EZEKNEK KÖZÜK SINCS A FŰHÖZ!!!! Teljesen más dolgok, nem szabad egy kalap alá venni őket!!!
Hányan halnak meg alkoholizmus/nikotin függőség miatt, és hányan a fű miatt?
Alkoholmérgezés van. Fűmérgezés nincs.
NEM KELL féltened a fiad, csak mindenről legyen elegendő információja, úgy is ő maga dönti el, mivel él és mivel nem.
Ha nem most, legfeljebb később.
Amúgy meg a fű nem sokáig lesz illegális, épp most írják alá világszerte az online elérhető petíciót.:)
Viszont a tanulást ne hagyd, hogy elhanyagolja!
Hidd el, ha a jutalom egy péntek esti/szombati cigi, amit előtted sem kell titkolnia, sokkal motiváltabb lesz - ami gondolom így érettségi előtt igencsak fontos!:)
Remélem, tudtam segíteni, kérlek hidd el, hogy csupa jó szándék vezérel (ahogy az előttem erről írót is) és semmi olyat nem írtam, amit a saját gyerekemnek máshogy állítanék!
Szia!:)
Csatlakozok az előttem szólóhoz, az, hogy füvezik, még tényleg nem a világ vége.
Nem a fűvel van a gond, hanem azzal, ahogy ma sok felvilágosulatlan - felvilágosítatlan fiatal a fűhöz áll.
Ha mellette az iskolát nem hanyagolja el, akkor szerintem nem kell kétségbe esned.:)
Egyébként az én unokahúgom 18 éves kora óta füvezik, most 21 éves, azóta sok mindenben előnyére változott...
Tőle tudom, hogy ma már szinte mindenki szív. Olyan emberek is, akikről nem is hinnéd. Nem egy tanáráról tudom pl. Politikusok, újságírók, jaj nem is sorolom, minden rétegben találsz olyat, aki füvezik.:)
Szóval csak nyugi, inkább kóstold meg Te is, mert olyan dolgot bírálni, amit nem próbáltál, nem lehet igazán.
és igaza van az előttem szólónak, annyi hazugságot terjesztenek a marihuánáról, hogy hihetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!