Miért baj egyes emebrek szerint hogy anya így nevel minket?
3 tesóm van (a húgom csak 4 hónapos, 2 bátyám van, az egyik 14, a másik 18 lesz februárban) és anya szinte mindent megenged nekünk. Mármint, hét elején a következő párbeszéd zajlott le köztünk:
-Anya, átjöhet xy?
-Aha.
-És itt aludhat?
-Persze.
És ennyivel elintézte. Novemberben kitalálta, ha mi lenne, ha rendeznék egy csajbulit Szilveszterre. Péntekenként vagy szünetekben végig lehetnék a barátnőimmel, csak egyrészt ők se mindig érnek rá, másrészt apánál töltjük a szünetek felét és 2 hetente megyünk hozzá. Amikor nekem is van időm, meg a barátnőimnek is, folyton a városban lógunk (kis város, max. 25ezer lakosa van és inkább olyan falu feelingje van tele kicsi kínia túristákkal), nem anya szabja meg, hogy mikor jövök haza, mert nem akarok éjszaka a belvárosban lenni, a barátnőimet se engedik olyan sokáig, meg félek a sötétben...Szóval mindig időben hazaérek, még sosem késtem.
A 17 éves bátyámat engedi bulizni, nyáron a Balatonon volt a haverjaival, jogsit csinált májusban és ahelyett, hogy aggódna anya hogy ilyen "fiatalon" csajozik, inkább biztatja, persze nem olyan idegesítően, hogy "na nem szeretnél barátnőt? Mikor szerzel egyet? Az xy olyan aranyos lány.", hanem csak hagyja, hogy a lány barátai jöjjenek játszani a 4 hós húgommal, tesóm elvigye őket valahova anya kocsijával, stb.
A 14 éves bátyám is lazán kitalálja reggel, hogy a haverjaival délután elmegy pl. a szomszéd városba, vagy csak "bandázni", kevesebbszer látom a 14 éves tesómat, mint anyát ( ő sincs velünk a nap 24 órájában mert dolga van), mert mindig a barátainál van.
Egyébként nagyon megbízhatóak vagyunk, egyik bátyámnak se jutna eszébe mondjuk cigizni, inni vagy drogozni, apa túlságosan is szigorúan nevelt minket. Még sosem gondoltam arra, hogy esetleg az egyik bátyám titokban cigizne, mert egyáltalán nem olyanok. És én se vagyok olyan, aki bármi ilyesmit is csinálna. Inkább az a tipikus jókislány, de csak akkor, ha kell, egyébként őrült és hülye vagyok. :D
Szerintem ennek több oka is van.
1. Mivel ha jól értelmezem elváltak a szüleid anyukád most akarja kiélni magát, levetetni az esetleges negatív energiáit. Ha barátnőivel van nem foglalkozik a tönkrement házasságával.
2. Mivel apud olyan szigorú volt, ő enyhíteni akar ezen
3. a barátotok akar lenni, ő akar lenni a tökéletes szülő, mert egyedül sokkal nehezebb nevelni mint ha van egy férfi is a háznál.
Mások megítélése szerint ez azért rossz, mert a gyerek könnyen elkallódhat. :D
Hozzáteszem engem is így nevelt anyum. Az én esetemben ez teljesen megfelelt és én sem kezdtem el inni, bulizni stb, a bátyámnál ellenben inkább talán a szigor lett volna a célravezetőbb.
Az emberek nem szeretik ha a környezetében lévő szülő/k túl liberális/ak, mert attól félnek, hogy majd ezek a liberális nevelést kapott gyerekek viszik bele a rosszba az ő tökéletes gyereküket! :)
Ha te jól érzed magad így ahogy vagy akkor semmi gond, de sztem igényelnéd h több időt legyen veled. Mondd ezt meg neki, szervezzetek közös programot, biztos meg fogja érteni. :)
Köszi szépen a válaszokat.
Elsőnek:
1.: Ebben igazad van, bár nem sok ideje van a barátnőivel. Ma is felhívott az első legjobb barátnőm anyukája, hogy holnap nem mennék-e le egy teára (magyaránt a barátnőm unatkozik és ha már lemegyek, igyunk teát, ő úgyis nagyon szereti de egyedül 'unalmas =), de a bátyám szalagavatójára megyünk. Szerintem - ahogy anya szavaiból kivettem - anyáék házassága nem volt valami fényes, az utolsó 5 év legalábbis biztos nem (20 évig voltak együtt), én is tanúja voltam azoknak, amiket apa művelt, az egyik különösen nagy sebet ejtett...Ebbe most nem mennék bele. Emellett anya elmesélte, hogy apa anno térdenállva könyörgött anyának hogy legyen a felesége. =)
2.: Eleve enyhíteni akart, mert pl. eddig 4 emeletes társasházban laktunk, november elején költöztünk át egy (akkor) félig kész házba, és volt az 1. emeleten egy több, mint 10 éves kutya ( ma 2 hónapja hogy meghalt...), már akkor se volt kölyök, amikor 10 éve odaköltöztünk, és apa nem engedett le 9 évesen a lépcsőházba, merthogy megharap a kutya. -.- De könyörgöm. Fél kezemen meg tudom számolni hogy 10 év alatt hányszor UGATOTT, de azért biztos megharap. Tesóimat is csak 5-től engedte egyedül haza, én viszont amióta elváltak a szüleim - tavaly októberben - ahova csak tudok és szeretnék gyalog járok, télen-nyáron, esőben és hóban azért nem annyira. :D És akkor mégcsak 4-es voltam. Szóval igen, apa elég szigorú (volt).
3.: Lehet, nem tudom, hogy igazad van-e, mert apa mindig reggel 7kor elment (már amikor nem külföldön dolgozott..), este 7 körül ért haza, csak hétvégéken voltunk egész nap együtt, akkor viszont annyit "fegyelmezett" (azért tettem idézőjelbe, mert csak vert. Már 5 éves koromban is a falhoz szorított és megpofozott, mert játék közben ledöntöttem valamit ami eltört.), amennyit más egy évben sem.
2. válaszoló:
Ha meg nem sértelek (vagy felőlem sértődj meg...), szerintem igazán megspórolhattad volna azt az időt, ameddig ezt leírod, ugyanis tök fölösleges egy válaszban is kifejezni azt, hogy egyetértesz az elsővel.
3.: Van valami alapja.... :D
Huhh bocsi,nagyon sokat írtál szóval csak a kérdést olvastam el :)
Szerintem jól nevel,bár 1-2 dolog töri a fejem,mert anya tuti nem engedné meg csak úgy,de egyébként szerintem nincs gond.
Mondjuk engem zavarna ez a nagy szabaság,szeretem ha vannak határok és anya hívogat,bár én ezt szoktam meg..de így érzem a legjobban,hogy tőrődik velem és ha mindent megengedne nem ezt érezzném,de nálad bizti máshogy van.
:D:D
Semmi baj. =) Valahogy úgy vagyok, hogy "jó mégcsak 3-an válaszoltsk, pár sort bepötyögök", közben sikerül egy regényt írnom.
Általában pedig tényleg lazán megenged mindent, pl. a kérdésben a párbeszéd szóról szóra ez volt és semmi mást nem mondott. Csak akkor hív, ha gond van, csak úgy, hogy "na mizu?", nem szokott. Szerintem azért enged mindent, mert nem kérünk sokat. Pl. én nem hogy hisztiznék, hogy hadd maradjak pénteken 9ig a városban, jujitsu előtt 5 után valamikor lemegyek vkihez aki levisz, és az alatt a 10 perc alatt is rohadtul félek, mert apa sajnos belém nevelte ezt az állandó aggódást, de tudom, semmi alapja. Bár eleve félek a sötétben...Egyszer szobám felé mentem, le volt kapcsolva a villany és amikor benéztem, szó szerint aztéreztem, hogy megfagy bennem a vér, majdnem szívbajt kaptam, szimplán azért, mert sötét van. Utálom a sötétet... Nem értem, hogy miért olyan jó éjszaka mászkálni, pedig nagyon nem Budapest színvonalú helyen lakunk (bocsánat ha valakit megsértek, de rengeteget hallom az ismerőseimtől, hogy az ismerőseiket [xD] kirabolták, egyik barátnőmet megkergette egy csöves, mert volt nála egy ötszázas, én meg - szerencsére - nem laktam BP-n, szóval nincs bennem az, hohy jajj a főváros, milyen gyönyörű, de jó itt lakni, semmo pénzért se mennék vidékre), a városunk se arról híres hogy minden nap megvernek valakit az utcán.
Egyébként titeket az nem zavar, ha azt írom, hogy anya/apa, ahelyett, hogy anyukám/apukám? Csak mert így szoktam meg, viszont gondolom kívülről úgy hat, mintha egy anyáról, meg egy apáról lenne szó, pedig nem, Ők az én szüleim.
Bocsi ezt azt hiszem én is megtudom nagyjából válaszolni, hogy csak néha-néha....Szerintem erre nincs magyarázat.
A cigizés és piálás azért megy nálam is bulikban, ott is csak néha és keveset, mert "jó buli" (hát igen kamaszok..:P) Viszont nem szoktam rá. Nem tudom, hogy csináltam. Az ismerősi körömben is csak azok szoktak rá, akiknél valami nem "oké". Kisebb-nagyobb családi dolgokra gondolok. De tudok olyat is aki csak "menőzesből" kezdett el cigizni, és nem is akarja lerakni. Persze biztos vannak akik nem is tudják.
A pia is így van nagyjából, szerintem.
Mellesleg szerintem anyukád biztos érti a dolgát, és senkinek semmi beleszólása, hogy hogy nevel titeket.
Köszi szépen.
Furcsa mód (bár nem is biztos hogy annyira furcsa) azt meg tudom érteni, hogy az alkoholra kevesebben szoknak rá azok közül, akik kipróbálják, mint a cigire. Tudom, nem dicséretes, de 11 éves létemre családon belüli szülinapokon, anya nagybátyjánál (van saját szőlőse), ünnepeken, vagy csak úgy (a csak úgy max. 3x fordul elő évente) én is iszom... De ne gondoljatok házipálinkára vagy whiskeyre, csak Tokaji bor, anya nagybátyja-féle vörösbor, málnás sör + ha csinálunk vmilyen alkoholos desszertet (pl. most nem jut eszembe milyen banánt), akkor egy kicsit én is ihatok/ehetek. (De a vörösboros rokonunk folyton csak itatna, mázli hogy évente max. 2x találkozunk. :D Legutóbb is kitöltött nekem egy 2 decis pohárba, azt anyával megittuk, aztán újratöltötte.) Ha már itt tartunk..Szerintetek lehet bajom attól, hogy évente max. egy liternyi bort megiszom? (természetesen nem egyszerre)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!